Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Братик Біль, Сестричка Радість» - новинка від Богдани Матіяш!
Наприкінці серпня у «Видавництві Старого Лева» вийде нова дуже чуттєва книга Богдани Матіяш. «Братик Біль, Сестричка Радість» - книга есеїстки, яка розкриває перед читачами серце та душу письменниці, її погляди на життя, буденні справи, речі, з якими стикаємося щодня, погляди на любов та біль, радість та багато іншого.
 
«Зі всіх моїх книжок «Братик Біль, Сестричка Радість» писалася найдовше, - розповідає авторка. - Перші тексти я написала навесні 2010 року, останній – навесні 2014-го. Я ніколи не планую книжок – які вони мають бути і як їх писати. Про цю також не підозрювала, що її писатиму. В ній усе почалося з потреби розповідання. Дуже люблю розповідати близьким людям про подумане, побачене, відчуте, пережите за день, але не завжди ті, з ким можеш цим поділитися, є поруч. І якоїсь миті просто почала писати такі малі тексти про щось, про що думала. Чим мені хотілося поділитися – навіть якщо це було щось, важливе тільки мені. Навіть якщо, пишучи, й усвідомлювала, що це може бути щось настільки просте, що аж примітивне..
 
На початку було відчуття, що зі всіх моїх книжок ця книжка справді якась найнемудріша. Найпримітивніша. Багато в чому – проста й наївна, - зізнається Богдана Матіяш. - У самої себе питалося – пощо писати про те, що й так усі бачать. Про ці всі прості речі. Небо, дерева, зиму, радість, довіру, біль.. Вони є, і їх кожен знає. Але потім собі продумала, що в думанні про них залишаюся живою. Що всі ці прості речі – рослини, звірята, зірки, пісок – мені такі дорогі, що хочеться говорити про них так, щоби хтось іще зумів полюбити їх так само міцно. Хотілося багато дякувати за світ довкола. Розповісти про досвіди внутрішні й зовнішні, які людина проживає за життя. Про щось, що на щодень при нас є. Про наші досвіди, які вміщаються поміж радістю й болем і наповнюють наші дні. І, попри те, що не всі досвіди, які людина проживає упродовж життя, є легкими й радісними, хотілося побачити їх із більшою довірою. Зрозуміти, навіщо вони є і як із ними бути, щоби біль не заступав нам радості.. Побути так, щоби бачити те, що є у світі, як дар».
 
Зараз книга уже в друкарні, тож ось-ось і сама авторка зможе потримати її в руках.
 
«Коли писала, думала собі, що це книжка про мій світ – дуже малий. А коли читала верстку, з подивом виявила, що все написане є трохи іншим, ніж мені уявлялося. Що вже аж коли триматиму книжку в руках, зумію побачити, яка вона є насправді. Що я ще дуже багато про неї не знаю», - в очікувані розповідає Богдана.
 
Розпочинається книга присвятою людям, які надихали авторку і багато важать для її життєвого і творчого розвитку.
 
«Наостанок – найважливіше про книжку. Її присвячено трьом дуже важливим для мене людям – Славкові Грицаку, Тарасові Прохаську й Василеві Герасим’юку, - коментує письменниця. - Моїм друзям, яких дуже люблю і яким хочу подякувати за дар приязні та любові. Найменше, що можу зробити – це подякувати їм ось такою книжкою, написаною без поспіху і з великою вдячністю. З довірою і пам’яттю про них».
 
Ілюстрації до книги, такі ж щирі та душевні, як і самі тексти, створила талановита художниця Оксана Тригуб.
 
Анотація до книги: «Братик Біль, Сестричка Радість» – книжка есеїстики про дуже прості щоденні досвіди, стани, відчуття, які людина переживає упродовж життя і які містяться в широкому спектрі поміж радістю й болем. Темою рефлексій і зачудування стають речі, що їх людина бачить на щодень. Досвіди внутрішні: довіри, радості, вдячності, смутку, страху, любові, переживання всього в світі як дару, – чергуються із досвідами, наповненими радістю побаченого й відчутого в світі довкола: ходіння по землі, переживання пір року, розглядання дерев, зірок, неба, води, піску, листя, квітів, хмар – найпростіших речей, які тільки є. У цій книжці немає ідеалізування, але є довіра до світу й віра в те, що навіть найбільший біль може врешті обернутися в радість.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage