Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Розкрито секрети «Чату для дівчат»

Про стереотипи, дівчат, комплекси і боротьбу з ними, натхнення і талант писати для підлітків так, щоб вони читали і радили ці книжки друзям, та ще про багато різного і цікавого говорили на презентації збірки «Чат для дівчат» в рамках Дитячого Форуму. Ця книжка нещодавно вийшла у «Видавництві Старого Лева», складається з 12 оповідань різних авторок, і упорядкована Оксаною Лущевською та Валентиною Вздульською (вони ж написали і по оповіданню до цієї книжки). Презентували її письменниці, авторки оповідань Галина Ткачук та Наталя Малетич. Модерувала зустріч заступник головного редактора ВСЛ, письменниця Катерина Міхаліцина. У форматі відеозвернення долучилися до розмови авторки Тетяна Стус та Валентина Вздульська.

«Ця книжка підштовхує до розмови, - наголосила Катерина Міхаліцина. - Насправді це найскладніше - почати говорити про свої відчуття, свої проблеми, озвучувати якісь складні питання. А «Чат для дівчат» робить це, книжка і сама говорить, і спонукає поговорити інших. І це книжка, до якої ти відчуваєш причетність». 

 

 

Валентина Вздульська розповіла, що для неї як автора дуже важливо написати текст таким, щоб читач, не залежно від віку, відчував його. «У дитячій і підлітковій літературі в автора є дуже потужний інструмент, - вважає авторка. - Це - емпатія, тобто співпереживання. Якщо ви створюєте емоційно правдивого персонажа, якому читач співпереживає, і якщо ви ставите цього персонажа у ситуацію, де його хтось дискримінує, то цей читач ніколи не співпереживатиме тим, хто дискримінує чи займається булінгом. Отже, у майбутньому і в реальному житті не робитиме цього. Тож відображення емоцій дозволяє письменнику привести читача до думки, що стереотипне бачення - це погано, а вільний погляд і критичне мислення - добре. Це той рецепт, який я як автор та редактор дитячої літератури давала б усім».
 
 

Тетяна Стус наголосила, що цю книжку варто прочитати і батькам, адже їм, як і підліткам, потрібно розуміти, що ти ніколи не один. І допоможе у цьому «Чат для дівчат». «Ідея книжки в тому, щоб дати розуміння читачу, дівчинці чи хлопцю, що завжди є хтось поруч, - говорила письменниця. - Навіть коли почуваєш себе самотнім, чи з кимось посварився, чи не можеш порозумітися з батьками, то є завжди книжка, яку можна відкрити і, читаючи, відчути, що ти - не один. І проблеми чи складні питання, які виникають, завжди мають вирішення і відповіді, і завжди є хтось, хто в цьому допоможе».

 
 

«Ми писали цю книгу, відштовхуючись від власного досвіду, стресу, болю, - розповідала Галина Ткачук. - І читати цю книжку -  наче розмовляти з кимось, пліткувати, спілкуватися в чаті про наболіле. Це обговорення між дівчатами, відверте, відкрите, емоційне. І сама такою сприймається книга, коли її читаєш».  Письменниця розповіла, що вже отримала чимало різних відгуків про книжку. Але найбільше зраділа відгуку від однієї мами, донька якої не любила читати, а «Чат для дівчат» прочитала на одному диханні, і вже наступного дня понесла книгу в школу показувати друзям».

Письменниця Наталка Малетич розповіла, що її донька теж читала «Чат для дівчат», не відриваючись, і це для неї як авторки найбільший успіх. «Ця книжка абсолютно сучасна, - говорила письменниця - Вона дозволяє побачити інших, почути історії, які могли статися з тобою, або твоїми друзями, або он з тою дівчинкою з паралельного класу, яка сама б тобі про неї ніколи не розповіла. Це дуже важливо розуміти, що є події, до яких треба ставитися з розумінням, навіть якщо вони трапилися не з тобою».

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage