Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Богдана Матіяш: «Ніколи не думала, що писатиму казки…»
Світлі, неймовірно теплі та проникливі, сповнені вірою і спокоєм, переповиті тонкою ниткою суму, що вміє перероджуватися в радість «Казки Різдва» презентувала у львівській книгарні «Є» їхня авторка Богдана Матіяш. Ця книга, яку видало до свят «Видавництво Старого Лева», матиме продовження. Наступного року на світ з’явиться друга частина вже написаних казок. А цьогоріч книголюби і казколюби, незалежного від свого віку, зможуть зігріти серця казками Богдани.

- Ніколи не думала, що зі мною може таке трапитися, що я писатиму казки, - зізнається Богдана Матіяш. - Коли мене запитували, чому не пишу казок, завжди віджартовувалася, що у нас в родині Дзвінка пише казки, а отже я вже не мушу. Я можу писати вірші, щось інше… Таке моє виправдовування якийсь час спрацьовувало, але якщо бути правдивішою, то мені більше подобається бути так, щоб все навколо бачити як казку, максимально довше в ній перебувати. Бачити світ таким, яким його бачить дитина. А діти казки слухають. А якщо ти казки слухаєш, то не пишеш їх для когось. Але сталася дивна річ – минулого року перед Миколаєм Мар’яна Савка і Микола Шейко були в Києві на нагородженні премії ВВС. І тоді Микола мене запитав: «Богданко, а чому ти нічого не пишеш дитячого? Ми б хотіли видати щось твоє…». Не знала, що відповісти: не вмію, не час, не знаю чому не пишу, може колись в старості напишу… Розгубилася. Ми розійшлися. Минуло 13 днів. Це було 31 грудня, і я ще вранці не уявляла, що мій вечір буде сповнений писанням казки. Це все раптово якось прийшло – дуже багато казок, які вже не можна було просто споглядати, а які починали ставати такими, що потрібно було їх записати. Вони почали писатися дуже швидко. Усі вони, фактично, одразу були різдвяні. Так дивно сталося, що їх написалося 11. П’ять з них вийшли у цій книзі. Інші шість будуть у наступній. Чи ще раз повториться такий мій досвід писання казок – не знаю».
 
- Казки Різдва» Богдани Матіяш проілюстрував Володимир Штанко, який дуже тонко відчув той спокійний і деталізований світ авторки. І Богдана хотіла щоб саме Володя ілюстрував цю книгу, і я відчувала, що її казки надзвичайно співзвучні живопису Володимира, - розповідає письменниця, головний редактор «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка. – Вийшов справді неймовірно теплий і красивий дует. У цій книзі є все: і добрі звірі, і особливі сни, і внутрішній діалог, який відбувається з Богом. Діалог дитини, яка живе всередині нас, незалежно від нашого віку.

Богдана Матіяш розповідала на презентації і про те, що «Казки Різдва» вона присвятила своєму татові. Але: «Сестри знають, що ця книга вийшла, друзі, ви от знаєте. А тато - не знає, - каже авторка. - Він цю книгу отримає як подарунок під ялинку. Інтрига зберігається. І це дуже особливо та важливо для мене».
Письменниця зробила подарунок і гостям зустрічі – розповіла дві свої казки: «Казку про Королеву та мудрого Оленя», яка є у «Казках Різдва», і «Казку про Білого Пса», яка вийде лише наступного року.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage