Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

6 естетично довершених видань
Привабливі книжки видавці нам пропонують дедалі частіше. Сьогодні, 9 вересня, у Міжнародний день краси разом із ВсіКниги ми ділимося візуальною насолодою. У цій добірці книжки, які ми давно знаємо та любимо, а також несподівані новинки.
 
1. Юлія Мусаковська «Чоловіки, жінки і діти», ВСЛ
Дизайн: творча майстерня «Аґрафка»
 
 
Збірка поезій Юлії Мусаковської  здобула перемогу в конкурсі на найкращий дизайн книги на цьогорічному Книжковому Арсеналі. Книжку визнано найкрасивішою з-поміж 80 видань, які розглянуло журі. Звертали увагу на поєднання змісту й дизайну, актуальність та новаторство дизайну, креативні технології, шрифти, рівень поліграфічного втілення.
 
Дизайном книги займалися Романа Романишин та Андрій Лесів із творчої майстерні «Аґрафка». Тандем живе та працює у Львові, займається книжковим оформленням та ілюстрацією, спеціалізуються на графіці та живописі. Лауреати низки престижних нагород.
 
Своє захоплення роботою художників висловлювала й авторка Юлія Мусаковська на презентаціях. Андрій Лесів розповідає: «…Після прочитань віршів … у нас з’явився досить провокативний образ — ембріони з мечами в руках. Коли читаєш рядки: „а наступного сина свого називає гнів, у наплічник йому вкладає уламки миру“, — розумієш, що війна вже глибоко всередині нас, навіть діти народжуються з мечами в руках. З іншого боку, всередині нас живе страх: на який бік стане ця дитина? Тому виник образ матері-птахи, син якої надягає маску вовка. Після цього решта образів посипалися один за одним». 
 
2. Оксана Куценко «Лялечки», ВСЛ
Художнє оформлення Анастасії Стефурак
 
 
Книжка також увійшла до десятки книг із найкращим дизайном уже згаданого конкурсу.
 
Анастасія Стефурак з дитинства мріяла ілюструвати книжки. Нині працює в техніках комп’ютерної графіки, колажу; любить напрямок магічного реалізму в літературі та образотворчому мистецтві. Окрім «Лялечок» проілюструвала також книжки «Прислів’я українські», «Мій дідусь був черешнею» Анджели Нанетті, «Стильна книжка для панянки» Оксани Караванської.
 
Поетична збірка Оксани Куценко здебільшого про те, що всі ми трохи заховані, трохи занурені у свої власні схованки-лялечки. Але так не триватиме вічно, адже лялечка — це стан перед великою зміною, перед трансформацією, перед появою крил. 
 
Ілюстрації і текст: Романа Романишин, Андрій Лесів (творча майстерня «Аґрафка»)
 
 
«Війна, що змінила Рондо» — це книга про те, що війна не має серця і не розуміє жодної мови, зате торкається кожного і на всіх залишає шрами. А також це привід для вдумливої розмови з дітьми (або й зі собою) про те, що діється нині в країні чи й деінде у світі.
 
Книга увійшла до числа переможців конкурсу Bologna Ragazzi Award 2015, а також до щорічного каталогу книжкових рекомендацій в галузі міжнародної дитячої та юнацької літератури «White Ravens 2015».
 
У 2015 році книга стала переможцем премії «ЛітАкцент року» в номінації «Поезія і проза для дітей». 
 
Ілюстрації і текст: Романа Романишин, Андрій Лесів (творча майстерня «Аґрафка»)
 
 
Саме в цій книжці ілюстратори вперше спробували себе в ролі авторів тексту. Експеримент був вдалий: у лютому 2014 року книга здобула відзнаку BolognaRagazzi Award-2014  на Болонському ярмарку дитячої книги. Це надпрестижна нагорода в дитячому книговиданні.
 
Маленька дівчинка на ім’я Дора понад усе любила рахувати. Числа, цифри та всілякі формули оточували Дору змалку, адже її батьки — відомі математики. Перед сном, на відміну від інших дітей, які, аби задрімати, рахували слоненят, Дора лічила всіх звірів на світі, навіть ламантинів, тапірів та качконосів.
 
У 2014 році книжку переклали французькою. «Розкішний альбом із чарівними і витонченими ілюстраціями з України – країни, де починають з’являтися сміливі графіки», — писали про книжку французькі рецензенти.
 
Книжка була відзначена як лідер літа за версією «Книжка року-2014» в номінації «Дитяче свято». 
 
5. Сергій Жадан «Месопотамія», КСД
Дизайн та ілюстрації Марії Фої
 
Найкраща книжка Центральної Європи (премія Анґелус-2015) та «Українська книжка року 2016» повернулася в новому оформленні наприкінці цього літа. «Месопотамія» — це дев’ять прозових історій і тридцять віршів-уточнень. Усі тексти цієї книги — про одне середовище, герої переходять з історії в історію, а потім — у вірші. Сергій Жадан стверджує, що це найбільш особиста його книжка.
 
Ідея назви книги, як говорить Жадан, така, що Харків лежить між двома ріками: між Лопанню і Харковом, «наше місто як межиріччя, як Месопотамія — місто на горі, земля між ріками».
 
Ілюстраторка Марія Фоя співпрацювала з «Видавництвом Старого Лева», видавництвом «Комора», журналами «ШО», «Мамине Сонечко», «Вигадуй, думай, грай». У своїх ілюстраціях поєднує комп’ютерну графіку та різні фактури. 
 
6. Сергій Жадан «Пливи, рибо, пливи», Книги-ХХІ, Чорні вівці
Намалювала Христина Лукащук
 
Варто згадати й про іншу новинку: арт-бук з одним із найвідоміших віршів Сергія Жадана. Книжка сподобається як дітям, так і дорослим: молодшим читачам буде цікаво розглядати зображення, а старші по-новому прочитають улюблений вірш.
 
«Не буду грішити, що добре знаюся на творчості Сергія Жадана, — каже ілюстраторка Христина Лукащук. — Перебуваючи на одному з його концертів, раптом зловила себе на тому, що не так вслухаюся, як вдивляюся — я бачила Рибу. Вона пливла, говорила, страждала, мріяла… любила і неймовірно резонувала зі мною. … Тоді ж зрозуміла, що малюнки, які поки були лише в моїй голові, можуть стати отим найсправжнісіньким арт-буком…».
 
Головна редакторка видавництва «Чорні вівці» Христя Венгринюк зауважує: «книга створена відчути ще більший кайф від поезії Сергія Жадана, ще більше зануритися в його тексти, наче у воду…».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage