Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Українські письменники створили 13 різдвяних історій
16 грудня у львівській книгарні "Є" "Видавництво Старого Лева" запрезентувало збірку "13 різдвяних історій". На презентацію прибуло троє авторів цієї антології: Мар'яна Савка, Христина Венгринюк та Галина Вдовиченко. Більшість із решти 10-ти, за словами видавця, – "на барикадах".
 
Ірена Карпа співає запальні коломийки на Майдані, десь поруч – Дзвінка Матіяш та Андрій Курков… Більшість українських письменників, в тому числі й авторів нововиданої антології, відстоюють свою громадянську позицію. "Ця книжка, – вважає львівська письменниця Галина Вдовиченко, – теж перегукується з теперішнім настроєм". Але насамперед вона має подарувати читачам настрій Різдва.
 
"Різдво все одно має прийти, і мають перемогти сили добра. І коли про це говорити, то ми будемо наближати той день, якого ми всі чекаємо і якого ми всі заслужили", – впевнена Мар’яна Савка, авторка однієї з історій збірки та редактор "Видавництва Старого Лева".
 
"Такі надзвичайні свята, як Різдво, як Паска, дають те світло, яке має допомогти боротися за добро", – погодилася юна чернівецька письменниця Христина Венгринюк.
 
Ідея антології з’явилася у Мар’яни Савки взимку минулого року: "А що було б, якби наші письменники написали різдвяні історії – кожен свою?". Видавець одразу надіслала 20 листів, практично на всі отримала ствердну відповідь. Та до кінця ніхто не знав, скільки ж оповідей все-таки буде написано. До цьогорічного Різдва їх є 13, але вже готують другу частину – на Різдво-2014 (тут варто зазначити, що на презентації стало відоме ім’я одного автора продовження "Історій": Марія Матіос).
 
Хоча усім авторам давали одне завдання: написати різдвяну оповідь, – "13 різдвяних історій" дуже різні за емоційним забарвленням і всі доповнюють одна одну. "Є притчеві речі, як історія Дзвінки Матіяш, філософська притча Костянтина Москальця; побутові із цікавим сюжетом – про змерзлі водопровідні труби від Андрія Бондаря, несподівана – від Галини Вдовиченко, містерія – від Андрія Куркова…". Ірена Карпа, Сергій Жадан та всі інші автори у цих оповідях були самими собою, – запевнила Мар’яна Савка.
 
Всі тексти дуже сучасні, багато з них – повністю або частково автобіографічні. Як вказано на сторінці "Видавництва старого Лева", – "це доросла проза з дитячою ноткою віри в чудо".
 
Марта Зозуля
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage