Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читання допомагає впоратись зі стресом: 4 докази
Низка досліджень довела, що читання не лише розвиває в нас емпатію, а й заспокоює та допомагає впоратись з тривогою та роздратуванням. Чи справді книги мають такий чудовий вплив на людей? Читаймо чотири підтвердження цього ;)
 
Bustle, фото – blog.oregonchai.com
 
1. Читання знижує частоту скорочень серця і розслабляє організм. Хоча тривога – це психічний розлад, проте вона  характеризується і низкою фізичних симптомів, як-от високий кров'яний тиск і прискорене серцебиття. Дослідження, проведене у 2009 році в Університеті Сассекса (Англія), показало, що читання знижує рівень стресу, ослаблює напруженість і змінює спосіб мислення. Вчені заміряли частоту серцевих скорочень і напруженість м'язів учасників дослідження, результати показали, що під час читання частота серцебиття знижувалась, тіло розслаблялося. Дослідження показують, що всього шість хвилин читання можуть допомогти знизити стрес до 60%. Це на 68% краще, ніж прослуховування музики, і на 300% ефективніше, ніж прогулянка. 
 
2. Читання відволікає від проблем та дає можливість замінити негативні почуття позитивними. Занурюючись у книгу, ви переймаєтесь долею героїв, проживаєте та відчуваєте їхні життя. Це дозволяє забути про власні негаразди та покращити настрій. Іноді все, що потрібно, – просто пережити невдалий день, і чудовим помічником у цьому буде добра книга.
 
3. Книги роблять нас більш співчутливими до людей та до себе. У 2000-му цю гіпотезу підтвердили вчені з Університету Утрехта в Німеччині, у 2013-му більш детально питання було висвітлено у журналі психології Американської психологічної асоціації. Вчені стверджують, що читання про стосунки і життя вигаданих персонажів та споглядання на інші моделі поведінки можуть підвищити здатність до співпереживання – вміння, яке дозволяє людям зрозуміти і розділити почуття інших. Це допомагає більш людяно ставитися не лише до тих, хто навколо, а й до себе.
 
4. Читання може змінити ваш погляд на власне життя. Інколи варто поставити себе на місце когось іншого, і найкращий спосіб це зробити саме за допомогою читання історій про інших героїв. Читання про досвід інших людей може дати вам нагоду подивитися на світ по-новому, помітити ті важливі речі, на які не звертали увагу у повсякденному житті. Це може допомогти вирішити певні проблеми, зняти стрес і заспокоїтися. 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage