Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Видавництво Старого Лева» видає хрестоматії для учнів початкової школи
Уже зовсім скоро українським дітлахам навчатися стане цікавіше. «Видавництво Старого Лева» днями надіслало у друкарню дві хрестоматії сучасної української літератури для читання у 1-2 і 3-4 класах. До кінця року книги поповнять фонди шкільних бібліотек. До видань увійшли твори сучасних письменників (відповідно до оновленої шкільної програми).
 
«Для «Видавництва Старого Лева» запрошення до цього проекту стало дуже несподіваним, адже ми ніколи не мали справи зі шкільною літературою, - розповідає про досвід роботи над книгами головний редактор ВСЛ, письменниця Мар`яна Савка. -  І, можливо, це і є причиною того, що ці «хрестоматії» для читання у 1-2 та 3-4 класах аж ніяк не схожі на підручники. Ба, вони й не є підручниками. Вони, швидше за все, є антологією найкращих сучасних творів для дітей. Оскільки ми віддавна наполегливо і натхненно займаємося виданням дитячої літератури, зокрема творів актуальних українських письменників, то більшість авторів «хрестоматій» віддавна є авторами «Видавництва Старого Лева». Тому книжка вийшла стилістично близькою до книг видавництва – багато ілюстрацій до творів, уміщених на сторінках двох томів, можна відшукати в інших наших книжках. А окрім них, є ще й ілюстрації, які друкувалися у книгах кількох інших видавництв – таких як «А-ба-ба-га-ла-ма-га», «Фонтан казок», «Грані-Т», «Віват», «Ранок», «Веселка», «Чорні Вівці», «Братське», «Теза», журнал «Право України». До частини творів художники спеціально створили ілюстрації, на наше замовлення». 
 
«Насправді це був надзвичайно цікавий і надзвичайно складний проект, - продовжує Мар’яна. - Я впевнена, що він далеко не кожній видавничій команді під силу. Чи навіть мало якій. Адже ми робили його цілковито у правовому полі, тільки авторських угод з письменниками та ілюстраторами було підписано майже сто. Коли ми отримали рукопис від упорядника Тетяни Стус (після довгих погоджень з експертами, психологами, редколегією, після обговорення з фахівцями МОНу), для роботи над макетом залишалося критично мало часу. Редакційна команда (редактори, верстальники, модератори проекту) працювала надзвичайно швидко і злагоджено. Ми прийняли цей виклик і зробили все, щоб встигнути вчасно здати до друку. Ми створили таку книгу, яка має всі шанси стати для школярів улюбленою. Може, якраз із неї і розпочнеться велика любов багатьох дітей до читання».
 
«Дякую «Видавництву Старого Лева» та особисто Миколі Шейку і Мар'яні Савці за титанічну роботу, за те, що продемонстрували новий стандарт якості - яким може бути посібник, виданий за державний кошт, - зазначає міністр освіти України Лілія Гриневич. -  Ці книжки надійдуть у всі шкільні бібліотеки». За словами міністра, макети книг будуть надані Міністерству освіти і науки, і хрестоматії згодом буде виставлено у відкритий доступ. 
 
 
Детальніше про роботу над Хрестоматіями поділилася і упорядник книг, письменниця Тетяна Стус: «Мій, укладацький, період роботи над книжками хрестоматії формально тривав від кінця весни, коли розпочалася грандіозна за залученістю фахівців та небайдужих робота над вдосконаленням програми з «Літературного читання» початкової школи. Але якщо бути зовсім об’єктивною – для мене особисто Хрестоматії передували багато років та кроків. Я давно мріяла, щоб школярі читали на уроках твори сучасних українських письменників. Робота в дитячому журналі «Соняшник», дослідження сучасної дитячої літератури в аспірантурі Інституту літератури НАН України, постійне редагування книжок, народження доньок, видання власних творів для дітей, створення за підтримки друзів проекту «BaraBooka. Простір української дитячої книги», читання з дітьми в школах та на фестивалях, стелаж прочитаних книжок українських видавців і спілкування з їх чудовими авторами... Я б не змогла укласти Хрестоматію без цього досвіду та без фахової підтримки колег – експертів із дитячого читання та сучасної літератури з «БараБуки», «Казкарки», «Читомо», «Рейтингу Критика», «Ключ’а» й навіть без постійних «шпильок» від ЦДЛДЮ. Маю також віддати належне «моторчику» Іванні Коберник та окремим методистам з колегії МОН».
 
«Добираючи тексти до Хрестоматії, довелося враховувати дуже багато обставин, - каже Тетяна Стус. - Крім власне «обмеження» списком імен з оновленої програми «Літературного читання», обсягом творів, важливим було запропонувати дітям цілісні, художньо й логічно завершені тексти. Це останнє було чи не найважчим у доборі прози. Найбільш придатний жанр – коротка проза – в сучасному книговиданні для дітей не охоплює всіх читачів 6-10 років. Якісь твори доводилося дуже ніжно скорочувати, хтось із авторів написав текст потрібного обсягу спеціально для збірника, також були включені окремі уривки з повістей (які можуть бути самостійними оповідками) пера Сашка Дерманського, Кузька Кузякіна, Лесі Ворониної та ін. У добірках поезії можна чітко простежити ще один дуже важливий принцип добірки. Я з великою повагою ставлюся до особливостей читацького досвіду та глибини сприйняття дітьми художніх творів. То ж тут є твори різної складності, які вчитель може компонувати в навчальному процесі відповідно до читацької спільноти, з якою працює. Тим часом для найбільш досвідчених читачів інших творів письменників. Також «фішкою» хрестоматії є «цитати» авторів. Кілька речень про їхнє дитинство, читацький досвід, якісь відвертощі, - те, що розмиває відстань між читаками та писаками (до речі, в передмові я початково вживала слово «читаки», але комісія МОН рекомендувала прибрати його). Гортаючи вже оформлені, дбайливо складені сторіночки книжок Хрестоматії, я довго не могла погамувати зворушення. «Леви» напрочуд фахово й відповідально здійснили цю складну своєю терміновістю роботу. Не всі читачі знайомі з законодавчими особливостями «державного фінансування», які в нашій країні часом накидають так багато непереборних обставин, що хороші проекти тонуть. Але ця команда все подолала. Заради мрії та змін у суспільстві».
 
Видання книг здійснено за держамовленням, за підтримки Міністерства освіти і науки Украни та Інституту модернізації змісту освіти. 
 
Переглянути хрестоматії онлайн можна за посиланням.
 
 Також пропонуємо переглянути перелік книг Видавництва Старого Лева, включених до шкільної програми

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage