Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Де живуть Мумі-тролі?
Літо у Львові почалося з мумі-тролів і «великої повені», від якої усіх охочих рятувало «Видавництво Старого Лева», влаштувавши затишну гостину із книжками, майстер-класами, конкурсами, іграми, тістечками і чаюванням. Та найголовніше – дітки та дорослі нарешті змогли на власні очі побачити, де живуть мумі-тролі, відчути затишок їхньої чарівної ідилічної хатинки.
 
Головний редактор «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка розповіла, що гостини мали б відбуватися у садку просто неба, але через дощ основне дійство перенесли у приміщення.
 
Про те, як будувалась диво-хатка Мумі-тролів, розповіла Вікторія Міщук, керівник соціальних проектів «Видавництва Старого Лева»:
 
«Хатинка Мумі-тролів – це спеціальна інтерактивна конструкція, яка має два основних функціональних призначення: вона буде простором для дитячих ігор, допоможе познайомити діток з життям мумі-тролів, творчістю Туве Янссон. А особисто для мене найважливіше, що це буде символічний пункт збору книжок до соціальної бібліотеки, куди люди зможуть приносити ті книжки, які вони вже прочитали і якими хочуть поділитись.
 
Благодійна організація «Львівська освітня фундація» разом зі Старим Левом будуть передавати ці книжки в сиротинці, інтернати та організації, які працюють із дітьми з кризових сімей, зокрема в інтернати на Сході та Півдні України – у місця, де книг мало і їх потребують. Хатинка Мумі-тролів мандруватиме з міста до міста, з локації до локації, збираючи книжки до соціальної бібліотеки. Після «Гостини у Мумі-тролів» вона стоятиме на Майстерні Міста і чекатиме на книжки від усіх охочих поділитись. Ось такий своєрідний простір і можливість для того, щоб творити добро».
 
«Але хатинка – це не єдиний цікавий проект до ювілею Туве Янссон. «Видавництво Старого Лева» видало рецепти Мумі-мами. Це унікальний збірник рецептів улюблених героїв, що дає можливість готувати з дітьми, влаштовувати такі собі родинні забави в майстер-шефів. Тут є «грушевий крем від Мумі-мами», «імбирне печиво маленької Мю», «кукурудзяне різотто Вертя», «яблучний мус Мумі-троля», «ягідний кисіль Хропсі», і ще багато всього смачного».
 
Дизайнерами українського мумі-видання стали Романа Романишин та Андрій Лесів, творча майстерня «Аґрафка», які розповіли про свою роботу:
 
«Нагода дизайнувати обкладинки для україномовних Мумів була для нас приємністю і честю. Це одні з улюблених книжок дитинства, які багато в чому на нас вплинули. Хоча насправді були певні складнощі в роботі, адже потрібно було працювати з рисунками, створеними не нами – інший характер лінії, пропорції. Потрібно було трохи перевтілитися в Туве, ми намагалися вловити її колористику, метод роботи з лінією та плямою. Хотіли, щоб в обкладинках було багато стилю Туве.
 
Ми запроектували форзаци для книг, де розмістили Мумі-тролів. І коли вже здали книги в друкарню, майже випадково нам до рук потрапив старий комікс про Мумів, де форзаци були запроектовані авторкою за схожою схемою. Ми були приємно здивовані і втішені такими паралелями. Це був своєрідний знак, що «перевтілення в Туве» хоча б частково вдалося. А ще ми трохи додали естетики 50-х в типографіці, тим самим натякнувши на роки зіркового злету Мумів».
 
Гостину мумі-тролів відвідала Наталія Паєнтко, інформаційний офіцер Посольства Фінляндії в Києві:
 
«Бренд Мумі є дуже популярним у Фінляндії, там скрізь чашечки, тарілочки, постіль і всілякі інші сувеніри з мумі-тролями, і, звичайно ж, там є Парк мумі-тролів у місті Наанталі. Це своєрідний мумі-діснейленд і там дуже багато таких хатинок, подібних на збудовану у Львові. Був період, коли інтерес до книжок про мумі-тролів трішки згас, але в рік святкування 100-річчя Туве Янссон він відновлюється. Цьому сприяють і новенькі мультфільми (спільного виробництва Китаю та Фінляндії). Пригадуєте ці радянські мультики? Вони такі сірі, похмурі, gloomy…
 
Нові мультфільми значно цікавіші. Та попри все це насправді не всі фіни читали книжки, деякі читачі вважають їх надто філософськими. І це правда, бо взагалі, читаючи про мумі-тролів, можна досить добре зрозуміти фінську ментальність. Так, фіни повільні, але дуже сильні духом, відповідальні, працелюбні, можуть настирливо і твердо іти до своєї мети. Коли я запитала про мумі-тролів у своїх фінських колег та друзів, вони сказали, що це для них зв’язок із Батьківщиною, з Фінляндією, з домом. А взагалі фіни вражені рівнем популярності творів Туве Янссон в Україні».
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage