Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Содомора Христина
7 причин прочитати «13 різдвяних історій»
Random
Позаминулого року «Видавництво Старого Лева» зібрало 13 різдвяних історій від 13 відомих українських письменників і видало чудову святкову книгу. Тож чому варто прочитати ці історії, а також дарувати своїм рідним, знайомим чи навіть незнайомцям? Ось декілька вагомих причин: 
 
1 – ці оповідання про Різдво для ДОРОСЛИХ. Коли ви зайдете у будь-яку книгарню в Україні чи книжковий інтернет-магазин, то одразу зрозумієте, що саме для дорослих важко знайти україномовні різдвяні історії. Переважно всі святкові тексти присвячені маленьким читачам, наче ті, хто виріс і перестав вірити у дива, їх не потребує – і див, і текстів про них; а бодай див у текстах.
 
2 – це СУЧАСНІ різдвяні історії. Звісно, ми можемо читати класичні тексти Діккенса, Гоголя, Андерсена та багатьох інших. Проте Різдво приходить щороку, і наші відчуття та пережиття цього свята теж змінюються – як на фоні особистісних змін, так і у супроводі зовнішнього досвіду країни, епохи тощо. І, звісно, що Святвечір у 21 столітті вже не такий ритуальний та багатий язичницькими звичаями, яким був кілька віків тому. Колядування, приготування страв, родинні зібрання та самі помешкання виглядають по-іншому. А це все важливі атрибути свята, які впливають на саме його сприйняття та розуміння. Відповідно, ці сучасні історії стають читачеві напрочуд зрозумілими та близькими. 
 
3 – це історії відомих сучасних українських авторів. І, можливо, саме ця причина є найвагомішим фактором щодо збільшення продаж цього видання. Тут і Жадан, і Карпа, і Андрухович молодша, і її чоловік Бондар, і Венгринюк, і Матіяш, і Савка і ще багато інших, тобто усього 13 прізвищ. Тож такий славний перелік говорить сам за себе, тут нічого додати. 
 
4 – різнобарвність історій. Саме через різноманітність стильову та сюжетну збірник зацікавить якнайширше коло читачів. Тут і спокійні врівноважені розповіді про світле свято, і жіноча меланхолійна проза, і суворі чоловічі різдвяні алко-пригоди, і просто життєві історії з присмаком ритуалів, магії та гумору.  
 
5 – естетичний фактор. Виключно зовнішній чинник, для принципових і невиправних естетів. Творча майстерня «Аґрафка» віднайшла ключик до простого і водночас вишуканого оформлення книжки. Поєднання синього зимового із золотавим святковим – чи не найвлучніша комбінація кольорів, аби максимально точно вловити і передати Різдво. Шрифт, папір, і навіть колонтитули та нумерація сторінок – все до найменших деталей продумано зі смаком, вишукано та гармонійно. Читати самому або дарувати рідним і близьким – це долучатися до тої небесної радості, що сходить на землю у час Різдва.
 
6 – збірка не вимагає послідовності у читанні. Пропонуються різні за обсягом, сюжетом, стилем та характером тексти. Можна читати лише оповідання улюблених авторів, хоча тоді є загроза пропустити неочікувано цікаву історію від іншого письменника. Історії не занадто довгі чи нудні, читаються легко. А саме читання надто відволікатиме від передсвяткової метушні. 
 
7 – історії налаштовують на свято. Оскільки всі 13 історій про Різдво, то місія перенести читача у цей особливий містичний період, перемкнути на відчуття свята гарантовано виконується. Більше того – і сам мимоволі починаєш замислюватися над своїм Різдвом: яким воно було для тебе у минулому, яким хочеш його бачити та пережити, врешті, чим є Різдво для Твого серця, у Твоїх вчинках. 
Насправді можна навести й більше причин. Але залишу це завдання для майбутніх читачів, які для себе доповнюватимуть цей список. А на завершення, чи то для заохочення, подаю кілька цитат зі збірки.
 
«Ти зможеш повернутися додому тільки тоді, коли полюбиш Різдво, хоча б на мить».
(Лариса Денисенко. Різдво на кінчиках пальців)
 
«Хто може визначити міру великого? […] Тоталітаризм лишив нам у спадок наші підвалини, наш фундамент. З нього виростає наша любов і наш смуток, на ньому стоїть наш плач і наші співи. Всі чинники, покликані нас об’єднувати, насправді лише підкреслюють нашу відмінність. І подолати цю відмінність не здатен ніхто. Тому що Господь у нас один, але народжується він у різний час, аби не морочити нам усім голову. Саме про це і йдеться в новому альбомі нашого колективу».
(Сергій Жадан. Жовтий китайський джип)
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage