Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Удуд Марія
Світ книжкової 3D-майстерності
Химерні ілюстрації, які демонструють тривимірні сцени, зроблені вручну з паперу, полімерної глини та інших матеріалів у змішаній техніці, візуально насичені діорами, сфотографовані, а потім надруковані у формі книжки разом із сюжетним текстом, захопили мою увагу надовго. Не наважуючись завершити цей блог, я наче боялася відпустити цю красу назовні. Що ж, ділюся тепер з вами щиросердечно. Максимальний ефект задоволення гарантовано!
 
Картонна книжка «Сніжки» Луїз Ехлерт (Snowballs, Lois Ehlert), 2001 рік. 
Обдарований художник робить тему сніговика і сніжок новою, свіжою, змістовною. У книжці розміщені 13 фотографій про життя сніговиків. Бездоганно передане відчуття часу: «Ти думаєш, що птахи знають, коли випаде сніг?», «Ми чекаємо на справді великий снігопад, адже запаслися хорошими речами», «Ми накрутили три снігові кулі й зробили снігового тата, потім снігову маму, і гарненького снігового хлопця», «Я думаю, ви здогадуєтеся, що трапилося, коли вийшло сонце?»
 
Серед матеріалів, за допомогою яких змайстровано героїв, є тканина, каміння, гілки, багажна етикетка, квитанція, компас, кориця, арахіс, кавові зерна, ґудзики. На тильній сторінці обкладинки пропонується також «сніжний» прогноз погоди. 
 
Віковий діапазон: від 2 років і старше 
 

 
Безсловесна книжка «Хенк знаходить яйце» Ребекки Дадлі (Hank Finds an Egg, Rebecca Dudley), 2013 рік,
а також «У Хенка є мрія» (Hank Has a Dream), 2014 рік.
 
Кожне лісове творіння Ребекки Дадлі захоплює. Мініатюрний світ, крихітні листочки, квіти, істоти залиті сонцем лісу, наче в них справді вирує життя. Цей ніжний яскравий сюжет піднімає настрій і дозволяє малому читачеві повірити у магію дружби.
 
У цьому оповіданні здійснюється мрія головного героя – зшитої вручну мавпи Хенка  (дивно, але для мене вона чомусь схожа на ведмедя) – про маленького друга. Під час прогулянки Хенк знаходить яйце на землі лісу Сторівудс, тобто «лісу історій». Хенк стає навколішки і перевіряє, чи ціле яйце, перш ніж спробувати повернути його на належне місце. Виявляється, домівка яйця – високо на дереві, і це створює проблему для Хенка, адже він не вміє літати. Щоб повернути яйце назад у гніздо, він використовує усі можливі способи та знайдені у лісі матеріали. Він вилазить на пень, майструє драбину, кладе яйце під свою ковдру, коли починається ніч. Вранці він зустрічає іншу лісову істоту - колібрі-маму. Щоб вона могла підняти яйце до гнізда, він має ретельно загорнути його в мох та зав’язати травинкою. Коли колібрі-діти народжуються, піклування Хенка винагороджується вдячним пурханням крил пташат. Ось до яких хвилювань та пригод може призвести спокійна прогулянка лісом і несподівана взаємодія з іншими живими істотами. 
 
Віковий діапазон: 4-8 років 
 

 
«Я хотіла б мати домашню тварину» Меггі Руді (I Wish I Had a Pet, Maggie Rudy MousesHouses.blogspot.com), 2014 рік,
а також «Будинок, який збудувала миша» (The House that Mouse Built), 2011 рік 
 
Це практичний довідник для власників домашніх тварин. Ексцентричні діорами детально ілюструють методи догляду за хатніми улюбленцями. Усі запропоновані пропозиції дуже корисні: «Вибери домашню тварину, яка підходить твоєму стилеві», «Домашня тварина – це не іграшка… Але їй може сподобатися гратися з тобою», «Тримай її в чистоті», «Коли твій улюбленець смітить, прибирай за ним. Завжди», «Зрештою, вибери домашню тварину, яка стане твоїм другом»
 
Тривимірні ілюстрації – неординарне рішення для простого тексту. На сторінках ми бачимо гусеницю та бджіл на повідці, крабів у дитячих візках. Химерні образи мишей з їхніми мініатюрними домашніми тваринами, у тому числі – з джмелями, сонечками, метеликами додають цій книжці теплоту гумору. Споглядаючи героїв, дивуєшся, чому вони не рухаються і не розмовляють, адже виглядає все настільки реалістично, ніби вони можуть це робити.
 
Ретельно скомпоновані сцени разом із несподіваними деталями, як-от фетрові фігури, побутові речі багаторазового використання, клапті паперу і предмети природного світу роблять просту тему домашніх улюбленців надзвичайною. Більшість сцен можуть видатись старомодними, адже у них використані антикварні іграшки, мініатюрні меблі, старі листи і поштові марки, які більше резонують з дорослими читачами, ніж дітьми.  
 
Віковий діапазон: 4-8 років  
 

 
«Я відьмача кішка» Харіет Манкастер (I Am a Witch's Cat, Harriet Muncaster), 2014 рік. 
Це - зворушливий погляд на тісний зв’язок між матір’ю і дочкою. Книга виділяється розумною іронією і приголомшливим мистецтвом.
 
Історія про дівчинку, яка вважає свою матір доброю відьмою, а себе – чорною кішкою відьми. Адже кожна справжня відьма потребує чорної кішки. Манкастер фокусується на повсякденному житті матері й дочки, адже вони насолоджуються часом, проведеним разом. На кожній розгортці дівчинка пояснює свою думку про маму: «Я знаю, що моя мама відьма, бо вона тримає багато дивних пляшок у ванній кімнаті, яких я не маю права торкатися». 
 
Кожна сторінка – це чергова візуально багата діорама з декораціями: ванна, де стоять дивні пляшечки і де мама лікує поранений палець доньки, продуктовий магазин, де вони купують банки з «очними яблуками» та «зеленими пальцями», сад, де мама вирощує магічні рослини, кухня, де в каструлі булькає і шипить зілля, спальна кімната, де мама кружляє з мітлою. У п’ятницю ввечері маму замінює няня. «Вона завжди є моєю мамою, та іноді я думаю, що вона потребує відпочинку від того, щоб бути відьмою»
 
Читачі бачать сторінки з фотографіями скульптурних мініатюр, вирізаних з паперу предметів з тканиною та бісером. Тривимірність сцени переходить у плоскість сторінки.
 
Віковий діапазон: 4-8 років
 
 
«Повна кишеня квітів: Скарбниця забавлянок» Саллі Мавор
(Pocketful of Posies: A Treasury of Nursery Rhymes, Salley Mavor), 2010 рік. 
Це видання класичних дитячих пісень, які проілюстровані неймовірно детальними тканинними та фетровими картинами Саллі Мавор. Ще у дитинстві для маленької Саллі малювання олівцями ніколи не було достатньо. Вона пригадує,  що завжди відчувала, наче її картини не були завершені, доки щось не було склеєно, скріплено або зшито на них. 
 
Видання зібрало добре відомі забавлянки, як-от «Баа баа, чорна вівця», «Простий Саймон», «У Мері є маленька вівця», «Маленьке порося». Ілюстрації доповнюються різноманітними тканинами, плетивом гачком, макраме, вишивками.  
 
«Дизайн розкішний, а дрібні деталі просто зачаровують» - Kirkus Review. 
 
«Повна кишеня квітів: Скарбниця забавлянок» отримала нагороду Boston Globe-Horn Book Award 2011 року та нагороду Golden Kite Award 2011 року.
 
Віковий діапазон: від 3 і старше 
 
 
«Плечі батька - наче човен» Стейн Ерік Лунде, Ойвінд Торсетер
(My Father's Arms Are A Boat, Stein Erik Lunde, Øyvind Torseter, Kari Dickson), 2013 рік. 
Світла розповідь про втрату, любов і зцілення. 
 
Тихіше, ніж коли-небудь. Неможливо спати. Хлопчик залазить на руки до батька. Відчуваючи тепло і близькість тата, він починає ставити запитання про птахів, лисиць, і… чи його мама колись прокинеться. Ясні відповіді та запевнення батька заспокоюють схвильованого сина.   
 
Книжка Лунде не пом’якшує втрату одного з батьків, а радше вказує на безповоротність змін життя. У цій розповіді багато ніжних моментів: «Ми дивилися прямо в очі один одному. Його очі, чорні, як ніч, темні й глибокі». Біль схована глибше, ніж звичайна розмова. Коли у фінальній сцені батько запевняє хлопчика, що «все буде добре», читачі таки вірять йому.
 
«Тихий, інтимний текст, загадкові паперові колажі й чорнильні ілюстрації створюють окремий світ, що викликає більш ніж терапевтичний інтерес» - The Horn Book
 
2009 року книжка була нагороджена Norwegian Ministry's Culture Prize for the Best Book for Children and Youth та A Mildred L. Batchelder Honor Book. У 2011 році була номінована на German Children's Literature Award і потрапила у список Brainpickings' 13 Best Children's, Illustrated, and Picture Books of 2013.
 
Віковий діапазон: від 4 і старше 
 
 
«Мишачий Дім» Каріна Схапман (переклад Сеничак Оксана), 2015 рік
The Mouse Mansion, Karina Schaapman, 2014 рік 
 
Написати дитячу книжку було заповітним бажанням голландки Каріни Схапман. Якось вона перечитала Het Muizen Boek (Мишача книжка), написану 1950 року Клінге Дооренбос (Clinge Doorenbos) з ілюстраціями Нанс ван Ліувен (Nans van Leeuwen). Через 40 років після  виходу цієї книжки Каріна зважилась побудувати маєток для мишей. Вона пошила клаптеву невелику ковдру - символ житла, безпеки й тепла. Саме таким і має бути мишачий дім: безпечним, затишним світом, в якому нічого страшного не відбувається, або де все має щасливе закінчення. Після ковдри було змайстроване ліжко, а незабаром порожня помаранчева картонна коробка перетворилась на перші чотири кімнати.
 
Найкращі друзі - миші Джулія і Сем - живуть у мишачому маєтку. Джулія мешкає на верхньому поверсі, у той час як Сем живе поверхом нижче. Ці двоє просто притягують до себе різні пригоди і неприємності. Разом із ними читач відкриє секрет таємного укриття, зустріне лахмітника і навчиться робити млинці. «Мишачий дім» завжди сповнений сюрпризів.
 
У той час, як увагу деяких читачів захопить сюжет книги, інші будуть детально розглядати ілюстрації. Якщо зображення видадуться вам темними, то це лише підкреслення таємничості мишачих авантюр. 
 
«Геніальні мініатюрні інтер’єри Схапман, безсумнівно, захоплять увагу людей будь-якого віку» - Kirkus Reviews
 
Віковий діапазон: 5-8 років 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage