Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Небо. Кручі. Провалля. Вода»: поетичні коди Василя Стуса
У Білій залі Театру «Воскресіння» відбулась презентація збірки поезій надзвичайно світлої людини, знакового для українців поета, перекладача та літературознавця Василя Стуса, що вийшла під назвою «Небо. Кручі. Провалля. Вода» у ВСЛ. Ці чотири ознаки природи – чотири розділи книги, чотири сторони людини. Про них та про почуття, які Василь Стус закладав у свої вірші, говорили син поета, письменник, літературознавець і укладач книги Дмитро Стус та головний редактор «Видавництва Старого Лева» Мар`яна Савка.
 
«Ця книга – 400 сторінок творчості великого поета, який для багатьох є наставником, – говорила Мар’яна Савка. – Кожен вірш у цій книзі – це  код. І, мабуть, Василь Стус  залишив у спадок свою літературу, як шанс кожному з нас читати інтелектуальну поезію, відкривати для себе нові значення, символи, почуття, розшифровувати свій власний код».
Дмитро Стус розповів про роботу над упорядкуванням  та оформленням книги: «Якщо говорити про період незалежності країни, то видавнича доля творів Василя Стуса є досить успішною. Коли Мар`яна Савка і Микола Шейко запропонували видати цю книгу, я  відразу погодився. Але потрібно було подумати про концепцію видання, бо хочеться, щоб у кожній книжці було максимальне наближення до того часу, у якому вона виходить. У цьому виданні чотири розділи. Небо – рання творчість Василя Стуса, тут дуже багато такого собі небесного очікування. Кручі – накликання долі. Провалля – вірші, які характеризують стан втрати та повернення надії. Вода – пізня творчість, коли уже знаєш собі ціну і все інше не має значення. Такого роду хронологія, яка накладається на етапи розвитку Василя Стуса як поета». 
 
Також Дмитро пояснив, чому поетична збірка отримала таку назву. «Я ніколи не вигадував назв до книг батька, усе – з його текстів та образів, - розповідає упорядник. -  «Небо. Кручі. Провалля. Вода» - це вірш, у якому Василь Стус передбачає розвиток своєї долі,  і саме його назвою я вирішив назвати й усю збірку».
Дмитро Стус розповів про оформлення книги, яке виконала білоруська ілюстраторка Марина Мороз: «Я вирішив, що оформлювати книгу має точно не український  художник. Адже про творчість батька в інших країнах знають не так багато людей, і я хотів це змінити. Зупинився на роботах геніального графіка Марини Мороз. Ми презентуватимемо книгу у Мінську, і таким чином, сподіваюся, зможемо донести білорусам інформацію про Василя Стуса».
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage