Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Листи Мар’яни Савки та Маріанни Кіяновської на Книжковому Арсеналі
Фото - Олена Жеронкіна
 
Активне користування соціальними мережами дозволяє сучасному мистецтву, у тому числі – літературі розвиватися у іноді дуже неочікуваних напрямках. Так, віршоване листування двох відомих поетес Мар’яни Савки та Маріанни Кіяновської у Фейсбуці не тільки вийшло за межі приватності, а й стало популярним та очікуваним для багатьох читачів. Про грані особистого та суспільного, про щирість у листах та віршах говорили поетеси під час зустрічі на Вуличній сцені Книжкового Арсеналу. Модерував розмову філософ Володимир Єрмоленко.
 
«Зараз і у побутовому житті, і в літературі змінився рівень приватності, - вважає Мар’яна Савка. - Дуже часто Фейсбук відіграє роль відкритого щоденника. Хтось робить це відкрито, хтось - мимоволі, а хтось практично перетворює свою сторінку на майданчик для творчого експерименту. З одного боку, у соціальній мережі ти можеш дати собі можливість не дуже серйозно поставитися до написання, а з іншого - є відповідальність і перед аудиторією, яка чекає на твої нові твори».
 
 
Листування Мар’яни Савки та Маріанни Кіяновської – творчість на межі приватності та публічності, у певному сенсі – окремий літературний жанр.
 
«У якомусь сенсі це - любовна лірика, - зізнається Маріанна Кіяновська. - Не у жанровому окресленні, але ці листи є балансуванням між приватністю і універсальністю. У ці листи закладалася певна штучність, сконструйована поетичною мовою. Але як це буває з літературою, з мистецтвом, ті речі, які творяться як штучні, виявляються дуже справжніми. Можливо, навіть більш справжніми, ніж тексти, які б писалися у звичайному стилі спілкування».
 
«Мені хотілося у листуванні проговорити щось таке, чого ми не встигаємо проговорити при зустрічах, - продовжила Мар’яна Савка. – У певному сенсі це - психотерапевтичний досвід, адже у віршах ми аналізували свої прожиті роки, середовище, цінності, якими ми живемо... І ці листи нам дуже були потрібні. А потім, коли виявилося, що багато людей чекають на них кожного дня, ми зрозуміли, що ми спілкуємося між собою, але багато людей бачать у цих віршах щось про себе».
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage