Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

8 книжок про космос для тих, хто прагне розширити свої кордони
Кучеренко Дар’я, Друг читача. Ілюстрація: K.B. Kofoed / NASA Solar System
 
Фантастика, наукова фантастика й нон-фікшн про космос: далекий, загадковий і небезпечно манливий.
 
1. «Марсіянин», Енді Вейр, Видавнича група KM-Books
 
Енді Вейр самостійно опублікував роман ще в 2011 році. На Amazon.com роман коштував усього 90 центів. Але згодом роман очолив рейтинги найкупованіших книг у жанрі наукової фантастики. Історія астронавта Марка Вотні, який залишився сам-один на Марсі, стрімко набрала популярності.
 
Окрім сучасних технологій (автор захоплюється вивченням фізики, орбітальної механіки, історії пілотованої космонавтики), Вейр майстерно виписує конфлікт Марка й геть чужої природи Червоної планети, де один хибний рух чи подих може коштувати життя (і це не перебільшення), а також роботу друзів Марка Вотні, співробітників NASA і навіть урядовців, які намагаються врятувати астронавта. Вейр тримає читача в напрузі до останньої сторінки. 
 
2. «Джордж і таємничий ключ до Всесвіту», Стівен Гокінґ, Люсі Гокінґ, «Видавництво Старого Лева»
 
«Моя мета дуже проста — це повне розуміння світобудови, чому вона є такою і чому взагалі існує»
 
Ще у 2006 році Стівен Гокінґ разом із донькою Люсі написали книгу для дітей про мандрівку Всесвітом верхи на астероїді. Проте й дорослі читачі зізнаються: книга відкрила їм багато нового про те, як влаштовано світ.
 
Її головний герой Джордж має визволити свого приятеля з чорної діри. Тож на сторінках книги, сповненої гумору й карколомних пригод, розкрито загадки Всесвіту, а важливі наукові факти переплетено з веселими й часом небезпечними витівками. Читаючи про пригоди, можна зрозуміти, як влаштований світ, у якому ми живемо.
 
У книзі, яка вийшла у «Видавництві Старого Лева», використано оригінальні ілюстрації Ґаррі Парсонза та фото космічних об’єктів.
 
 
 
3. «Марсіанські хроніки», Рей Бредбері, «Навчальна книга — Богдан»
 
«Збірка оповідань, яка удає, що вона — роман»
 
«Добре, коли людина знову знаходить у собі здатність дивуватися, — сказав один філософ. — А з початком космічних подорожей усі ми стали дітьми».
 
«Марсіанські хроніки» — цикл зв’язаних фантастичних оповідань, які висвітлюють майбутню колонізацію Марса людьми, які прилетіли зі спустошеної Землі, а також боротьбу марсіанських аборигенів з колоністами. Видана у 1950 році.
 
Цикл переклав на українську мову Олександр Терех (1988 рік, видавництво «Дніпро»).
 
У 2015 році в серії «Чумацький шлях» (Навчальна книга — Богдан) ця книга вийшла з ілюстраціями Володимира Пінігіна. А нещодавно її доповнила книжка кишенькового формату в серїі «Маєстат Слова» (вага менш як 200 грам).
 
4. «Лід і вогонь», Рей Бредбері, Навчальна книга — Богдан
 
У вже згаданій серії «Маєстат Слова» вийшла також збірка оповідань Рея Бредбері «Лід і вогонь».
 
Однойменне оповідання описує чужу планету та її мешканців. На ній вдень сонячна радіація спалює все живе, а вночі планету огортає крижаний холод. А головне — людське життя на ній триває 8 днів.
 
8 днів, щоб народитися, покохати, народити дітей, постаріти й за лічені хвилини померти.
 
Це щемливе оповідання-притча про те, як жити, коли смерть дивиться тобі в очі від самого народження; і про те, як зробити неможливе. 
 
5. Ілон Маск: Tesla, Space X і шлях у фантастичне майбутнє, Ешлі Венс, ТАО
 
«З точки зору майбутнього, є фундаментальна різниця між людством як цивілізацією, що мандрує космосом десь далеко з метою вивчення зірок… і тим, де ми навічно обмежені Землею, поки не відбудеться подія, що призведе до вимирання».
 
«Якщо людству cудилося стати міжпланетним видом, в ракетобудуванні має відбутись фундаментальний прорив — створення швидких і неодмінно багаторазових ракет… досягнення цього може стати подією на рівні з тим, що зробили брати Райт. Це основоположна річ, необхідна для перетворення на цивілізацію космічних мандрівників. Америку ніколи б не колонізували, якби кораблі не були багаторазовими»
 
Книга — біографія Ілона Маска стосується космосу лише опосередковано, проте оминути її було б несправедливо, адже саме цьому амбітному підприємцеві належить ідея приватних польотів у космос і колонізації Марса.
 
Компанія Space X, яку заснував Маск, працює в галузі будівництва космічного транспорту, виробляє ракети Falcon і кораблі Dragon.
 
Автор книги Ешлі Венс провів з Ілоном Маском понад 50 годин у розмовах. Тож із книги ми дізнаємося історію компанії, що змінює світ, та особисту історію особистості, яка дивує людство своїми задумами міжпланетних масштабів. 
 
6. «Путівник по Галактиці для космотуристів», Дуглас Адамс, «Навчальна книга — Богдан»
 
Ідея написати гумористичний науково-фантастичний роман виникла в Адамса під час подорожі автостопом із Австрії до Стамбулу. Сюжет роману обертається довкола землянин Артура Дента й Тріції Макміллан та іншопланетян Форда Префекта та Зафода Більброкса. Своїми дотепами й пригодами вони не дають читачеві розслабитись ані на сторінку.
 
Роман увійшов до списку «200 найкращих книг за версією BBC».
 
Цей роман — перший у серії «Путівник Галактикою», в якій всього 5 книг, написаних у різні роки між 1979-м та 1992-м.
За мотивами циклу у 2005 році було випущено фільм. Події стрічки переважно спираються на першу книгу, але й відсилають до інших романів серії.
 
А ще це улюблена книжка вже згаданого Ілона Маска. Він її читав, коли був іще підлітком. «Вона навчила мене тому, що складність полягає у визначенні питань, які потрібно ставити, проте щойно ти це зробиш, решта виявиться зовсім простою», — ділиться Ілон Маск. 
 
7. «Евотон», Андрій Крижевський, «Кальварія»
 
Гостросюжетний фантастичний роман «Евотон: початок» розповідає про боротьбу трьох космічних цивілізацій: землян, абсідеумів та партійців. Між ними точиться безкомпромісна війна за енергоресурс, який генерує людина — евотон. Це протистояння може перетворити людей на рабів абсідеумів, але водночас дає землянам шанс вирватися за межі земної гравітації й відкрити наступним поколінням нові можливості й геть іншу реальність.
 
У серії Лабіринти Евотона видавництво Кальварія також планує готує продовження роману: «Евотон: трансформація» та «Евотон: 180». 
 
8. «Народження Сталевого Щура», Гаррі Гаррісон, «Клуб Сімейного Дозвілля»
 
«Сталевий Щур» — серія науково-фантастичних гумористичних романів Гаррі Гаррісона про пригоди в віддаленому майбутньому спритного галактичного шахрая Джеймса Болівара ді Ґріза на прізвисько «Сталевий Щур».
 
«Народження Сталевого Щура» — перший роман серії, що вийшов 1961 року.
 
Це перший офіційний переклад циклу Гаррі Гаррісона українською мовою. Видавництво КСД плануєх видати всі книжки про пригоди космічного авантюриста й шахрая.
 
З дитинства Джеймс Болівар ді Ґріз розумів, що відрізняється від інших. Йому нудно жити на провінційній планеті та вирощувати свинобразів. Його вабить далекий космос і великі гроші. Почавши тренуватися на крадіжках цукерок у магазинах, він розробляє дедалі новіші способи пограбування банків. Але щоб іти далі, йому потрібно знайти справжнього наставника. Для цього хлопець вирушає у… тюрму. Дурний план, скажете? І будете праві. Проте скоро вся галактика дізнається про невловного крадія на прізвисько Сталевий Щур.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage