Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

У Кембриджі заспівали пісні тисячолітньої давності
 
Пісні, що збереглися на манускрипті ХІ століття, виконали вперше за тисячу років. Адаптацією текстів та відтворенням музичної композиції зайнялися вчені та музиканти в Кембриджі (Англія).
 
Серед пісень, записаних у манускрипті «Кембриджські пісні» на початку ХІ століття в Німеччині, є вірш  із трактату «Розрада філософією» римського філософа і теоретика музики Боеція (VI ст.). Згодом рукопис перевезли у Кентербері, а наприкінці XVII ст. він потрапив до бібліотеки Кембриджського університету. 
 
 
Відтворенням пісень займався доктор Сем Баррет з Кембриджського університету. Протягом 20  років він працював над відтворенням композицій. Адже тисячоліття тому музиканти ще не мали нот та використовували їхні попередники – невми, які показували лише малюнок мелодії та особливості вокальної партії.  Деталі виконання пісні передавалися усно. «Ми знаємо багато подробиць про те, як вони співалися, але не маємо усіх деталей для відтворення пісні», - сказав доктор Баррет. 
 
Сторінка із піснями Боеція була загублена у 1840-му і віднайдена лише 142 роки потому. «Ця сторінка була випадково вилучена з бібліотеки Кембриджського університету німецьким вченим, але вона є одним з найважливіших шматків головоломки, яка стосується відновлення пісень», -  зазначив доктор Барретт. Водночас науковець зізнався, що ця робота принесла йому неймовірне задоволення: «У мене було відчуття, що я потрапив в одинадцяте століття, коли музика була настільки близькою, що її майже можна було торкнутися»
 

 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage