Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Володимир Федорін: «Українська національна ідея – це швидкий економічний ріст»
У п’ятницю, 11 вересня, екс-редактор журналу «Forbes Україна», автор книги «Ґудбай, імперіє. Розмови з Кахою Бендукідзе» від ВСЛ Володимир Федорін зустрівся зі студентами Школи журналістики Українського Католицького Університету. Разом із кандидатом економічних наук Софією Опацькою спілкувалися про автора «грузинського економічного дива» Каху Бендукідзе, який, ставши став членом експертної ради при Міністерстві економіки України та радником президента, наполягав на потребі жорстких економічних реформ, зокрема - реформування податкової системи та скороченні держапарату. Ось короткий витяг із розмови Володимира Федоріна.
 
«Каха не встиг прочитати книгу, лише її фрагменти. У нас було записано 35 годин розмов. Я мав перетворити їх на своєрідний «платонівський діалог», зосередитися на конкретній темі. Це не лонг-лист реформ Бендукідзе, це спроба вловити його мислення: біолога-науковця, успішного бізнесмена, реформатора… Сподіваюся, мені вдалося вловити бодай часточку генія Кахи». 
 
«Зрозуміло, що у різних країнах хорошу ідею можна і треба реалізувати по-різному. Я бачив у Касі ідеального радника для українських політиків, бачив у ньому джерело знань. В якості живого носія ідей Каха пропрацював в Україні понад рік, зустрічався з депутатами, активістами… За минулий рік з десять разів приїжджав у Київ, підживлював нас ідеями та оптимізмом. При цьому ніхто з нас не знав, що минулий рік був для Кахи пекельним: він змушений був покинути Грузію, на нього тиснули політичні опоненти. Реформатор – це не професія, це покликання, яке може витримати не кожна людина».
 
«Поняття «шокова терапія» вперше було вжито у Польщі – противниками пакету реформ, який мав перевести країну «зі стану ухи у стан рибок в акваріумі». Цю метафору вигадав Лех Валенса, щоб пояснити складність переходу від соціалізму. По суті термін «шокова терапія» вигадали опоненти швидких реформ Лєшека Бальцеровича. Тоді суперечка вирішилася на користь шокових терапевтів: дослідження показують, що швидкі реформи не лише найефективніші, але, що парадоксально, найгуманніші, бо викликають також і швидке відновлення. Втрати при цьому менші, ніж від повільних і тривалих реформ». 
«Шокова терапія в Україні не лише може спрацювати, а й обов’язково спрацює. Єдине питання – чи з цим урядом. Наразі ми вже розуміємо, куди рухатися і чого вимагати – ще минулого року цього не було».
 
«Ми попустили той момент, коли люди готові були потерпіти заради хорошого завтра. Минулого року таких людей була більшість, зараз – менш ніж 50%. Корінь проблем – роздута держава, яка є всюди, де її бути не повинно: в освіті, в культурі, в економіці... Насамперед, нам потрібна деполітизація економіки. Держава має сконцентруватися на базових функціях – обороні, судовій системі».
 
«Потрібно змінювати політичну культуру в Україні, бо в цій політичній культурі план Бальцеровича неможливий. Гадаю, Саакашвілі це розуміє, він вміє говорити з людьми, пояснювати їм суть і необхідність реформ».
 
«Нам потрібен позитивний досвід для того, щоб українці розвинулися як сильна нація. Українська національна ідея – це швидкий економічний ріст. Зараз немає підстав для економічного росту, шокової терапії в Україні нема. Крихка стабілізація української гривні – не заслуга українських економістів, це результат того, що міжнародна спільнота прийшла на допомогу Україні. Натомість ми опинилися на голці вимог ЄС і драконівського валютного контролю». 
 
«Каха казав: «Я хочу образити вашу самосвідомість, аби ви почали щось робити». Тобто потрібно лякати, розповідати, як все погано може закінчитися, щоб люди рухалися до прогресу... У цьому сенсі Кремль зіграв нам на руку – показав найстрашнішу картину».
 
«Українська політична еліта не схильна до проведення реформ. Про податкову реформу можна бюрократичний трилер написати». 
«Якщо Україна хоче залишитися незалежною, треба інвестувати в оборону; якщо хоче інвестувати в оборону - треба, аби економіка була спроможна це робити. А приклад Ізраїлю доводить, що інвестиції в оборону нам просто необхідні». 
 
«Я  не бачу проблем в українському народі. У 2010 році мені настільки просто було зібрати професіоналів для запуску «Forbes Україна». Біда в тому, що зараз Україною правлять кращі з гірших, коли гірші - це геть одіозні особи. Тобто з народом все добре, потрібна, як казав Бендукідзе, «зміна еліт». 
 
«У прагненні політичної помсти ми повинні прорахувати, що дешевше – пробачити чи покарати «попередників»? У Грузії пробачили усіх, окрім найбільш одіозних осіб, бо потрібно було сконцентруватися на майбутньому, на тому, що відбувається вже і зараз. Звісно, що амністувати злочинців на кшталт з Курченка чи Януковича не можна… Але також не варто забувати, що будь-якого українського підприємця знайдеться за що посадити, якщо діяти за стандартами західного законодавства».  
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage