Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Таємниці письменників

Як і кожен з нас, письменники мають чимало таємниць, які старанно приховують. Але рано чи пізно усе приховане стає явним. Тож пропонуємо вам кілька таємниць з життя відомих майстрів слова.

Що лягло в основу псевдоніма Марка Твена?

Чи знаєте ви, чому Семюел Клеменс обрав собі такий псевдонім? Коли в юності Клеменс працював на пароплаві на річці Міссісіпі, максимальна глибина для судна становила два морських сажні, тобто 3,7 метра. Коли вимірювали цю глибину і досягали потрібної позначки, вигукували «by the mark twain» ( «twain» - означало два).

Хто підробив результати тестів і втік з в’язниці?

Коли американського психолога і письменника Тімоті Лірі заарештували за зберігання наркотиків, йому запропонували пройти тест, який мав би визначити місце його ув’язнення. Але, як виявилося, цей тест розробив…. сам Лірі. Тож він відповів на питання так, щоб його призначили на садово-польові роботи у в’язницю легкого режиму, звідки він через півроку втік.

В якому музеї зараз живе понад 50 котів?

Ернест Гемінґвей обожнював котів. Якось письменникові подарували кішку з генетичною мутацією – тваринка мала зайві пальці на лапах. Зараз в будинку-музеї Гемінґвея живе більше 50 кішок, частина з яких мають таку ж саму ваду.

Хто з письменників написав найкоротший лист?

У 1862 році Гюго завершив роботу над романом «Знедолені» і надіслав його своєму редактору. Згодом Гюго надіслав ще й листа, в якому був лише один символ: «?». Редактор у своїй відповіді теж обмежився лише одним символом і написав: «!».

Яка легенда позбавила життя дружину Берроуза?

Якось письменник почув легенду про те, що середньовічного лучника Вільгельма Теля змушували випускати стріли в яблуко, яке стояло на голові його сина. І той влучав у ціль. На одній вечірці Вільям Берроуз вирішив зробити щось подібне. Він поставив склянку на голову своїй дружині й вистрілив з пістолета. Нажаль, куля потрапила в голову жінки...

Що таке синдром Стендаля?

Під час відвідин Флоренції у 1817 році французький письменник був на стільки захоплений побаченим, що потім писав: «Коли я виходив з церкви Святого Хреста, у мене так билося серце, що здавалося, ніби джерело життя вичерпується...». Після цього пришвидшене серцебиття чи запаморочення від споглядання витворів мистецтва назвали синдромом Стендаля.

Ремарк – справжнє прізвище?

Інколи в біографіях Еріха Марії Ремарка можна натрапити на думку, що Ремарк – псевдонім, який походить від справжнього прізвища Крамер (Ремарк навпаки). Але ця думка хибна. Такі перекручування, як і приписування письменнику французьке чи єврейське походження, були ініційовані нацистами.

Хто називав свою дружину дивними прізвиськами?

«Актрісулька», «собака», «змія» і «крокодил душі моєї», - ось так з любов’ю називав у листуванні свою дружину Ольгу письменник Антон Чехов. Звісно, окрім таких чудних компліментів в "асортименті" письменника було і багато типових лагідних слів:)

Intellect

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage