Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дитячі та підліткові новинки лютого
Валентина Вздульська, Читомо
 
Ми стежимо за новими книжками від українських видавців та оперативно розповідаємо вам про них. У лютому для дітей та підлітків вийшли друком книжки-картинки з Данії, США та України, нон-фікшн про Тараса Шевченка, новий Дерманський, продовження пригод котів-вояків та нові спроби української підліткової прози. Усе це вже є або ж от-от буде на полицях книгарень. 
 
Якоб Мартін Стрід. Мімбо Джимбо; Забави Мімбо Джимбо
Пер. з данської Наталі Іваничук. – Харків: Читаріум, 2017.
Вік: 2+
 
Мімбо Джимбо – слон, охочий до пригод. Якось він змайстрував собі гвинтокрил, підхопив свого друга-бегемота Мумбо Джумбо й полетів на прогулянку. Та доки безтурботний слоник насолоджувався краєвидами, бідоласі Мумбо Джумбо довелося скупатися в річці, витримати знущання мавпенят, врятувати тигреня та пережити ще бозна які пригоди. Але все закінчується добре, адже Мімбо Джимбо та Мумбо Джумбо – справжні друзі, які дуже цінують одне одного.
 
У продовженні пригод Мімбо Джимбо майструє собі автомобіль. Але це був би не наш знайомець, якби він не втрапив у якусь халепу. Тож авто швиденько перетворюється на літальний апарат, а тоді – узагалі на дивовижну яйцесмажну машину. Утім навіть з бурхливої фантазії слоненяти буває користь: насмаживши яєць, звірі влаштовують собі чудову, веселу вечерю.
Серія книжок данського ілюстратора та письменника Якоба Мартіна Стріда тішить дотепними, динамічними й вигадливими історіями. Чудовий переклад Наталі Іваничук тонко передає м’який гумор книжок. Рекомендуємо обидві книжки для читання з малюками перед сном. І не забудьте почистити зубки!
 
Наталія Стукман. Алфі, який живе у шафі
Художник Н.Шерстюк. – Харків: Юнісофт, 2017.
Вік: 3+
 
Алфі – мила зелена істотка, яка живе під ліжком. Та одного дня в домі оселився товстий рудий кіт і почав доймати нелегального «квартиранта». Тож Алфі переселився до шафи, де було затишно. Але невдовзі засумував – йому стало самотньо. Алфі наважився вийти до людей, але ті, як і слід було чекати, перелякалися.
 
У короткій книжці-картинці Наталія Стукман розповідає історію про самотність і прагнення дружби, про прийняття, долання страху й упереджень, транслюючи ключові тези мультикультуралізму як провідної ідеології сучасної дитячої літератури (а також західних стандартів освіти). Динамічний візуальний ряд у приємній кольоровій гамі доповнює та поглиблює історію.
Коректорові книжки не завадило б звернути увагу на правила чергування прийменників (Правопис, параграфи 11-13), а видавцям – винести ім’я ілюстратора на обкладинку, як це заведено для формату книжок-картинок. Поза тим видання заслуговує на увагу.
 
Валерій Горбачов. Якось дощової днини
Харків: Юнісофт, 2016.
Вік: 3+
 
Насправді книжка вийшла друком трішки раніше, але ми не можемо оминути увагою цієї перлини й пишемо про неї в лютневому огляді.
 
Головний герой книжки Хрюша, незмінний персонаж Валерія Горбачова довгі роки, повертається з прогулянки мокрий як хлющ. І от ми дізнаємося дивовижну й неймовірно смішну історію, в якій беруть участь два дикобрази, три буйволи, чотири леопарди, п’ять левів, шість горил, сім крокодилів… Ну, ви зрозуміли. Обіцяємо, реготатимуть і діти, і дорослі.
Видатний ілюстратор та письменник Валерій Горбачов родом із Києва. 1984 року у видавництві «Веселка» вийшла друком перша з його книжок про пригоди Хрюші – «Де ростуть пиріжки з маком?». Відтак він продовжив серію про цього персонажа. Комікси Горбачова також добре відомі дітям, народженим у 80-ті, з українських дитячих журналів. На початку 90-х митець переїхав до США, де почав працювати з американськими видавництвами, продовжив вигадувати нові пригоди Хрюші та створив ряд нових популярних персонажів.
 
Аннемарі Ван Герінґен. Коко та маленька чорна сукня
Пер. Сергій Святенко. – Київ: ARTBOOKS, 2017.
Вік: 5+
 
Біографічний нон-фікшн – один із провідних трендів сучасної дитячої літератури. На українському ринку таких видань поки дуже мало, і лише незначна їх частина виконана на належному естетичному рівні. Видання про Коко – в колі обраних.
 
Книжку створено у співпраці Гаазьким муніципальним музеєм. Історія лаконічно й ефектно, у межах формату книжки-картинки на 32 сторінки, розповідає про життя видатної французької модельєрки, яка починала свій шлях у сирітському притулку при монастирі.
Біографія Габріель Шанель, як відомо, має багато неоднозначних моментів – від «кар’єри» утриманки до можливої співпраці з нацистами. Авторці вдається делікатно оминути непрості теми й зосередитися на силі особистості та реалізації таланту. Вишукані ілюстрації деталізують просту розповідь і насичують її емоціями. А також візуалізують усе те, про що йшлося Коко Шанель як людині, яка змінила світ моди назавжди.
 
Сашко Дерманський. День народження привида
Художник Любка Франко. – Київ: Фонтан казок, 2017.
Вік: 5-9
 
До нової книжки українського письменника увійшло 10 казок про привидів – зумисне не страшних, а добрих, дивакуватих і доволі кумедних. Вони рятують дітей, псують прогнози погоди, винаходять соуси і навіть бенкетують з письменниками. А якщо комусь і дістається, то тільки тому, хто сам дуже сильно напрошувався.
 
Сашко Дерманський не зраджує своєму впізнаваному стилю. Його манера письма багато в чому імітує усну розповідь, наприклад, в любові до інверсій чи «ліричних» відступів, часом не на користь динаміці. Здається, що текст Дерманського – це запис зі слів сучасного казкаря, а не продуманий текст. Усе це поєднується із легкими, необтяжливими конфліктами, імітацією дитячих жартів (ключове слово – імітація) та добірною українською мовою. Якщо ви з дітьми любите «Пригоди вужа Ониська» чи «Чудове Чудовисько», то вам сподобаються й ці теплі казки. В іншому разі краще звернутися до якоїсь відмінної стилістики, в якій не буде Гарнюні Гапуні, Сашуки Писуки чи подібних імен і жартиків.
Вибір художниці, Любки Франко, можна назвати вдалим. Мисткиня з Івано-Франківська вже співпрацювала із «Фонтаном казок» – вона проілюструвала збірку дитячих віршів Дерманського «Бигимоти не медмеді». Ілюстрації до «Дня народження привида» художниця виконала в складній техніці акварелі по шовку. Це дозволило створити ніжні малюнки з невловною грою тонів та напівтонів, що якнайкраще відповідає темі.
 
Леонід Ушкалов. Шевченко від А до Я
Художник Анастасія Стефурак. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2017.
Вік: 7+
 
 
Поза сумнівами, перед нами одна з найочікуваніших дитячих книжок року в Україні. Це міні-енциклопедія, впорядкована за принципом абетки: на кожну літеру наводиться якесь явище чи подія із життя героя, які в сумі окреслюють не лише його неповторність та місце в історії, але й наше бачення та ідеологеми щодо цієї постаті.
 
«Шевченко від А до Я» – третя книжка в серії. Їй передували видання про Андрея Шептицького та Івана Франка, відзначені багатьма преміями та рейтингами. Текст про Шевченка написав відомий шевченкознавець Леонід Ушкалов, а проілюструвала книжку Анастасія Стефурак, на рахунку в якої оформлення до майже двох десятків книжок для Старого Лева.
Сучасний формат пізнавальної книжки-картинки ламає зацементовані схеми дискурсів і наративів про вітчизняних класиків. Він здмухує з геніїв нафталін і попри всі зусилля шкільних підручників показує дітям, що ці постаті справді є надзвичайно цікавими.
 
Кузько Кузякін. Біла трішки чорна-пречорна книжка
Харків: Віват, 2017.
Вік: 7+
 
Український письменник та ілюстратор, відомий книжками «Зубасті задачки», «Кожен може стати принцесою» та іншими, написав і намалював книжку, яка присвячена двом кольорам – чорному й білому.
 
Читач довідується про чорну діру та природу кольорів, про чорний квадрат Малевича й про те, що сонце насправді – чорне. У книжці розповідається про деяких чорно-білих тварин та рослини, наводяться українські прислів’я про чорне й біле.  А ще читачам пропонують провести кілька дослідів з кольором і світлом. Ці інформативні частини короткі й майже завжди легко читаються. Вони обрамлені в діалоги двох персонажів – чорної вівці та білого вовка. Вовк увесь час наміряється з’їсти вівцю, а фінал у книжці відкритий. Читачеві пропонують самому домислити й домалювати, чи буде гумор цієї історії чорним.
Попри привабливість теми та дотепність візуального виконання, книжка розчаровує невизначеністю формату. Видавці позиціонують її як видання для дозвілля. На практиці це означає мішанину інформативних та ігрових елементів з дещо обтяжливими й невиправданими художніми. В ідеалі ж хотілося б бачити стрункий нон-фікшн з розумінням специфіки формату (зокрема й зі списком використаної та рекомендованої літератури наприкінці).
 
Ерін Гантер. Коти-вояки. Здіймається буря
Харків: АССА, 2017.
9+
 
Наприкінці лютого вийшла друком четверта книжка популярного пригодницького циклу «Коти-вояки». Їй передували «На волю», «Вогонь і крига» та «Ліс таємниць».
 
Усі пригоди розпочинаються, коли домашнє кошеня Рудько, мріючи вполювати мишку, прокрадається вночі до лісу. Там на нього чекає несподіванка – знайомство з грізними котами-вояками, які живуть вільним, диким життям і зневажають пещених домашніх улюбленців. Рудькові пропонують приєднатися до Громового клану й стати справжнім воїном. Адже існує пророцтво, в якому сказано, що порятунок кланові принесе тільки вогонь, а хутро Рудька його дуже нагадує.
У подальших книжках на нас чекають нескінченні пригоди та суворі випробування, які випадають на долю головного героя та його друзів. Усе події циклу обертаються навколо запеклого протистояння чотирьох котячих кланів – війни, в якій будуть жертви, зради, втрати й перемоги. Під псевдонімом Ерін Хантер працюють відразу чотири британські письменниці. Вони написали різні книжки циклу, а потім продовжили роботу над ще кількома новими. В одному з них, до речі, ідеться про пригоди двох доньок кота Рудька. Цикл про котів поповнює асортимент на поличці легкої, розважальної літератури для дітей та молодших підлітків.
 
Девід Вольямс. Велика втеча дідуся
Пер. з англ. Ірини Ємельянової ; худож. Т. Росс. – Київ: КМ-Букс, 2017.
Вік: 9+
 
Найкращим другом хлопчика Джека був дідусь – пілот Королівських військово-повітряних сил Великої Британії. Під час Другої світової війни він літав на легендарному винищувачі «Спітфаєр». Джек обожнював розповіді про літаки, війну та дідусеві подвиги. Та от онук підріс, а дід навпаки – здитинів.
 
Але історія на цьому не завершується, а тільки розпочинається. Адже дідусь, переконаний що нині знову 1940 рік, розпочинає нову боротьбу супроти нападників. А далі – втечі, гонитви, розслідування, смертельні трюки та навіть польоти на винищувачах. У книжці в тісний клубок сплітаються карколомні пригоди, цікаві й необтяжливі екскурси в історію та комедія ситуацій. Але насамперед перед нами зворушлива історія дружби старого й малого, а також гостра тема проблемної старості, непотрібності, дискримінації старших поколінь, представників яких зображено з великою теплотою та повагою.
Книжку видано в доброму українському перекладі з оригінальними ілюстраціями та оформленням. З форзацу, на якому вміщено родинні фото письменника, ми дізнаємося, що його дід теж воював у Другій світовій, а сам Девід Вольямс якщо й не літав, то вже точно сидів у тому самому «Спітфаєрі». 2017 року в «КМ-Букс» вийшла друком ще одна книжка Девіда Вольямса, присвячена згаданим проблемам, – «Бабця-бандитка». Про неї ми писали в січневому огляді. Обидва видання завдяки легкій, жартівливій манері оповіді, динаміці та великій кількості ілюстрацій добре підійдуть дітям, які не люблять читати.
 
Також у лютому:
 
Джулія Дональдсон. Печерний розмалюк (Читаріум, 2017)
Стівен Чбоскі. Привіт, це Чарлі! або Переваги сором’язливих (Рідна мова, 2017)
Моріс Сендак. Там, де водяться диковиська (Читаріум, 2017)
Наталя Ясіновська. Лізка Мармизко (Видавництво Старого Лева, 2017)
Галина Кирпа. Тринадцятий місяць у році (Видавництво Старого Лева, 2017)
Марія Морозенко. Я закохалася (ВЦ Академія, 2017)
Сергій Гридін. Відчайдушні (ВЦ Академія, 2017)
Девід Вольямс. Малий мільярдер (КМ-Букс, 2017)
Девід Вольямс. Щурбургер (КМ-Букс, 2017)
Олександр Зубченко. Козацьке щастя (Видавництво Старого Лева, 2017)
Наталія Стукман. Маленьке мишенятко на ім’я Донні (Талант, 2017)
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage