Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Сьогодення. Війна і Діти.
Лара Грек, Карапуз
 
Пишу! Пишу, тому що не можу не писати. Днями в мої руки потрапила ось така книжка. «Війна, що змінила Рондо», автори Романа Романишин та Андрій Лесів, «Видавництво Старого Лева». Книжка нова, її тільки нещодавно видали. Це дитяча книжка, яка піднімає зовсім недитячі питання.
 
Це книжка про війну. Війну, яка приходить зненацька, з якою неможливо домовитись, яка не має серця і яку можна перемогти тільки гуртом. На тлі останніх подій в Україні ця книга дуже актуальна. Вона чіпляє. Вона викликає сльози, змушує замислитися над важливими життєвими питаннями.
 
Ще донедавна подібні книжки мало чіпляли мене. Про війну я знала тільки з кіно, книжок та розповідей ветеранів. Але ти не дізнаєшся, що таке біль, допоки не поріжеш власного пальця. І ось ми всі дізналися, що таке війна. Вона торкнулася кожного. Когось вдарила сильно, когось – не дуже, а декого просто безжально вбила. Війна увійшла у наше життя, стала темою наших щоденних розмов. Про неї пишуть у газетах і говорять у ЗМІ. І наші діти, хочемо ми того чи ні, потрохи усвідомлюють, що таке війна. Щось вони чують з розмов дорослих, щось дізнаються з телевізора. І що робити? Говорити з дитиною про війну чи зробити вигляд, що все нормально, і не травмувати дитячу психіку подібними розмовами? Цим питанням переймаються багато батьків. Хтось усіма силами відгороджує свою дитину від теми війни, а хтось вважає інакше. Я не маю на меті щось радити з цього приводу. Це питання має вирішити кожен для себе сам. Але якщо Ви все ж таки зважитесь поговорити з дитиною про війну, ця книжка дуже допоможе вам. Чи то випадково, чи то навмисно, але видавці не написали на книжці, для якого віку вона призначена. Можливо, тому, що війна не рахується з віком. Книга «Війна, що змінила Рондо» розкриває питання війни на дитячому рівні. На перших же сторінках автори знайомлять читачів із головними героями книги – Данко, Фабіяном та Зіркою.
              
Це дуже позитивні і тендітні створіння. Їх тіла такі ж ніжні та вразливі, як і душі. Вони люблять своє місто Рондо понад усе на світі. І ось в це місто приходить війна.
Війна не змальована у вигляді людей, що прийшли на танках чи воєнних літаках, щоб розстріляти всіх чи розбомбити місто. Ні! Про це натякають тільки ілюстрації. Війна виступає окремим злим персонажем, який приносить нещастя мешканцям Рондо.
 
Війна вдало змальована не тільки словами, але й кольорами. Сторінки, де йдеться про війну, мають переважно сірий та чорний кольори. Ілюстрації зроблені також у темних кольорах.
 
Лише головні герої та мешканці міста Рондо залишаються яскравими на темному тлі війни. Вони гуртом беруться до роботи і, врешті-решт, перемагають війну. Перемагають вірою, співом та світлом! Але це не той щасливий кінець, коли закриваєш книжку і з доброю посмішкою на вустах і радістю в серці засинаєш під теплою ковдрою. Ні! Ця книжка залишає гіркий присмак у серці, як війна залишає сліди в житті кожного.
Прочитавши цю книжку дитині, постарайтесь зменшити цю гіркоту, висловивши власну впевненість в тому, що все буде добре, і що їй (дитині) нема чого боятися. Адже ми, дорослі, здатні створити мир у власних думках, родині, місті і навіть у великій країні. А ми таки й справді на це здатні!
 
Мирного неба Вам і Вашим нащадкам.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage