Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
Що читатимемо у березні від Старого Лева
Весна – це такий собі величезний понеділок обіцянок і починань. Чомусь саме з початком весни все серйозніше обіцяєш собі врешті піти до тренажерного залу, викинути солодощі і почати правильно харчуватися, налягти на вивчення англійської чи почати вивчати ще одну мову, працювати наполегливіше, вчитися сумлінніше. А ще – читати більше! І тут лише встигай за темпами наших видавців. Березень-квітень – особливо «гаряча» пора для них, адже на носі – Книжковий Арсенал, цього разу травневий. Зазирнемо ж в один із найцікавіших розділів на сайті «Видавництва Старого Лева» – «Готуються до друку» – і дізнаємося, чого чекати від львівських книжкових левів у березні. А чекати тут точно є на що – як малечі, так і дорослим.
 
Дорослим будуть цікаві:
 
 «За львівськими брамами», Іванова Анастасія, Бондаренко Євгеній, Савченко Євген
 
 
Усі, хто хоч раз був у Львові, знають, як ваблять своїм спокоєм, тишею й атмосферою закоркованого часу затишні дворики та нещільно зачинені брами під’їздів. Саме один з таких під’їздів, що ховав у собі чарівний розпис, і надихнув львівського фотографа Анастасію Іванову на такий собі челендж – щодня викладати у своєму профілі в Instagram світлину одного з львівських під’їздів. Сьогодні під гештегом #подъездquest опубліковано понад 800 фотографій. Так декілька постів у соціальній мережі стали чудовою ідеєю для книжки-альбому «За львівськими брамами». Для втілення ідеї зроблено чимало: окрім того, що були сфотографовані десятки сходових клітин, мозаїк, розписів, книга, як і кожен з під’їздів, містить короткі історії людей – те, що надає кожному з таких місць душі.
 
«Магія джунглів», Джоанна Басфорд
 
 
У березні «Видавництво Старого Лева» відкриє українському читачеві ще один кольоровий світ, створений Джоанною Басфорд, – виходить довгоочікувана розмальовка-антистрес «Магія джунглів». Якщо ви пройшлися всіма закутками «Чарівного саду», розгадали таємниці «Зачарованого лісу», дослідили глибини «Загубленого океану», то саме час вирушити у мандри джунглями. Екзотичні квіти, товстезні ліани, гігантські метелики й райдужні папужки так і ваблять у свої широти і тішать думкою про літо.
 
«Осляче поріддя», Поліна Жеребцова
 
 
«Осляче поріддя» Поліни Жеребцової – набір коротких історій, веселих і сумних, буденних і дещо химерних, з надіями і розчаруваннями, але всіх з одного краю – з дитинства. Ця автобіографічна повість – квиток у дитинство, спроба віднайти шлях у найщасливіший і найпрекрасніший період життя.
 
І що вони за діти, які належать до «ослячого поріддя»? Та ви й самі напевне не раз чули це звичне «впертий, як осел». Мама героїні мала цікаву теорію, відповідно до якої визначала дітей за трьома поріддями: ангельським, чортовим охвістям і ослячим. І оті останні не були ангелами, як перші, чи чортенятами й халепниками, як другі, але мали три особливі риси – упертість, справедливість і відчайдушність. Самою такою, з «ослячого поріддя», і народилася героїня, з чим ну ні як не бажала змиритися мама. І хоча книжка написана доволі легко і весело, часом стає зовсім не смішного від методів виховання матері, яка з народженням Полі повісила на неї цей ярлик осла.
 
 «Подорож», Іда Фінк
 
 
Іда Фінк народилася у Збаражі, що недалеко від Тернополя, юнацькі роки провела у Львові. У часи Другої світової війни разом з родиною потрапила у єврейське гетто, звідки втекла у 1942 році. Ця коротка біографічна довідка дуже важлива для розуміння творчості письменниці, адже всі її книжки присвячені тому досвіду, що болісно пік їй роками, – Голокосту.
 
«Ніхто з нас тоді не думав про подорож, а проте хвилині, що якраз і є її початком, вторує глухе дудіння коліс потяга й нічну тишу розтинає свист паротяга». Новий час, нелюдський і страшний, приніс у спокійне містечко постійні нічні від’їзди, а з ними стукіт коліс і свист, що розрізали таку звичну колись тишу. Ця історія – безкінечна напружена дорога втечі і порятунку – просякнута реаліями тих страшних подій, які сколихнули життя не тільки авторки, а й ще мільйонів таких, як вона – тих, кому не лише позаочі, але й в обличчя кричали «жиди». Тут немає місця розлогим вступам чи описам, враження – наче читаєш задокументований щоденник, якому з часом лиш надали художності. Для двох сестер подорож на межі життя і смерті закінчується поверненням, коло замикається.
 
«Бавимося разом, або Як впоратися з дитячим непослухом», Алла Слотвінська
 
 
Одну з наймолодших серій видавництва – «Школа мудрих батьків», – де раніше вже вийшли книжки про грудне вигодовування та про табу для матусь і татусів, у березні поповнить ще одна помічна у вихованні дітей книжка – «Бавимося разом, або Як впоратися з дитячим непослухом» Алли Слотвінської. Авторка є провідним дитячим психотерапевтом і керівником проекту «Гармонійна родина». Задум книжки виник після її тренінгу для батьків «Як впоратися з дитячим непослухом та істериками» та численних позитивних відгуків учасників про те, як змінилися після нього їхні стосунки з дітьми.
 
Чи не найкраще передає задум книжки епіграф – «Десь існують чужі слухняні діти» (В. Власенко). Де ті ідеальні дітиська, про яких так мріють чи не кожні батьки? І що найстрашніше – не тільки мріють, а й часом нав’язують своїй же дитині це так би мовити їхнє «ідеальне бачення». Алла Слотвінська пропонує вирішувати конфлікти і зокрема проблему дитячого непослуху в ігровій формі. Авторка апелює до того, що сюжетно-рольова гра є одним з основних видів діяльності дітей від трьох і до шести років. Не менш важлива гра і для старших дітей, що значно полегшує процес навчання і запам’ятовування, допомагає у вирішенні конфліктних ситуацій. Книжка чудово структурована і містить багато прикладів із життя, конкретних порад і готових до вживання фраз. А ще вона чудово нагадує, що увага – те, чого дітям заклопотаних, байдужих чи, банально, неуважних батьків бракує найбільше. Найбільше після відчуття, що їх люблять.
 
«Літня книжка», Туве Янссон
 
 
Усім, у кого в крові замало весни, а перед очима маячить літо, – «Літня книжка» від Туве Янссон, авторки, яку не потрібно представляти. Книжка складається з невеличких оповідань-замальовок, особливим чином непов’язаних між собою, і оповідає про Софі, її бабусю і тата, які проводять літо на невеличкому, оточеному зачарованим лісом острові у Фінській затоці. Чимало часу дівчинка проводить з бабусею: вони вирізають з гілок дивних тварин, грають у Венецію, майструють палаци, говорять про смерть і Бога, життя і любов. «Життя, обрамлене звідусіль морем, минає за одвічним ритуалом, з непохитною послідовністю, і водночас у ньому стільки випадкового й химерного, що здається, ніби того світу тільки тут, не далі горизонту». Це лаконічна й меланхолійна історія, просякнута солоним вітром, морем і теплом літніх вечорів з нотками втрати, самотності і туги.
 
 
Дітям будуть цікаві: 
 
«Баранчик Рассел і загублений скарб», Роб Скоттон
 
 
Мабуть, немає дитини, яка б не фанатіла від баранчика Рассела та кота Сплета, яких вигадав і намалював один з найвідоміших англійських дитячих ілюстраторів Роб Скоттон. «Баранчик Рассел і загублений скарб» – вже третя видана в цій серії книжка у незмінному перекладі Катерини Міхаліциної – потішить всіх маленьких піратів, мандрівників, шукачів пригод і фотолюбителів. Адже цього разу у баранчика Рассела завдання не з простих – за допомогою супер-пупер скарбошукача знайти скарб Жаболуків. І як це нерідко буває, те, що знаходиш, може бути не тим, що шукав, а чимось значно кращим. Як і трапилося з нашим героєм.
 
Чого очікувати від книжки? Як завжди, потішної історії, кумедних малюнків, а ще ну дуже смішних фотокарток великої баранячої родини Рассела. Тільки спробуйте собі це уявити!
 
«Мануель і Діді. Друга велика книга маленьких мишачих пригод», Ервін Мозер
 
 
Австрійський дитячий письменник і художник Ервін Мозер – автор понад сотні ілюстрованих дитячих книжок. Українському читачеві до сьогодні він відомий лише двома книжками – «Фантастичні історії на добраніч» і «Мануель і Діді. Велика книга маленьких мишачих пригод». Та у березні ситуація на одну книжку зміниться – ВСЛ через два роки після виходу першої книжки видає продовження історії про двох непосидючих мишенят Мануеля і Діді, які жодного дня не можуть прожити без пригод – ну, справжні діти! Як і в першій книзі, читач проведе з мишенятами один насичений рік – від весни (як же вчасно виходить книжка!) до зими – з екстремальними «покатушками» на фотелі та кукурудзомобілі, мандрівками на повітряній кулі з пантофлі та плавучому острові-черепасі…
 
Обов’язково познайомте своїх малючків з цими чудовими мишенятами-оптимістами – добрими, товариськими, щедрими, а ще трохи мудрими: «От бачиш, Діді, часом і нудні книжки бувають дуже корисні».
 
«Суперкруті догралися», А. Аудгільд Сульберґ
 
 
Вже у березні читатимемо продовження історії про дівчинку-альбіноску Анне Беа, з якою читача «Видавництво Старого Лева» познайомило рік тому, видавши книжку норвезької письменниці А. Аудгільд Сульберґ «Хто проти суперкрутих». У другій частині так само багато таких типово підліткових проблем, як конфлікти між однокласниками і цькування, прийняття і пошук себе, труднощі першого кохання, але ще більше там справжньої і щирої дружби, доброго сміху і сили долати труднощі. А ще найкрутіша гелловінська вечірка!
 
«Суперкруті догралися» варто читати вже заради надзвичайно «живого» і такого «суперкрутого» перекладу Наталі Іваничук. Найгірше, що може бути в книзі, – «штучні» діалоги. Але це не про «Суперкрутих», де читаєш – наче дивишся якісний підлітковий серіал. Тут настільки органічний переклад, який урізноманітнюють молодіжний сленг, експресивні слова й цікаві новотвори, що читати – суцільне задоволення. Ну, і гріх не придбати книжку з такою «крутезною» обкладинкою від Анастасії Стефурак.
 
«Життя і сніг», Мар’яна Прохасько і Тарас Прохасько
Книжковий березень виходить багатим на продовження улюблених історій. Цієї весни кротенята Мар’яни Прохасько і Тараса Прохаська повертаються у новому форматі – книжки-картинки «Життя і сніг» за мотивами книжки «Хто зробить сніг». Звучить заманливо! «Іноді ліс – це лише дерева. Але не завжди» – так починається оновлена, але така знайома історія, присвячена «усім людям». Тут так само багато замальовок розміреного життя кротячої родини, по-дитячому недитячих діалогів і сімейної філософії. Але щось вже інакше, бо на першому місці тепер закономірно – ЖИТТЯ.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage