Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Книгу «Війна, що змінила Рондо» презентували у Києві
11 лютого у київській книгарні «Є» відбулась презентація книги «Війна, що змінила Рондо», яка цьогоріч вийшла друком у «Видавництві Старого Лева». Захід відбувся за участі авторів – Романи Романишин та Андрія Лесіва. Презентацію модерувала журналістка та письменниця Ксенія Харченко.
 
Ксенія. Оскільки ця книга для дітей, мені хотілося б побути трохи дитиною і поставити дуже прості запитання: а що це за книжка, чому і як ви вирішили її написати? Що ви хотіли нею сказати?
 
Романа. Під час Майдану дуже багато наших колег, графічних дизайнерів, художників, робили речі, пов’язані з соціальним рухом, а ми на той час насправді якось заніміли і не могли знайти свій візуальний ключ до того, що відчуваємо. Влітку ми зрозуміли, що ці події не закінчаться цього року, все це буде тривати, і потрібно якось собі пояснити певні речі. Дати пояснення потрібно і дітям. Ми бачили, що діти наших знайомих теж на це все реагують, вони потребують якось розмови, тож вирішили зробити книгу про війну. Насамперед, ми хотіли уникнути документальності та репортажності. Наші герої - не люди. Ми зробили їх крихкими істотами, які живуть в ідеальному місті Рондо, до якого приходить Війна. 
 
Андрій. Ми мали на меті спровокувати подальшу щиру розмову між дорослими і дітьми. Книга не дає відповіді, а ставить ще більше запитань, які потрібно буде обговорити разом. Це видання для родинного читання. Воно говорить двома мовами – не лише словом, але й образом – ці дві складові абсолютно рівнозначні.
Ксенія. Тож ця книжка не стільки для дітей, як для їхніх батьків, які мають для себе знайти якісь відповіді? 
 
Андрій. У певному сенсі – так. Це нормальна реакція батьків – вберегти своїх дітей від поганих новин, від страху, максимально закрити їх в такому собі «ідеальному світі». Але сьогодні це складніше зробити, тому що ми живемо в інформаційному суспільстві –  інформація все одно дійде до дитини, може навіть у спотвореному вигляді. Краще нехай ця розмова відбудеться в родинному колі. 
 
Романа. Перед початком роботи ми, звісно ж, ознайомилися з різними книгами на цю тему. У багатьох країнах вона дуже добре висвітлена.  Найбільше нам сподобалася асоціативна мова у книзі Умберто Еко «Три оповідки». Ми теж намагаємося говорити мовою образів. Зброя проти війни у нас – це символи: світло і спів. Спів - як продовження нормального життя, адже попри все ми мусимо радіти щоденним речам. «Світло» - спільнокореневе слово з «освіта»: ми вважаємо, що освічені люди і освічена нація зможуть перемогти всі темні наміри.  Воювати потрібно не лише мовою сили – кожен повинен дуже відповідально займатися своєю справою - крутити своє коліщатко, як у книзі, і ця машина світла згодом переможе темну і страшну Війну. Але знову ж таки, ми хочемо бути чесними, тому історія Рондо не закінчується перемогою. Наступний етап – це проростання маків, як маркерів пам’яті, – а це світовий символ пам’яті жертв війни. 
 
Ксенія. Головні герої дійсно дуже крихкі – хто вони? Чому саме такі образи? І що виникло перше – текст чи візуальний ряд?
 
Андрій. Текст та ілюстрації в нас розвиваються абсолютно паралельно. Оскільки ми, перед усім, художники, завжди перша думка - це візуальний образ.
Романа. Головні герої – це прототипи міських активістів. Вони завжди перші генерують ідеї. Наприклад, Данко зі скла, і він світиться подібно до жарівки. Тобто, це людина, дуже захоплена своєю справою. Фабіян – це песик з надувної кульки, проте у тексті про це прямо не написано. У цьому випадку ми зробили переплетення з роботами Джека Кунса, які вже стали іконами поп-арту. І є паперовий журавлик Зірка – символ надії на мир.  Саме місто округле, як ідеальна геометрична форма, як коліщатко, що постійно крутиться й історія повторюється. Тож всюди є підтексти. І ця книга не прив’язана конкретно до українських реалій – книга для всіх, кого торкнулася війна. Навіть без знання мови читач розуміє, про що йдеться.
 
Фото: Микита Слободян
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage