Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Мар'яна Савка: «Яблуко в тайстрі» стане для читачів відкриттям гуцульського всесвіту»
Під час Форуму Видавців у Львові відбулася презентація дебютного роману-містерії Валерії Чорней «Яблуко в тайстрі». Феєрія зі словом та дримбою - саме в такому незвичному форматі відбулася зустріч - пройшла за участі авторки, акторів Театру ім. Леся Курбаса Наталі Рибки-Пархоменко, Мирослави Рачинської, Остапа Костюка та головного редактора ВСЛ Мар'яни Савки. Фотокіно для презентації підготувала Крістіна Склярчук.
 
«Коли Валерія вперше прийшла у «Видавництво Старого Лева», то я була під великим враженням від неї як від людини, - розповіла Мар'яна Савка. - Вона принесла в руках великий букет соняшників, і ми говорили, говорили... А потім я відкрила її роман-містерію, роман-вітраж, де кожне скельце - шматочок душі героїв, описаних у книзі. Мене вразила ця колажна стилістика, яка дуже нагадувала фільми Параджанова. Хочеться, щоб «Яблуко в тайстрі» стало для читачів відкриттям гуцульського всесвіту. Попри багато сентиментальних моментів, все-таки це книга любові, книга про багатострунність душі».
 
 
«Тексти, що сформували «Яблуко в тайстрі», писалися 13 років, - пояснила Валерія Чорней. - Не планувала перетворювати їх на книгу - малою, я любила вилазити на смереку і описувати на клаптиках паперу свої відчуття. Часом читала уривки своєму татові - талановитому карпатському різьбяреві... Коли тата не стало, то я з жалем усвідомила, що мені нікому більше читати свої тексти.  Коли я побачила очі Мар'яни Савки - відчула, що вона зрозуміє мій біль. Що було потім? Потім ще 13 місяців тривало безпосереднє написання книги.  І ось зараз ви першими можете взяти її до рук».
 
Авторка не приховує, що роман за своєю суттю автобіографічний. У ньому гуцулка Клеверик отримує загадку від старожилів-горян - знайти червоне яблуко. Поки вона його шукає, то розуміє, що загадка формує її долю - дівчина знаходить любов, потрапляє у велике і трохи пихате місто. «Це казка, але не зовсім, - додає авторка. - Назвімо книгу містерією: героями у ній є і фантазійні сонячні леви та зайці, і цілком реальні будинки зі старовинними фресками й яблуневі сади. Реальність у книзі наче пропущена через магічне скельце».
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage