Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Оголений нерв материнського серця
Євген Довгополий, Blogger
 
«Поки ти ще серед людей –
Навчися цінувати кожен новий день»
Кузьма Скрябін
 
За останні півтора року українські родини зазнали дуже багато горя. Кожного дня ми отримували і продовжуємо отримувати дані про кількість загиблих та поранених з тих місць, які одні називають АТО, а інші - війною. Ми почали звикати до тих цифр. І не тому, що стали черствішими. Просто людям властиво звикати. В тому числі і до таких «статистичних даних». 
 
Але другого лютого вся країна прокинулась вранцi i була шокована трагічною звісткою... На 86-му кілометрі траси «Кривий Ріг - Кіровоград» обірвалося життя Андрія Кузьменка (Кузьми Скрябіна) - артиста, шоумена, телеведучого... А ще - чудового батька своєї доньки та прекрасного сина своїх батьків.
 
«Байдужiсть вбиває все навколо себе» - говорив Скрябiн. На тому мiсцi, де загинув артист, за зиму трапилось 16 дорожньо-транспортних пригод. А велика яма на тому мiсцi так i залишалась бути великою ямою. Кузьма був правий: байдужiсть позбавила життя i його.
 
Що може бути для батьків трагічніше в житті за втрату власної дитини? Хіба що одне - втрата єдиної дитини... Саме такий удар долі змушені були прийняти на себе Ольга Михайлівна та Віктор Кузьмич - батьки Андрія.
 
Книгу Ольги Кузьменко «Моя дорога птаха» читати дуже важко. Кожна її сторінка пронизана емоціями - любові до своєї дитина та нестерпного болю за її втратою. І саме тому потрібно подякувати мамі Кузьми - можна лише здогадуватись, як важко їй було перенести свої емоції в книгу. Та в першу чергу ми повинні дякувати ій за чудового сина і неймовірно позитивну людину.
 
«Моя дорога птаха» - це розповідь Ольги Михайлівни про її Андрійка. Про його народження та загибель. Його злети та падіння. Його дитячі та дорослі мрії, фантазії та цілі. Ми знаємо Кузьму як людину-батарейку, яка заряджала фанатів своєю неймовірною позитивною енергетикою. Завдяки ж маминій розповіді ми побачимо зовсім іншого Андрія - сором`язливого хлопця, який ніколи не бився, не любив грати в футбол, не ходив з батьком на риболовлю. Майбутній Скрябін від самого народження був дуже чутливою людиною. Він ніколи не залишався байдужим до несправедливості та чужого болю. Ці почуття вин проніс у собі все своє життя. З цими почуттями він і пішов...  
 
«Моя дорога птаха. Мамина книжка" складається з трьох частин.
 
Перша - розповідь Ольги Кузьменко про її сина, яку доповнюють десятки фотографїй з сімейного альбому.
Друга - тепла та чутлива дитяча казка Андрія «Тарасик, тролейбус та Святий Миколай». Кузьма планував видати збірку дитячих казок. Не встиг...
Третя - тексти пісень Скрябіна. «Кінець фільму», «Сука-війна», «Лист до президентів», «Маленька дівчинка», «Мам»... Актуальність кожної з них на сьогодні просто зашкалює.
 
Чи часто ми висловлюємо слова ніжності своїм батькам та своїм дітям?  Переконаний (на жаль, i на особистому прикладі), що більшість з нас робить це недостатньо. Або ж і не робить взагалі. А теплі та щирі слова iнодi бувають значно важливішими за матеріальну підтримку та різні настанови. 
 
В житті людини є місце як щастю, так і трагедії. Та на кожного чекає незворотне - час залишити цей світ. На превеликий жаль, іноді це відбувається занадто передчасно. I нїхто не знає, коли саме це вiдбудеться з ним чи його рiдними. I чи не пошкодуємо ми за тим, що не встигли сказати одне-одному найголовнiшого? Ми часто буваємо надто серйозними, надто флегматичними i водночас занадто сором'язливими для сентиментальних слiв. Хоча б на кiлька хвилин вимкніть у собі серйознiсть, залиште сором'язливiсть. I, не вiдкладаючи на потiм, просто сьогоднi скажiть своїм батькам та дiтям, що любите їх, що багато чим завдячуєте їм. Тодi ви точно встигнете це сказати, а вони встигнуть почути це вiд вас. I хто знає, можливо саме сьогоднi ви скажете найважливіші слова в своєму та їхньому життi.
 
На останок хочу подякувати батькам Андрiя Кузьменка за Сина, Українця, Людину. Вони мають повне право пишатися ним!
 
P.S. Згiдно з даними МВС, за 2014 рiк на дорогах України в ДТП загинуло 4443 людей. 32270 осiб зазнало травм. Будь ласка, не поспiшайте. Адже у кожного з вас є тi, кому ви потрiбнi...
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage