Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Софія Андрухович та її любові
Осінь розпочалася появою на полицях книгарень одного з найочікуваніших романів сезону. Другого вересня у столичній книгарні «Є» презентували роман Софії Андрухович «Фелікс Австрія» про любов у різних її проявах — сестринську, еротичну, батьківську і релігійну. Твір з’явився після семирічної паузи письменниці.
 
«Я до сих пір не можу сказати, яким чином усе в такий спосіб вибудувалося. Це тема для окремого дослідження психології літературної творчості. Один день я досліджувала кулінарні рецепти, другий — династію Габсбургів, а на третій могла цілий день розмірковувати, чи варто писати цю книгу взагалі», — розкрила секрети своєї «письменницької кухні» Софія Андрухович.
 
Письменник Юрій Макаров попередив, що нічого спільного із попереднім романом авторки «Сьомга» новий твір не має. За його словами, він — «побутовий, містичний, iз присмаком апокаліпсису», авторка ж додала, що історичним його назвати важко, історизм є лише декорацією твору. Софія під час написання роману досліджувала старі газети, історичні праці та навіть кулінарні рецепти. Найулюбленішим джерелом називає газету «Кур’єр Станіславовськи» (Kurjer Stanistawowski) за 1900 рік. Важливими виявилися для неї деталі: одяг, парфуми, спосіб життя, побут, розваги мешканців цісарського Станиславова того часу (тодішня назва Івано-Франківська. — Ред.). Реальним героєм твору є ілюзіоніст Торн, у нього авторка вкладає, за її словами, одну з ідейних ліній твору. У центрі подій — двоє молодих жінок, Аделя та Стефа, яких виростив батько Аделі, доктор Анґер. Сюжет будується навколо Аделі та Стефи, а всі інші герої виринають у гущі життєвих подій та ситуацій, які пов’язані з ними.
 
Головий редактор «Видавництва Старого Лева», у якому вийшов роман, Мар’яна Савка сподівається на успіх книги. «Поезія і добра проза потрібні всім нам. Суспільство спрагло на гарну літературу», — впевнена вона.
 
На презентацію письменниця прийшла зі своєю донькою Варварою. «Вона є в цьому творі, і цей твір в емоційному сенсі про неї, напевно. Якщо Варвара заважала, то це водночас було й допомогою», — поділилася Софія.
 
Про подальші плани авторка говорила небагато. Разом із Мар’яною Прохасько планують видати дитячу книгу, половину тексту якої Софія уже написала. «Ми почали роботу над дитячою книжкою, яку придумали в горах про гори», — поділилася в одному з інтерв’ю Мар’яна. Софія Андрухович зазначила, що не збирається писати «Фелікс Австрія-2» і має тему для наступної великої праці.
 
Катерина Котвіцька
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage