Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

V Книжковий Арсенал. «З дітьми можна говорити про все»
На Дитячій сцені Книжкового Арсеналу відбулася дискусія-презентація «Дорослі» теми в дитячій літературі». Участь у ній взяли письменниця Дзвінка Матіяш, ілюстратор Анастасія Стефурак, перекладач, поетеса, заступник головного редактора «Видавництва Старого Лева» Катерина Міхаліцина, психолог Світлана Ройз. Модерувала дискусію чудова Юлія Козловець, співзасновниця книгарні «Чулан», куратор дитячої програми «Книжкового Арсеналу». Послухати про те, які ж теми варто піднімати у розмові з дітьми і як саме це варто робити, що може зашкодити у такому спілкуванні і яку роль у ньому виконують книги, прийшли і батьки і, що цікаво, самі діти. 
 
 «Насправді, з дітьми не тільки можна, а й потрібно говорити про все. Бо ті діти, з якими чесно, враховуючи всі особливості віку і теми, говорили і на складні теми також, виростають у дуже хороших дорослих, - наголошує перекладач, поетеса, заступник головного редактора «Видавництва Старого Лева» Катерина Міхаліцина, завдяки якій книжка «Три твої імені» Діни Сабітової «заговорила» українською. - Ці дорослі - цілеспрямовані, відповідальні, і вони вміють оце людяне знання життя передати далі. Говорити з дітьми можна про все, просто треба знайти правильні ключі та шляхи, як це зробити. І, власне, книжки - один із таких ключів. Так, наприклад, твір Діни Сабітової «Три твої імені» - чесний і ні з ким не заграє. Книга розповідає про долю дівчинки, точніше про три шляхи, якими вона може йти». 
 
«Я вже довгий час читаю книжки, написані для дітей, і у якийсь момент я зрозуміла, що і мені самій цікаво писати такі книги, щоб і малі, і дорослі могли знайти там щось для себе, - каже письменниця Дзвінка Матіяш, книга якої «Марта з вулиці Святого Миколая» вийде незабаром у ВСЛ. - А все тому, що мені потрібна була правда - та правда, яку часто виокремлюють і підкреслюють діти своєю поведінкою, своїми питаннями. І про неї мені і хочеться писати - про правду життя. У моїй книжці є все: і про смерть, і про біль, і про хвороби, і про інвалідність, і про любов у найрізноманітніших її проявах. Я теж змінююся, пишучи такі книги, розвиваюся...».
Неймовірно зворушливо було дізнатися, що одна з маленьких гостей зустрічі дуже схожа на головну героїню книжки Дзвінки Матіяш «Марта з вулиці Святого Миколая» - і тим, що вона любить робити, і тим, як сприймає світ.
 
«Коли я ілюструвала книжку «Мій дідусь був черешнею», то дуже перейнялася самим текстом, -  розповідає ілюстратор Анастасія Стефурак, яка стала авторкою українського обличчя цього відомого твору Анджели Нанетті. - Він захопив мене і як читача, і як художника, в голові почали складатися картинки, сценарії, дії... «Мій дідусь був черешнею» - це щільне переплетіння трагічних і комічних моментів - все як у житті. А теми, підняті у книжці, дуже важливі і складні. І я хотіла ілюстраціями підкреслити символізм твору, десь згладити кути, десь виділити те світло, яке має в собі книга...». 
 
«Я б сказала, що книжки - це провідники, - зазначає психолог Світлана Ройз. - Вони виконують роль психологів, добрих чарівників у сім'ї. Колись проводили експеримент - з книг, які читали діти, вилучили всіх негативних героїв і всі складні теми. І виявилося, що рівень підсвідомої агресії у дітей після цього виріс у рази. А все тому, що дитина стикається з ситуацією, описаною у книжці, адаптується до неї, проживає її. Завдання батьків - оточити дітей любов'ю, дати можливість безпечно зустрітися з життєвим складнощами, використовуючи якихось провідників. І саме книжка може стати таким провідником».
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage