Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Презентація арт-буку «Скриня»: «Коли разом співає весь зал, дійсно з'являється відчуття єдиної родини, єдиної країни»
Фото - Олександр Шамов
 
У Львові в рамках Форуму Видавців відбулася презентація арт-буку «Скриня. Речі сили» за участі авторської групи Ковчег «Україна», «Видавництва Старого Лева» та студії Nravo. Оскільки книга описує речі, які наші бабусі виходячи заміж приносили у нову хату, то її автори (письменниця Ярина Винницька, художниця Юлія Табенська, ідеолог Дмитро Осипов) підготували незвичний проект - інсценізацію українського традиційного весільного обряду. 
 
 
 
До «весільної містерії» долучився лідер гурту «Мандри» Фома, що виконував роль старости, гурт «Курбаси» (актори театру ім. Леся Курбаса Наталя Рибка-Пархоменко, Марія Копитчак, Мирослава Рачинська) й співачка Іванна Червінська, які наситили постановку українськими весільними обрядовими піснями.
 
 
 
 
«Було настільки щемко, що ледь стримувала сльози, - зізналась Ярина Винницька. - Відчуття, ніби справді когось заміж віддавали. Парадоксально - театралізована вистава виявилась справжнішою, аніж іноді реальне весілля. Коли співає весь зал «Горіла сосна» і «многая літа», тоді  дійсно з'являється відчуття «єдиної родини, єдиної країни».
 
 
 
«Після кількох днів марафону Форуму втома і виснаження даються взнаки. Та вчорашнє  вечірнє дійство було просто цілющим, - говорить Юлія Табенська. - Після презентації вийшла окриленою і сповненою Силою. Думаю, всі відчули щось подібне. Це була презентація Сили».
 
 
 
Арт-бук «Скриня. Речі Сили» — це спроба систематизувати те, з чого колись складався світ наших бабусь і що невблаганно зникає з нашого життя, наче міфічна Атлантида. Речі ужиткові, але настільки прекрасні, що мимоволі погоджуєшся із визначенням «неземна краса». Вони справді родом з «кращого світу» і служать нам порталами у «paradise city where the grass is green and the girls are pretty». Ми об’їхали цілу країну у пошуках народних скарбів та уклали список українського must have: того, що повинно бути у серці і в хаті кожного українця. Зібрали і акуратно поскладали у скриню-ковчег, аби врятувати від глобалізаційного «потопу» і повернути у наші домівки. Це речі не прості, а чарівні… Це речі Сили.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage