Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Вчені: Читання допомагає впоратись із фізичним болем
 
Нове дослідження, проведене вченими з Університету Ліверпуля (Англія), показало, що читання є своєрідною терапією для людей із хронічним фізичним болем та депресією, і може стати альтернативою когнітивно-поведінковій терапії*.
 
Дослідження було проведене за підтримки Британської академії, а участь у ньому взяли англійські читачі та пацієнти Королівської Ліверпульської університетської лікарні. Курувала проект доктор Джозі Біллінґтон з університетського Центру досліджень в галузі читання, літератури і суспільства.
 
Когнітивно-поведінкова терапія може допомогти людям із хронічним болем керувати неприємними відчуттями, змінивши спосіб мислення і саму поведінку. Ця терапія часто використовується для лікування тривоги і депресії, але може бути корисною для лікування інших проблем психічного і фізичного здоров'я. 
 
Вчені з`ясували, що читання має такий самий ефект, як і когнітивна психотерапія, та може чудово доповнити лікування.
Дослідники спостерігали за двома групами людей. Перша група (2-12 людей) збиралася щотижня, читала різі твори та обговорювала їх. Інша група проводила поведінкову терапію – кожен учасник розмови ділився своїми проблемами та історіями про власні болі. 
 
Учасники групи читачів під час обговорення книг часто згадували приємні моменти з життя до хронічних захворювань. Ці позитивні думки відволікали їх від неприємних відчуттів, а біль ставав меншим, - вважають вчені.  Когнітивна терапія показала, що пацієнти вчаться керувати емоціями за допомогою систематичних методів, а терапія читанням – набувають вміння переживати свій біль через пасивне споглядання іншого досвіду.
 
Повне дослідження  за посиланням
 
*Когнітивно-поведінкова терапія — вид терапії, який ґрунтується на усвідомленні того, що при багатьох психіатричних розладах та психологічних проблемах людина має спотворене сприйняття реальності. 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage