Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Винаходи, які передбачили письменники

Більшість речей, без яких ми сьогодні не можемо уявити наш світ, колись були лише вигадкою. І, що найцікавіше, багато з них вигадали саме письменники, а не науковці. Атомна бомба, підводний човен чи смартфон... А які ще технічні досягнення сучасного світу перебачили літератори?

iPad

Ще у 1968 році Артур Кларк у циклі творів «Космічна Одіссея» вручив своїм персонажам так звані «Newspad» - планшети, властивості яких сьогодні мають iPad. Щоправда, за версією Кларка цей планшет був призначений лише для перегляду газет.

Відеоігри

Той же письменник Артур Кларк передбачив ще один винахід людства у своєму романі «Місто та зірки» (1956 рік)  – ігри у віртуальній реальності. Перші відеоігри були запущені лише через 2 роки.

Танки

У своєму фантастичному оповіданні «Земля броненосців» Герберт Уеллс описав сцену бою, у якій була задіяна подібна до сучасних танків техніка «у вигляді велетенської незграбної комахи – жука, розміром, як крейсер» . Твір був завершений  1903 року, а перший танк зібрали у 1916-му.

Автоматичні двері

Сьогодні не можливо уявити великі супермаркети, які не мають автоматичних дверей.  Понад 115 років тому Герберт Уеллс у романі «Коли сплячий прокидається» описав двері, що реагують на рух. Правда, у варіанті Уеллса ці двері були частиною стіни, відкривалися вгору та більше нагадували жалюзі.

Атомна бомба

Ще один військовий «винахід» Уеллса – атомні бомби. У творі «Звільнений світ» 1914 року він описав їхню роботу на основі принципу розщеплення атомів.

Навушники-втулки

Цей винахід людства описав у своєму романі «451 градус за Фаренгейтом» Рей Бредбері. «А у вухах - манюсінькі «черепашки», радіоприймачі-втулки завбільшки як наперсток, і океан електронних звуків - музика й голоси, музика й голоси - виплескується на береги її безсонного мозку», - писав Бредбері ще у 1950 році.

Відео-чат

Вперше трансляція відео на відстані відбулась 1964 року, а Skape з`явився лише 12 років тому. Але ще у далекому 1911 році американський письменник та видавець  Х'юго Ґернсбек у романі «Ральф 124C 41+» описав відео-чат, функції якого сьогодні є у багатьох програмах та соціальних мережах.

Радар

У тому ж романі Х'юго Ґернсбек презентував громадськості ідею ще одного пристрою, здатного визначити місцеположення об`єкта залежно від його радіохвиль – радар.

Підводні човни

Жулю Верну, який у своєму творі «20 тисяч льє під водою» (1869 рік) представив читачам підводний човен  «Наутілус», належить не стільки передбачення цього винаходу (перший підводний човен з`явився значно раніше), а  гіпотеза щодо ролі субмарини у військовій справі.

 

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage