Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

10 способів полюбити українську поезію
21 березня – Всесвітній день поезії. А ви, мабуть, давно не купляли та не читали поетичних книжок? Даремно! З нагоди цієї дати є привід виправитись, а українські видавці приготували для вас дещо… «Друг Читача» пропонує Вам ознайомитися з 10-ма цікавими віршованими книжками та серіями, які не залишать байдужим жодного українського читача. Любіть поезію так, як любимо її ми! І, звісно, любіть Україну!!!
 
1. Оксана Забужко «Вірші: 1980-2013»
 
Нова книжка Оксани Забужко, правду кажучи, не зовсім нова. Перед нами – чергова спроба вибраних творів, тобто найкращі вірші за понад тридцять років. Хоча є й пара зовсім нових віршів. Чудова добірка як для тих, хто вперше знайомиться з поетичним доробком Забужко, так і для тих, хто хоче глибше зануритись у її творчість. Ну, й окреме досягнення – обкладинка, котру ви можете спостерігати вже тут.
 
2. Олександр Ірванець «Вибране за 33 роки»
 
Іще один «живий класик», іще одна збірка вибраних творів, із яких можна скласти собі досить адекватне уявлення про творчість автора в цілому. Олександр Ірванець, у першу чергу – один з головних іроністів української поезії, який посмів обстьобати самого Володимира Сосюру («Любіть Оклахому» за мотивами його «Любіть Україну»). Але посеред веселих або знущальних текстів часом несподівано постає абсолютно зворушлива лірика.
 
3. Грицько Чубай «П’ятикнижжя»
 
Ця книжка – одна з сенсацій останнього Форуму видавців у Львові. Грицько Чубай незаперечно належить до найбільш культових українських поетів двадцятого століття, його вірші і цитують, і співають. До «П’ятикнижжя» ввійшли не тільки поетичні твори Чубая, але й така новинка, як його листування з іншим яскравим поетом – Олегом Лишегою.
 
4. Сергій Татчин «Дзен.ua»
 
Художник із Вінниці, котрий закінчив Текстильну академію в Москві, останнім часом усе частіше фігурує як цікавий сучасний український поет. Зокрема, його вірші, покладені на музику, часто звучать у «кобза-реповій» програмі Братів Капранових. Емоції, ліризм та оксамитовий присмак чоловічої задуми…
 
5. Юрій Іздрик «Ю»
 
Іздрик – асболютно культовий персонаж української літератури від дев’яностих років і по сьогодні. Але зазвичай його асоціюють передусім із прозою. Книжка з багатозначною назвою «Ю» дозволить вам краще познайомитися з його поезією, не менш переконливою та, напевно, більш пронизливою, ніж проза.
 
6. Мар’яна Савка «Пора плодів і квітів»
 
Ключова поетка останніх десятиліть, одна з лідерок «Львівської поетичної школи» (хай як умовно виглядає це явище). Книжка «Пора плодів і квітів» містить мало не всі найголовніші вірші Мар’яни Савки за всі дотеперішні роки її успішної поетичної кар’єри. Чудова нагода осмислити творчий шлях поетки та спробувати вгадати подальші тенденції її творчості, адже Мар’яна Савка продовжує активно писати.
 
7. Анна Малігон «Переливання крові»
 
Без Анни Малігон годі уявити собі молоде покоління українських поетів – так званих «двотисячників» (трохи неоковирний термін означає, що вони дебютували переважно у двотисячні роки). Упевнений ритм, гостра метафора та психологічна насиченість (видавці навіть переконують в автобіографічності цих віршів) сприяють тому, що книжка читається відверто «запоєм».
 
8. Тарас Федюк «Хуга»
 
Якби мене попросили змалювати образ умовного ідеального поета, напевно, я би взорувався на портрет Тараса Федюка. Адже з одного боку, він, коли й не відлюдник, то принаймні людина, що тримається подалі від світської мішури, а надає перевагу творчому самозаглибленню і взагалі «приватному життю». А з другого, людина вельми іронічна й спостережлива. Обидві «лінії» сповна можна спостерігати в творчості Федюка: тут і щемка динаміка самоосмислення, і неочікувані відблиски гумору.
 
9. Серія «Українська поетична антологія»
 
Найбільш «класичний» книжковий поетичний проект останніх років, справжня хрестоматія нашої поезії ХХ-ХХІ століття в одній серії. Загальновизнані автори, як-от Ліна Костенко, Іван Малкович, Сергій Жадан і Юрій Андрухович, у ній сусідять із призабутими, але вартими якнайретельнішого перепрочитання авторами на зразок Аттили Могильного і Тараса Мельничука. Увага: серію збираються продовжувати.
 
10. Серія «Цілодобово-2»
 
Концептуальна ідея: через 7 років після появи колективної «потрійної» збірки «Цілодобово!» молоді яскраві поети Богдан-Олег Горобчук, Павло Коробчук і Олег Коцарев вирішили видати три книжки, об’єднані спільною серією та елементами дизайну. Детальний і глибоко метафоричний Горобчук, ліричний і слемовий, але не такий уже й прозорий Коробчук і веселий, іронічний (навіть переважно сам оформив книжку в дусі пародійного наїву!), але неочікувано зворушливий Олег Коцарев пропонують вам досить об’ємну і пізнавальну картину сьогоднішньої української поезії.
 
Оглядач: Леонід Устименко
 
Книги пронумеровані для зручності, і не відображають місце в рейтингу.
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage