Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Найтепліші книжкові цитати про зиму та свята
Ілюстрація Ольги Кваші
 
Друзі, ось-ось  розпочнуться зимові свята. Старий Лев, не покладаючи рук (або лап?:)), продовжує працювати над новими книжками. На його книжковій поличці вже є чимало історій, які розповідають про прихід зими, Святого Миколая, новорічні дива та Різдво. Тож сьогодні, щоб поринути у справжню зиму, пропонуємо Вам кілька цитат із новорічно-різдвяних книг.
 
*** 
«Цікаво, як на небі святкують Різдво, – подумав я. – Може, моя матуся також пече там свої медові яблука, хоча на небі немає убогих». А потім мені здалося, що я і справді бачу її у довгій синій сукні з великим кошиком, повним різдвяних яблук. І матуся роздає їх усім: і Марії, і апостолу Петру, і моєму татові, і всім, хто тільки схоче. А потім я почув, як співає небо, і співає ріка, і крига на ріці, і сніг також співає різдвяну пісню. І та пісня була така, що я міг би все життя її слухати.
 
Дзвінка Матіяш, «13 різдвяних історій»
 
*** 
«Треба написати Санті листа... Треба-треба-треба... – муркав Сплет. – Бо як він інакше дізнається, що мені подарувати на Різдво?»
 
Роб Скоттон, «Різдво для Сплета»
*** 
Сиджу собі, святкую Різдво, пишу тихенько, не кваплячись, як колись. Це просто збування буття ось таким – письмовим – чином, коли зникає час, а натомість настає вічність, така люба, така прийнятна, рятівна для смертної істоти вічність споглядання і творчості, причому не відстороненої обсервації об’єктів, а цілковитої увімкненості у світ, спільне творення його із Творцем усіх мислимих і немислимих світів, вічність непередаваної словами єдності і солідарності з життям – з будь-яким життям – засніжених сосен, сплячих їжачків, негарних жінок, бідних дітей.
 
Костянтин Москалець,  «13 різдвяних історій»
 
*** 
А після вечері, коли жінка вже лаштувалася спати, кіт сказав:
 
– Сьогодні я ночуватиму у вертепі. Недобре буде, коли в самісіньке Різдво ангели спустяться з неба і побачать, що Ісус замерз. Я цілу ніч співатиму йому свою пісеньку й зігріватиму його – своєю шубкою і своїм диханням. І зранку він буде щасливий та веселий, як і личить малому Цареві світу...
 
Богдана Матіяш, «Казки Різдва»
 
*** 
Різдво!.. Ви чуєте? Лишень від звуків цього чарівного слова у небі починають співати невидимі дзвіночки, і здається, що от-от станеться дещо казкове. Чуєте?
 
Сашко Дерманський, «Крамничка тітоньки Мальви»
*** 
І ще він пообіцяв собі, що ніколи не шкодуватиме випічки, навіть якщо це буде останній пампушок і навіть якщо він сам залишиться голодним. Свідком цієї обіцянки стала перша зірка, що засяяла на небі й покликала всіх до Святої вечері.
 
Світлана Лінинська, «Пан Сирник і різдвяний пампушок»
 
*** 
Рiздвяне
 
Виходить вечір на скелі голі,
Виймає з тайстри окраєць хліба,
Окраєць хліба і грудку солі,
А хліб — зі злота, а сіль — зі срібла.
 
Виходить вечір в крисані теплій,
І сніг іскриться на сивих бровах.
А понад світом — звізда вертепна.
І Бог — предвічний, і радість — нова.
 
Мар`яна Савка, «Тихі віршики на зиму»
 
*** 
На Святвечір уся родина збирається разом. На столі – 12 страв, які нагадують про 12 апостолів. Христос, коли виріс, став їхнім учителем – а без наставників ми не пізнаємо найголовнішого. Під скатертину кладуть трохи сіна, аби нагадати про стаєнку у Вифлеємі. Вона одного дня стала найсвітлішим місцем на землі. Бо не важливо, де ти народився, головне – хто ти є і ким ти станеш. 
 
Мирослав Лаюк, «Різдво Христове»
*** 
Сніжинки летіли на Повза зі всіх сторін, сідали на лапи і на живіт, лоскотали ніс і вуха. Це було, на диво, приємно і зовсім не страшно. Повзові стало так радісно, що захотілося бігти їм назустріч.
 
– Мартіно, це сніг! – кричав він і бігав довкола зайченятка. Він підстрибував, падав, котився, перевертався, вставав і біг знову. Повзове щастя було таке справжнє і сильне, що Мартіна, дивлячись на нього, сама почала реготати.
 
Мар`яна Прохасько і Тарас Прохасько, «Хто зробить сніг»
 
*** 
- Різдвяна ялинка – найкраща у світі! Тільки сама ялинка різдвяною бути не може. Вона має стояти посеред великої кімнати, її прикрашають кульками, хлопавками, срібними янголами, а ще…
 
- А ще – слониками! - вигукнув Ґудзик. – Я хочу прикрашати Різдвяну ялинку. Тоді я побачу всі дива, які стануться у Різдвяну ніч!
 
Леся Воронина, «Різдвяна казка слона Ґудзика»
 
*** 
Минуло зовсім небагато часу – і веселий вогонь затанцював у печі. Тато-їжак позатуляв щілини щепками й полагодив розхитані двері. Щастик розтопив сніг, бо вдома не залишилося чистої води. Форко з Тосиком поставили у кутку соснові гілочки, причепурили їх мереживом і розклали під ними подарунки. Мама-їжачиха з Мілою і Росинкою застелили стіл скатертиною, запалили свічку у красивому підсвічнику й розставили смачні святкові страви, попередньо розігрівши на вогні грибну юшку й пампухи. Чайник весело посвистував, наче натякаючи, що от-от можна буде поласувати гарячим напоєм і різдвяним пирогом…
 
Цього року родина їжаків зустрічала Різдво далеко від дому й без подарунків одне одному. Але – і вони всі це знали – нинішнє святкування було найкращим подарунком для кожного з них.
 
Надійка Гербіш, «Одного разу на Різдво»
***  
Ось хоча б і Різдво. Зате який відчуваєш священний трепет, якими добрими поривами повнишся! Я завжди чекав цих днів як найкращих у році. Це радісний час – дні милосердя, доброти, всепрощення. Це єдині дні у всьому календарі, коли люди, наче за мовчазною згодою, вільно розкривають один перед одним свої серця і бачать у своїх ближніх, – навіть у незаможних і знедолених, – таких же людей, як і вони самі, що бредуть однією з ними дорогою до могили, а не якихось істот іншої породи, яким варто йти інакшим шляхом. А тому, дядечку, хоча це й правда, що на Різдво мені ще жодного разу ні золота, ні срібла не додалось, я все одно вірю, що воно приносить мені добро і буде приносити добро. Тож хай живе Різдво!
 
Чарльз Діккенс, «Різдвяна історія»
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage