Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Мирослав Лаюк: «Мої вірші дуже тактильні»
29 травня у львівській Книгарні «Є» відбулась презентація поетичної збірки Мирослава Лаюка «Метрофобія», яка вийшла у «Видавництві Старого Лева». Про цінність поезії, її різноманітність, про добрі й погані вірші, про важливість друкованого видання, про визнання поета та відповідальність перед аудиторією, про загадкову назву та не менш символічне оформлення книги говорили Мирослав Лаюк та Марка-Квітослава Чавага. 
 
Мирослав Лаюк: «Я люблю світ предметів. Особливо багато віршів я пишу у місцях, де раніше не бував. Бо там дуже багато нових речей, які складаються в нові дивні співвідношення, зв’язки. Здається, наче я намагаюся укласти якусь словесну мозаїку».
 
Поет розповів про художнє оформлення книги, створене Жанною Кадировою.
 
«Жанна Кадрова – митець, яка працює зі скульптурою. Колись я побачив її скульптуру – величезну скручену пачку від цигарок. І оцей жест скручування мене неймовірно вразив, - розповідає Мирослав. -  Та скульптура, як і багато моїх віршів, хочуть показати якусь незавершену рефлексію. А оформлення книги – це панно «Монументальна пропаганда» - плиточки, смальта, бетон, пісок, граніт. Це дуже тактильні речі, і мені здається, що і мої вірші теж дуже тактильні, предметні».
 
Мирослав навіть показав шматочок мозаїки, який отримав у якості подарунка, коли він, Жанна та її друзі переміщали та фотографували величезні роботи художниці для «Метрофобії».
Говорили й про те, що у кожній книзі вписано уривки загадкових віршів. Виявилося, що це давні колядки, які передавалися з покоління у покоління в родині Лаюків. Мирослав захотів показати ці колядки світові саме у цій книзі. «Мені здавалось, що колядки – це те, що мусить знати кожна людина, речі, які прив’язують до минулого».
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage