Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

У Львові презентували нову книгу Тараса і Мар’яни Прохаськів «Куди зникло море»

Люди, які вважають себе письменниками, мають якийсь свій паралельний світ, до якого можна заходити і виходити. В нашому випадку це підземний світ кротів – головних героїв книжки.

Про це розповів у Львові на презентації книжки «Куди зникло море» Тарас Прохасько.

За його словами, образ кротів придумувала Мар’яна Прохасько, яка є не тільки співавтором книги, а й ілюстратором. «Ці кроти є дуже давніми – їм десь 15 років. Вони є присутніми не як матеріал для роздумів про майбутню книжку, а просто як уявні істоти, що жили поруч. Вважаю, що так працює правдива літературна творчість, коли письменники мають якийсь такий свій паралельний світ», – пояснив він.

Книжка «Куди зникло море» – це детективна філософська історія з неочікуваними сюжетними поворотами. Це доброзичливий і привітний світ, де у казковому лісі живе родина кротів. У книзі йдеться про крадіжку моря (картину зі зображенням моря), а також про пошуки та повернення його до Букового лісу. «Ми знали, що більшість дітей цікавляться таким, як крадіжка. Для того, щоб пов’язати з першою книгою, об’єктом крадіжки стала картина, про яку вже загадувалось», – розповів письменник.

Так само як і у першій книзі « Хто зробить сніг», що вийшла торік, образ кротів, за словами автора, є символом багатьох із нас. «Кроти живуть під землею і треба чималих зусиль чи навіть випадковості, щоб побачити назовні бодай одного. Кожен з нас заслуговує на то, щоб до нього придивитись і бачити різні якості і властивості. Так само, як кроти, ми свій світ нариємо в цьому житті, але чи його хтось зауважить – це інше», – пояснив письменник.

Книжка у твердій палітурці з малюнками має 86 сторінок. Цього разу, крім текстуального та візуального виміру з’явився музичний: в кінці книжки є Q-R код, через який читачі, придбавши книгу, зможуть завантажити пісні однієї з героїнь книжки – Соні Садової. Тексти пісень для Соні створили Софія Андрухович та Таня Малярчук, а музику написала і заспівала – Дана Винницька.

Незабаром сім’я Прохаськів планує видати третю книгу «Як зрозуміти козу». За словами письменника ця книга буде про порозуміння. «Взагалі усі три книги мають питальні і схоластичні назви: Хто? Де? Як? Книжки розраховані для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, а саме для тої малечі, яким батьки взагалі читають книги», – каже Тарас Прохасько.

Слід нагадати, перша дитяча книжка « Хто зробить сніг», стала переможцем конкурсу «Книга року ВВС – 2013» у номінації «Дитяча Книга року ВВС – 2013». Також отримала премію «ЛітАкцент року 2013» у номінації «Поезія і проза для дітей» та посіла перше місце рейтингу «Книжка року’2013» у номінації «Дитяче свято». Зрештою, книжка потрапила до одного з найпрестижніших світових каталогів дитячих книг – «Білі руки».

Zik

 

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage