Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Книжковий Арсенал як місце сили
Вже минуло кілька днів після нашого повернення з Києва, а враження не відпускають. Яка це радість – бачити стільки чудових людей, стільки красивих мистецьких речей, стільки гарних українських книг. Мистецький Арсенал – це однозначно місце сили.  Я не раз про це думала упродовж цих кількох дивовижних днів. Може тому, що місце намолене черницями Вознесенського монастиря. А Книжковий Арсенал – то ще й місце паломництва книжкової братії. І взагалі, це місце найвищої концентрації красивих людей. З року в рік він ясніє такими гарними світлими обличчями, одухотвореними посмішками. Сюди варто їхати хоча б для того, щоб побачити, якою є наша маленька країна людей, котрі читають і творять книгу.
 
Ми собі тут у Львові часто творимо маленькі книжкові свята. У нас є напрочуд важливий Форум видавців, ми самим видавництвом час до часу влаштовуємо собі книжкові гаражні розпродажі із насиченою програмою, а до Києва приїжджаємо не так часто. Тут у нас є представництво, але мені самій, особливо тепер, з малюком, досить рідко доводиться тут бувати. І тому такі зустрічі з київським середовищем завдяки Книжковому Арсеналу є просто неоціненними. Ми дуже і дуже ретельно готуємося до цієї події, привозимо саме на Арсенал купу новинок, багато думаємо над оформленням стенду, програмою, якоюсь купою дрібниць, які насправді є дуже важливими деталями. А ще привозимо авторів і на всі виставкові дні пірнаємо з головою в атмосферу цього неповторного свята.
 
З року в рік Книжковий Арсенал зростає – виходить на нову якість. Це дуже помітно і це так важливо. Таким невеликим колективом організаторів вони творять просто дива. І, чесно кажучи, я більше ніде не зустрічала професійнішої команди культурних менеджерів. Я переповнена вдячності до кожного з них. Ці дівчата просто унікальні. Я знаю, як багато праці і, головне, любові було вкладено у цей простір, щоб він ожив, став цікавим, наповненим, естетичним. З багатьма зі своїх друзів під час Книжкового Арсеналу ми говорили про те, що це формат книжкового фестивалю цілковито європейського рівня. Я побувала на різних європейських виставках і можу цілком підтвердити, що наша, київська, нічим не гірша. Є значно більші масштаби, звичайно, але ж і масштаб нашого книжкового ринку не співмірний із загальноєвропейським.
 
Цього разу я приїхала на Книжковий Арсенал з малюком і могла вповні оцінити те, що раніше сприймала лише побіжно. Який же тут класний простір для дітей! І хоч мій Северинко поки що сам собі вирішує, що краще вилізти на стіл, аніж сидіти на майстер-класі за столом, нам було дуже комфортно і дуже цікаво. 
 
Трохи переживала, як же буде з тим форматом співпраці, коли команда організаторів самі формували події з наших пропозицій, щось пропонували, щось переформатовували. А вийшло класно. В мене самої було щось зо дванадцять різних акцій. Я давно не отримувала такого задоволення від публічних розмов – а так було класно говорити з Юрком Іздриком, з Маріанною Кіяновською, з Жанною Слоньовською. А як несподівано було опинитися … в ліжку з Марком Лівіним та поговорити про видавничу справу. Про що лишень жалкую – неможливо себе клонувати і перебувати в різних місцях одночасно, адже програма була така насичена і цікава. Бачу позитивні зміни у багатьох видавців, привезли новинки, прикупила картин від українських ілюстраторів і взагалі отримала максимум задоволення від зустрічей, обіймів, добрих слів. Це такий важливий «обмін речовин» - саме так звучав формат одного програмного проекту.
 
Не знаю, як ви, а я радію, як дитина, коли бачу в нашій країні такі приклади позитивного розвитку. Сподіваюся, що й наші гості – Ульф Старк, Вігдіс Йордт, Сона Ван, Ярослав Мельник, Жанна Слоньовська, наші українські автори, перекладачі, ілюстратори – всі отримали важливий емоційний та професійний досвід і натхнення. Тепер чекаю Форуму видавців. І хочу, щоб було так само круто!   
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage