Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Майже дорослі. 10 книжкових новинок для підлітків
Говорити й писати про підлітків страшенно складно і дуже цікаво. Стільки актуальних і важливих проблем і думок, які сусідять в голові одного середньостатистичного підлітка, не в кожному дорослому зможуть вжитися! Саме тому підліткова література – така різна і така строката. Щоб ви переконалися у цьому самі, ми підібрали для вас 10 новинок для «майже-дорослих» читачів.
 
Віталіна Макарик, Блог Yakaboo.ua
 
«Привіт, це Чарлі, або Переваги сором’язливих», Стівен Чбоскі, «Рідна мова»
 
Старша школа – це місце, де всі поводяться як ідіоти (тобто намагаються здаватися «дорослими»). Для Чарлі, надто розумного, надто самотнього і надто щирого, це явно не те середовище, в якому він може почуватися комфортно. На щастя, у хлопця з’являються друзі – старшокласники Патрік і Сем, зведені брат із сестрою. Саме вони дуже дбайливо і делікатно (наскільки це взагалі можливо, коли йдеться про підлітків) знайомлять його зі спокусами дорослого світу.
 
Про своє дорослішання, в якому є місце і для сексу, і для наркотиків, і для хорошої музики, Чарлі оповідає нам у листах. У них він максимально чесний та відвертий – і це виглядає зовсім трішки наївно і дуже зворушливо. Так, наче близький друг ділиться з вами найдорожчим і найбільш важливим – і добрим, і поганим.
 
І мало не забула! Саме по цій книжці було знято чудовий фільм з Еммою Вотсон в одній із головних ролей. 
 
«Я закохалася» Марія Морозенко, ВЦ «Академія»
 
Сюжет цієї повість насправді досить простий і звичний: дівчина закохується у поганця, нового однокласника-«мажора» Влада, і не помічає почуттів вірного «лицаря» – відданого і щирого, але трохи бідового Васьки. Звісно, до того часу, поки драматичний випадок допомагає зрозуміти, хто є хто. Зате численні придибенції (канікули у бабусі, порятунок собаки від жорстокого господаря, фальшиве викрадення телефону тощо) роблять повість справді цікавою і динамічною.
 
Авторці досить добре вдалося поєднати класичну традицію Нестайка з новою традицією, умовно кажучи, «Солоних поцілунків», описати й дитинство, сповнене пригод, і дорослішання з усіма його «викликами». «Я закохалася» — це не приватна історія однієї дівчинки. Це історія дорослішання цілого класу, бо більшість подій, які тут розгортаються, зачіпають не тільки окремих дітей, а й цілий колектив.
 
«Відчайдушні», Сергій Гридін, ВЦ «Академія»
 
«Відчайдушні» – це не рок-бенд, а четверо детективів, які розслідують таємниче зникнення дітей в Озерному. Озброївшись пістолетом і дедукцією, вони ідуть по сліду, який куди тільки не веде – і до дільничного міліціонера, і до померлої відьми, і до Чорного озера, і на кладовище, і в старий льох. Пістолет у них, правда, один на чотирьох, ще й стріляє холостими, дедукція працює трохи не так вдало, як у Шерлока Холмса, а самі вони – просто підлітки, троє хлопців і дівчина, які поз’їжджалися у село до своїх дідусів-бабусь на канікули. Але все це насправді не знецінює їхньої перемоги, адже злочин виявився справжнім, злочинець – небезпечним, а їхня допомога – дуже доречною.
 
Сергію Гридіну вдався дійсно цікавий детектив. Він читається на одному подиху, і аж шкода, що так швидко – бо задоволення хочеться розтягнути на довше. Хоч ця повість і вийшла у серії підліткової літератури, насправді у ній темі дорослішання приділено не надто багато уваги. Зате у цій книзі вдосталь яскравих епізодів, колоритних сцен і навіть смішних конфузів.
 
«Позаду льодовні» Енн Файн, Видавництво Старого Лева
 
 
Коли близнята брат і сестра Том і Касс були меншими, позаду льодовні минали їхні безтурботні літні дні. Але це літо стає іншим – діти дорослішають. Однак якщо раніше вони все робили разом, то дорослішання відбувається у них дуже несинхронно: Касс уже забула про їхні таємниці й ритуали (слідкувати за працівником ферми Джемісоном, записувати в один-на-двох зошит свої провини, ділитися секретиками у прохолоді старої льодовні), а для Тома ця сепарація стає надто болісною. Він до останнього тримається за своє (їхнє спільне!) дитинство. А потім з усією своєю юнацькою незграбністю примудряється наламати дров – так, щоб майже назовсім відштовхнути від себе і дівчину, у яку закоханий, і сестру.
 
Пошуки шляхів вирішення проблеми, маленьке детективне розслідування, болісне длубання у власних емоціях – а навколо цього повільне вицвіле літо на фермі. Ні, цю книжку важко назвати яскравою і захопливою. Але вона дуже правдива і може стати справді корисною тим, хто хоче розібратися у стосунках з братом/сестрою.
 
«В пошуках Аляски», Джон Грін, «КМ-Букс»
 
Хто така Аляска? Дівчина-імпульс, дівчина-феєрверк, зіткана з протилежностей. Вона класно вчиться і п’є дешеве вино, багато читає і так само багато курить, пояснює друзям математику і влаштовує з ними «приколи», про які гуде вся їхня закрита школа. Аляска змінює життя «Товстуна» Майзла – хлопця із Флориди, який колекціонував останні слова відомих людей і не мав друзів, поки не перевівся вчитися сюди. Вона завжди готова підтримати витівки Полковника – Майлзового руммейта. Вона запалює їхнє життя іскрами… А потім покидає їх. І хлопці намагаються зрозуміти, чому вона пішла, що її хвилювало і гнітило, намагаються знайти справжню Аляску, дівчинку, яка ховалася за всім цим феєрверком емоцій.
 
Ця книжка – і посібник із того, як порушувати строгі правила закритого й елітного навчального і не вилетіти з нього, і зворушлива розповідь про дружбу і любов, і сповнена філософських роздумів про життя і смерть історія, яка нікому не видасться нудною. Недарма вона увійшла до списку 100 найкращих книжок для підлітків за версією журналу Time.
 
«Тирамісу з полуницями», Йоанна Яґелло, «Урбіно»
 
Це довгождана, третя книга зі «смачного» циклу про Лінку-Халінку. І увага у ній фокусується не на сімейних таємницях, і навіть не на коханні й довірі, а на дружбі, сприйняття свого і чужого тіла і вмінні помічати, що коїться із близькими тобі людьми. У центрі розповіді тут Лінка і її подружка Наталія. В однієї з дівчат все добре – і в сім’ї лад, і в коханні майже повна ідилія й порозуміння, і з навчанням все окей, і маленьку хобі-мрію вдається реалізувати, то в іншої – провал по всіх фронтах: сім’я розпалася, коханий кинув, нова школа настільки крута, що у ній ні чорта не встигаєш, а на довершення усього ще й поступово, але невпинно скочуєшся в анорексію (яку називаєш “прагненням гарно виглядати”). І от коли “успішна” подруга намагається допомогти “проблемній” хоч трохи розібратися з її проблемами, наштовхується на вороже несприйняття. Здається, дружба от-от розсиплеться на порох.
 
На щастя, дружба виявляється сильнішою, ніж образи. І коли всі нарешті усвідомлюють проблеми своїх близьких і допомагають з ними розібратися, все закінчується більш-менш щасливо. А маленька обставина, яка випливає наприкінці роману, спонукає нетерпляче чекати на наступну частину – судячи з усього, буде непросто і гаряче:)
 
«Загадковий нічний інцидент із собакою», Марк Геддон, «КСД»
 
У кожного підлітка – свої проблеми, а в Крістофера вони особливі. Він не розуміє метафор, зате завиграшки вирішує складні математичні задачі. Він не любить бувати у нових місцях і боїться незнайомців. Коли йому страшно або він збентежений, Крістофер може лягти на землю і почати стогнати. Коли його торкнутися, він може вдарити. Коли йому треба заспокоїтися, він рахує, водночас подумки підносячи числа до третього ступеня. Все тому, що у Крістофера — синдром Аспергера. Дуже рідкісна і дуже незвичайна хвороба, яка зазвичай наділяє свого носія високим інтелектом і водночас позбавляє емоційної чутливості та емпатії.
 
Все починається як детектив. Крістофер, за прикладом свого улюбленого книжного персонажа Шерлока Холмса, береться за розслідування убивства сусідського собаки. Розгадка з’являється ще в середині книжки, але вона тут не головна. Її пошук лише приводить хлопця до батькової шафи, з якої на нього вивалюються такі сімейні «скелети», після яких його життя не може бути таким, як раніше. Тож на Крістофера чекає багато перипетій, проходячи крізь які, йому доведеться раз-по-раз перемагати себе. А разом з тим – ввести читача у курс того, як це – жити із синдромом Аспергера і бачити/помічати буквально усе, що відбувається навколо.
 
 
«Книжка заборон і таємниць», «Vivat»
 
Ця збірка, до якої увійшли тексти авторів із чотирьох країн, по-справжньому інтригує і виконує те, що обіцяє у назві – частує читачів солодкими заборонами й бентежними таємницями. Це речі, про які зазвичай не говорять «порядні дорослі» — зате підлітки побалакали б таки залюбки. Найпримітніше (і, певно, найцінніше) у цій збірці те, що кожен тут може знайти історію на свій смак – від дещо повчальних про стосунки старшої сестри з молодшим братом та про те, що варто стримувати власні бажання, до відверто стьобних – як-от про тролів, що живуть під мостом, але інколи навідуються до школи.
 
Заборони й таємниці тут на всяк смак і вбрані у найрізноманітніші жанри: хочете антиутопію? – Тримайте! До вподоби філософське фентезі? Прошу! Душа бажає наукової фантастики? Аж ціла повість! І для тих, хто віддає перевагу реалізму, теж знайдеться дещо особливе. Наприклад, два дуже різні, але дуже пронизливі оповідання про життя дітей-підлітків на тимчасово окупованих територіях.
 
«Про Стівена Гокінга, чорну діру і мишей-під-підлогою», Катажина Ририх, «Урбіно»
 
Це історія про вміння долати фізичні перешкоди й тілесні слабкості силою розуму й духу. Її оповідає нам малий Пйотрек Ястжебовський. Але справжній герой цієї повісті – не він, а його старший брат Стефан, польський Стівен Гокінг (адже саме так перекладається його ім’я-прізвище англійською). З відомим вченим має більше спільного, ніж просто ім’я. По-перше, вони обоє – і Ястжебовський, і Гокінг – страшенно розумні. По-друге, обоє не можуть вільно рухатися. Хвороба Стефана не така страшна, принаймні поки — він розмовляє і загалом може дати собі раду. От тільки майже весь час проводить у своєму Центрі управління — суперавтоматизованому ліжку, яке він сам вигадав і сконструював.
 
Це книжка про важливі житейські речі — наприклад, про дружбу двох братів і про те, що старший може навчити молодшого багатьом речам, зокрема й найголовнішому — вмінню думати. А ще про те, що перепони існують лише у нашій свідомості. Бо навіть якщо твоє тіло слабке, але розум меткий, ти можеш розвиватися, радіти життю і робити багато корисного. Тож, звісно, багато уваги в тексті приділено підліткам з особливими потребами. Але авторка, як і її герої, не називають їх неповносправними. Бо «неповносправність — це відсутність мислення, це бездіяльність тоді, коли можна було б зробити бодай що-небудь». І це – точно не про Стефана;)
 
«Тринадцять причин чому», Джей Ашер, «КМ-Букс»
 
Ханна Бейкер вчиняє самогубство. Але лишає прощальне послання. Ні, це не записка і не лист, а сім касет, адресованих тринадцяти людям – всім тим, хто більше чи менше підштовхнув її до цього трагічного вчинку. А ще – мапа міста з позначеними локаціями й інструкція з її використання. Одного дня все це, спаковане у коробку для взуття, знаходить на своєму порозі старшокласник Клей Дженсен. І його життя з цього моменту вже не можу бути таким, як раніше.
 
Історія Ханни, записана на касетах, – це нашарування прикрих і жахливих епізодів, суміш байдужості й пліток. Слухаючи їх, хлопець ніби проживає все це разом із Ханною – і намагається зрозуміти своє місце в цій історії. Їхні голоси звучать по черзі – оповідь дівчини, якої вже нема, і хлопця, на якого звалюються ці непрохані відповіді на запитання «чому?». І хоч розв’язка історії відома із самого початку, оповідь від того не стає менш цікавою. Тому вам буде дуже складно відірватися від книжки, поки не дізнаєтеся усі тринадцять причин.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage