Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

10 книг, які змінили світ на краще
 
Університет Бат-Спа (Великобританія) назвав десять книг, які позитивно впливають на суспільство, надихають до змін та підтримують рівність, толерантність і свободу думки. Перелік укладали студенти, викладачі, письменники та бібліотекарі у п'яти різних категоріях рівності: раса, стать, індивідуальність, психічне здоров'я і сексуальність, а згодом шляхом публічного голосування визначали книги, що найбільше вплинули на людей. До рейтингу увійшли твори різних років, жанрів та стилів. 
 
«Світи, які ми відкриваємо через книги і читання, мають силу формувати ідеї та переконання людей, - каже директор бібліотеки університету Алісон Бод. – З творів ми можемо черпати натхнення, щоб кинути виклик нашій системі цінностей і творити краще суспільство для всіх нас».
 
Ось як виглядає топ-10:
 
1. «Два хлопці цілуються», Девід Левітан 
 
Девід Левітан розповідає історію, засновану на реальних подіях. Двоє 17-річних хлопців мають намір взяти участь у 32-годинному марафоні поцілунків. Пара стає центром уваги іншої молоді, яка намагається зорієнтуватися у своїй гендерній ідентифікації.  
 
2. «Невада», Імоджен Бінні
 
Похмура і у той самий час комедійна розповідь про молоду жінку-трансгендера Марію Гріффітс. Коли героїня дізнається, що її кохана збрехала їй, світ Марії руйнується. Вона відправляється у подорож, яка змінить її назавжди.
 
3. «Чому я стрибаю», Наокі Хігашіда
 
«Я написав цю історію в надії, що це допоможе вам зрозуміти, як це боляче, коли ви не можете виразити свої почуття людям, яких ви любите. Можливо, ця історія дасть вам змогу зазирнути у серце близької людини, що страждає на аутизм». Книга спогадів, написана батьками, що виховали дитину з синдромом аутизму. 
 
4. «Історія мого життя», Гелен Келлер
 
Коли Гелен було 19 місяців, вона перенесла тяжку хворобу, що лишила її можливості бачити, чути та говорити. Боротьба дівчини, подолання перешкод, нездоланна жага до життя - це одна з величніших історій людської мужності та самовідданості.
 
5. «Я – Малала», Малала Юсуфзай
 
«Екстремісти бояться книг та ручок, сила освіти лякає їх». Історія незламної пакистанської дівчини Малали Юсуфзай, яка ледь не загинула через бажання отримати освіту. Війна, боротьба за свої права та реабілітація після важкого поранення.
 
6. «Орландо», Вірджинія Вульф
 
Цю книгу називають «Найдовшим та найчарівнішим любовним листом у літературі». Роман охоплює три століття та піднімає питання прав жінок. 
 
7. «Елізабет зникла», Емма Хійлі
 
Мод, старенька бабуся, повільно втрачає свою пам'ять. Проте, вона відмовляється забути свою найкращу подругу - Елізабет, яка таємничо зникла. Ці думки наводять її на спогади про інше таємниче зникнення, яке сталося ще 50 років тому – після Другої світової війни. Чи зможе одна загадка стати розгадкою для іншої? 
 
8. «Під скляним ковпаком», Сільвія Плат
 
Глибоке проникнення у найтемніші й болісні куточки людської психіки, яка ховається під скляним ковпаком екстраординарних досягнень. 
 
9. «Якщо це людина», Прімо Леві
 
Спогади «італійського громадянина єврейської раси» про перебування в Освенцимі. Жорстокість і знущання на фоні майже фантастичної витривалості. Видатна своєю простотою, стриманістю та навіть дотепністю ця книга лишається свідченням незламності людського духу.
 
10. «Чи я не жінка» Белл Гукс
 
Аналіз історії фемінізму, впливу сексизму на темношкірих жінок під час рабства, історична девальвація жіночності, расизм у середині жіночого руху тощо. «Чи я не жінка» - таку назву дали відомій промові, яку у травні 1851 року виголосила Соджорнер Трут (справжнє ім’я – Ізабелла Бамфрі), яка була народжена у рабстві та після отримання волі присвятила своє життя боротьбі за права та свободу людини. 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage