Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Жахи футуристичного постфашизму. Ярослав Мельник презентував нову книгу-антиутопію
 
У харківській книгарні «Є» відбулася презентація нової книги Ярослава Мельника «Маша, або постфашизм».
 
«Маша, або постфашизм» - це футуристична антиутопія україно-литовського письменника Ярослава Мельника, яка змальовує світ, де ідея третього Рейху таки перемогла. Правда, не в такому вигляді, як це можна уявити з першого разу. Ні, тут не прочитаєш історію про представників «вищої раси», які пригноблюють інших людей та зганяють їх до концтаборів. Все куди більш неочікувано. В цьому світі є люди, насилля проти яких засуджується. А є так звані стори, «людиноподібні тварини», у яких прав не більше, ніж у худоби в реальному світі.
 
«Книга дражлива, – зазначив Ростислав Мельників, модератор заходу, – вона скандальна. Вона буде резонансною. Уявіть собі суспільство, де є люди і де є стори. Стори – це «людиноподібні тварини». У них все є як у людей. Фізіологічно. Але що їх відрізняє від людей? Вони живуть не в хатах, а в хліві. Вони не говорять, адже не навчені говорити. Вони, власне, продукт селекції після червового захоплення фашистами влади».
 
Як люди дійшли до такого життя? Чому серед них були ті, хто втратив розум і був принижений до подібного існування ? Колись далеких нащадків сторів зігнали в концтабори. Там вони були поміщені в абсолютно нелюдські умови, в яких можна було хіба що животіти, а не жити. І кожне наступне покоління поступово деградувало. І так виникли стори, «людиноподібні тварини», про яких суспільство навіть думати не сміє як про людей. Вони виконують просту хатню роботу, адже вважаються розумнішими, ніж інші тварини. І їх люди поїдають, адже вони звикли їсти тварин. 
 
Що не зовсім типово для цього жанру, у вигаданому світі після низки техногенних катастроф людство відмовилося від новітніх технологій. «Технології створюють енергію, створюють дешеву робочу силу, – пояснив Ярослав Мельник, – а якщо у вас залишилось декілька мільйонів людей на землі і мільярди сторів - то немає сенсу в тих технологіях. Тим більше, якщо вони такі небезпечні. І це корелюється з ідеєю Гітлера про те, що нацизм виріс з міфологічних уявлень про тевтонські племена. І взагалі, цей напрям «повернення до землі»…».
 
 
У новому світі страшно бачити у сторах людей. Адже потім можна зрозуміти, що є таким же експлуататором, як у рабовласницькі шляхи. Страшно казати, що у них є руки, а не лапи. Адже можна зрозуміти, що є канібалом. Книга справді гостра, жорстока, сповнена безліччю вкрай неприємних моментів. Проте її пафос все ж залишається гуманістичним.
 
У передмові до своєї книги автор написав: «Думаю, що будь-яка правда шокує: наша свідомість не хоче прийняти правду. Ми живемо в жорстокому світі, а покликання літератури – чесно показати цю жорстокість. Пройшовши через шок, ми стаємо глибшими, і в душі загоряється світло».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage