Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Бабкін Сергій
«Акупунктура міста»: 10 урбан-порад від Жайме Лернера
Random
Місто — не проблема, місто — це її розв'язання.
Жайме Лернер
 
Акупунктура передбачає лікування недугів подразненням нервових розгалужень людини шляхом уколів голкою. Згідно з давньокитайським вченням, в організмі людини налічується понад 600 таких точок. Книга «Акупунктура міста», попри свій невеликий обсяг, дозволяє побачити кілька сотень пунктів у сучасному місті, придатних для того, щоб зробити наші «кам'яні джунглі» більш антропоцентричними. Тож, пропонуємо зупинитися на десяти найцікавіших порадах від Жайме Лернера.
 
Старий новий кінотеатр. Знаходьте занедбані приміщення будинків культури, кінотеатрів чи навіть промислових споруд і «оживляйте» та осучаснюйте їх. Покинутим фабрикам чи районним БК можна повертати звичні функції, але можна перепрофілювати і використовувати як коворкінги, експозиційні комплекси, спортивні зали, фотостудії тощо. У кожному випадку, це притягне сюди людей і зміцнить культурне спілкування між ними.
 
Smart Car, Smart Bus. Оптимізуйте використання транспортних засобів в системі міських комунікацій. Ця порада стосується як приватних авто, так і муніципального транспорту. Жайме Лернер наполягає, що використання автомобілів має бути чітко регламентованим, наприклад, в історичних центрах чи в контексті збереження озоносфери. Продумана мережа громадського транспорту, що містить у собі окремі дорожні смуги, універсальні електронні квитки, електрокаршеріг, зручні зупинки тощо, дозволить не відчувати дискомфорту від пересування навіть найзатятішим прибічникам власних автівок.
 
 
Акупунктура музикою. Образ міста без автентичної музики — неповний, говорить Лернер. І справді, ритми танго — це Буенос-Айрес, босанова Антоніо Карлоса Жобіма — це голос вуличок Ріо-де-Жанейро, а голос трембіти — це Українські Карпати. Якщо місту менше поталанило із геніальним композиторами чи цілими музичними напрямками, то на допомогу приходять сотні вуличних музик, заклади із живою музикою чи музично-культурні фестивалі. Але музика повинна звучати і не зупинятися!
 
Лист до Фелліні. Запросіть до вашого міста всесвітньовідомого діяча. Про місто одразу ж заговорять світові таблоїди, соціальні мережі вибухнуть масивом інформації, сюди ж потягнуться туристи. Але можуть бути і більш солідні наслідки. Жайме Лернер переповідає історію, коли громадськість міста Курітіба «загорілася» запросити до міста Федеріко Фелліні. Зрештою, геніальний італієць так і не відвідав Курітібу, але очікуваний візит режисера ініціював спорудження Опери Араме та великого глядацького залу. До речі, обидві ці споруди були зведені у відпрацьованих кам'яних кар'єрах (див. пункт 1).
 
Аквапунктура. Багато міст постраждало від того, що при забудові нових площ було порушено природну мережу рік та водоймищ. Нехтування цим призводить до паводків, засмічення каналів питної води, тощо. Вирішення питань із водними магістралями Жайме Лернер називає аквапунктурою і додає, що проблем можна уникнути, зберігаючи воду міста недоторканою.
 
24 години поспіль, або Цілодобове місто. Цілодобовий рух, що підтримується жвавими нічними ринками, сімейними магазинчиками на центральних алейках, парками атракціонів та розваг, робить ваше місто доступним у форматі 24/7. Люди, що відвідують місто у справах, зможуть насолоджуватися ним по завершенню ділових зустрічей, таким чином інвестуючи в малий та родинний бізнеси. Десятки міст у світі завдяки насиченому нічному життю живуть у ритмі карнавалу. З практичної точки зору, це дозволяє зробити вулиці освітленішими та жвавішими, а, значить, безпечнішими.
 
 
Гід-нотатник. Потрапляючи в незнайоме місто, туристи використовують для навігації Google Maps, AroundMe чи CityMapper. Але корінні мешканці міст також звиклі до більш традиційних і зрозумілих тільки їм орієнтирів — візуальних вказівників, кодових повідомлень із гучномовців, специфічних абревіатур чи «народних» назв. Система міського кодування вкрай важлива, адже людям має бути легко знаходити один одного і потрібні локації.
 
Самоповага — це чудова акупунктура. Містяни повинні відчувати належність до свого міста. Для муніципальної влади є смертельним діагнозом, коли мешканці думають, що їхнє місто нічим не відрізняються від того чи іншого. Самобутність досягається формуванням почуття самоідентифікації. Для цього виробляється ДНК-модель. Наприклад, місто Сан-Хуан знане тим, що тут вперше виготовили коктейль пінаколада, і цей факт ніколи не дозволить пуерто-ріканському місту загубитися серед тисяч інших. Ваше місто повинні завжди впізнавати, ніби голлівудську актрису чи зіркового футболіста.
 
Намалюйте своє місто. Одного разу Жайме запропонував слухачам зобразити власне місто на папері. За словами автора, такий спосіб дозволяє з одного боку побачити «недоліки й руйнівні моменти функціонування міста», але з іншого — розкриє принади, яких не побачиш на жодній мапі чи путівнику. Не менш цікавим буде також намалювати власний регіон чи країну.
 
«Глобалізація солідарності». Через всю книгу проходить лейтмотив міської доброти та толерантності. Здавалося б, це навіть не порада, а щось саме собою зрозуміле, але ні. Хаотична метушня, бажання бачити в усьому лише прибутковість, втома і втомленість відвертають нас від простих, але важливих речей. Один стоматолог із Курітіби щовечора після робочого дня грає на трубі із вікна свого кабінету. Чи багато подібних прикладів ми знаємо у своїх містах? Важливим, а можливо, й головним кроком для перетворення просто міста в сучасний мультикультурний простір є спроможність розчахнути свої брами для іншого.
 
 
І це далеко не все, чим є цікава «Акупунктура міста», адже, пам'ятаєте, що цей метод налічує кількасот точок. От і Жайме Лернер багатообіцяюче інтригує: «смарт-читач, побачивши цю книгу, не пройде повз».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage