Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Свій час» - роман про письменника, що творить реальність
Під час Форуму Видавців відбулася презентація фантастичного роману Яни Дубинянської «Свій час», що нещодавно побачив світ у «Видавництві Старого Лева». З авторкою про сам Форум Видавців, який є одним з героїв книги, про незвичні властивості часу, про утопічні та антиутопічні моделі світу говорили головний редактор ВСЛ Мар’яна Савка та модератор зустрічі, поетеса та перекладач Маріанна Кіяновська. 
 
У своїй новій книзі Яна Дубинянська наважилася говорити про речі, які хвилюють кожного: про наші особисті стосунки з часом і про те, якою є плата за нього. Письменниця описала далеке майбутнє, де суспільство атомізувалося внаслідок того, що кожен має свій час. «У цьому світі можна капсулізуватися і час ітиме так, як тобі завгодно, - казала Яна. - Суспільства не існує, є мережа індивідів. І як антитеза до нього існує світ-комуна, де час спільний для всіх і він тут дорожчий за гроші».
 
«Цей текст мене заінтригував: цікавий, складноструктурний, складножанровий, - розповіла Мар'яна Савка. - Книга Яни Дубинянської дуже актуальна для Форуму Видавців і часу, що ми проживаємо просто зараз. Коли я почала читати її, то не змогла відірватися - книга тримала мене до останньої сторінки. Я розбирала це хитросплетіння сюжетів, йшла стежинкою історій разом з героями. І тільки коли прочитала останню сторінку, у мене раптом склався пазл й відкрилася зовсім інша суть твору. Я зрозуміла, що це роман про літературу і про письменника, який творить реальність».
 
«Поштовхом до написання книги став Форум Видавців, - зізналась Яна. - Адже саме в цей період час змінюється: він то дрібниться, то згущується. Ти то опиняєшся одночасно у різних місцях, то «завмираєш» у якійсь кав'ярні на цілу вічність... Потім, коли повертаєшся до звичайних буднів, то бачиш, що плин часу зовсім інший. А ти наче прожив вже окреме життя». Яна починала писати роман у 36 років, проте завершила книгу тільки рік тому. «Головному герою книги  - 37 років, - пояснила письменниця. - Думала, що мені буде стільки ж, коли книжка вийде. Але це виявилося дуже складним завданням для мене... Я повернулася до книги, аж коли стався Крим. Це спричинило дивні відчуття замкнутості часу та історії, і я вирішила дописати «Свій час».
 
 
«За творчістю Яни я стежу понад 10 років, по суті, ми люди одночасного дебюту, - каже Маріанна Кіяновська. - Яна справжній професіонал у літературі, європейського ґатунку. У кожному новому тексті вона розвивається, не повторюється... При тому, що це 23 її книга (і 23 Форум Видавців, треба зауважити). Але саме «Свій час» - одна з найзріліших у творчості Яни. Кажу це не як критик, а як читач. Я вірила кожному слову, що не завжди трапляється, коли читаєш фантастичний твір».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage