Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Пляжні бібліотеки світу

Читомо

Відпочинок на пляжі – це можливість не лише засмагнути й поплавати, а й почитати хорошу книгу. Тож у світі популярними стали пляжні бібліотеки. Чому б не запровадити такі й в Україні?

У французькому місті Істр відпочивальники можуть прочитати книгу прямо на пляжі. У бібліотеці «Bibliotheque de Plage», що знайшла собі місце між іншими магазинчиками, можна знайти понад 300 назв книг.

Ще одна пляжна бібліотека у Франції «Lire à la plage» функціонує вже майже 10 років. Окрім великого вибору книг, у цих бібліотеках проводять низку розважальних заходів.

На остові  Евбея (Греція) працює пляжна бібліотека при готелі «Thalatta Seaside Hotel». Уже сьогодні читачі можуть знайти на її книжкових поличках понад 300 назв видань різними мовами.  По завершенню сезону книги передають до шкільних бібліотек.

На пляжі болгарського міста Албена можна взяти книги аж у трьох бібліотеках. Кількість книг, які зберігаються у них, вже перевалила за позначку шість тисяч томів. На вибір читачів представлені твори 15-ма мовами. 

 

У місті Фетхіє, що в Туреччині, теж працює пляжна бібліотека. Розміщена вона у парку Kumburnu Nature Park. Наразі там можна знайти книги турецькою, англійською, німецькою та  російською мовами.

Пляжна бібліотека ОАЕ розташована у місті Абу-Дабі. Асортимент бібліотеки вміщує і художню літературу, і книги культурної й історичної тематики, дитячу літературу і навіть  словники та енциклопедії. Окрім того, бібліотека має комп’ютерний зал та Wi-Fi.

Ізраїльська бібліотека  у Тель-Авіві виглядає як звичайний візок, наповнений книгами. Тут можна знайти близько 500 видань 5-ма мовами.

У Валенсії (Іспанія) на пляжах функціонує ціла мережа бібліотек «Biblioplaya». Тут читачі можуть знайти різноманітні книги та пресу, а також взяти участь у розважальних та культурницьких заходах.

На португальських узбережжях, зокрема у Praia da Tocha, відпочивальники можуть почитати різні книги та свіжу періодику, а також скористатися технічним обладнанням та інтернетом. Для додаткових розваг у пляжній бібліотеці проводять різні літературні читання, ігри, квести тощо.

В італійському місті Кастеллабате організація із захисту довкілля «Legambiente» створила проект «Пляжні бібліотеки». Вздовж усього узбережжя розташовані 44 точки з книгами, які відпочивальники можуть читати безкоштовно.

 

Ще одна пляжна бібліотека працює на узбережжі Гроттоммаре уже понад 15 років.

А у містечку Трані функціонує книжковий фургончик, що розвозить книги вздовж узбережжя. 

У Гданську (Польща) за сприяння міської влади та громадських організацій відкрили мережу пляжних бібліотек.

У Нідерландах уже четвертий рік поспіль відкрита пляжна бібліотека. Вона працює на засадах довіри, тож кожен може отримати книги безкоштовно та без читацького квитка.

На австрійському пляжі Бонді розташовані 30 книжкових шаф, асортимент бібліотеки досить великий. Частково бібліотека працює на засадах буккросингу.

Туристи й місцеві мешканці бельгійського узбережжя Зебрюґґе мають змогу взяти у пляжній бібліотеці різноманітні книги, пресу та навіть комікси.

Наразі нам відома лише одна пляжна бібліотека в Україні. Відкрилася вона в Одесі чотири роки тому, а книги з’явились на поличках завдяки місцевим жителям.

 

 

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage