Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

В Одесі Борис Херсонський та Мар’яна Савка відкриють таємниці «Родинного архіву»
Фото - museshore.com
 
У суботу, 6 серпня, відбудеться дуже незвичайна презентація одного із найвідоміших російськомовних поетів України, есеїста і перекладача Бориса Херсонського. Під час літературного вечора в одеській «Книгарні Кав'ярні» (вул. Катерининська, 77) автор читатиме свої поезії, написані або перекладені українською. Разом з головним редактором «Видавництва Старого Лева» Мар’яною Савкою Борис Херсонський презентує збірку «Родинний архів та інші вірші», яку оформила раритетними фотографіями з архіву поета Людмила Херсонська. Початок зустрічі о 18:30, вхід вільний.
 
До першої україномовної книжки Бориса Херсонського увійшли тексти зі збірок «Родинний архів» і «Мармуровий листок», а також цикли віршів, у яких, окрім перекладів від поетеси Маріанни Кіяновської, є й автопереклади українською. А також поезії, які Борис Херсонський написав українською мовою у період між 2013-м і 2015 роками. Усіх їх об'єднує тема родини, пам'яті, пошуку шляху до себе, до свого коріння, до Бога. 
 
Що спонукало поета перекласти власні вірші українською? «Після анексії Криму і початку війни на Донбасі моє ставлення до державної мови України змінилося, - пояснює Борис Херсонський. -  Або - не так, адже я й раніше регулярно читав книги українською мовою і перекладав з української на російську… Змінилося моє ставлення до снобізму щодо української мови, з яким я досить часто стикався. Воно і раніше було негативним, а тепер я радикалізувався. Поглиблення знань з української мови, робота над перекладами своїх російських текстів українською стало для мене надзвичайно важливою роботою. І не останню роль тут зіграло регулярне спілкування з українськими поетами та письменниками, зокрема, з Маріанною Кіяновською. Я став відчувати себе українським літератором, одним з тих, хто пише російською мовою, але літератором, який хоче писати двома мовами».
 
Борис Херсонський — один із найвідоміших російськомовних поетів України, есеїст і перекладач, лауреат багатьох міжнародних премій, зокрема премії ім. Йосипа Бродського, австрійської премії «Literaris» та ін. 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage