Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Коти та барани Роба Скоттона: що ми не знали про автора
Чільна світлина - Shore Linearea News
 
Українські читачі давно полюбили роботи Роба Скоттона, адже як не любити пухнастих та неймовірно дотепних Кота Сплета і Баранчика Рассела? Художні роботи автора можна побачити всюди: від листівок до книг, від скляного посуду і текстильних виробів до мультсеріалу. Разом зі Сплетом та Расселом ми пережили вже багато пригод, разом надихалися та сміялися. Але що ми знаємо про самого Роба? Читаймо кілька цікавих фактів про автора та його персонажів!
 
«Я малював просто нескінченно»
 
Народився Роб у 1960 році в Англії.  Ще з дитинства зацікавився мистецтвом, мріяв стати художником або…  футболістом. Цікаво, що визначитися з кар’єрою Робу допоміг його шкільний учитель - Малкольм Ансуорт, всього лише похваливши хлопчика за його здібності у кресленні. Роб почав розвивати свій талант, відвідуючи художню студію у школі для хлопчиків Алдермана Ньютона в Лестері, а потім – навчаючись у Лестерському політехнічному інституті.
 
«Я завжди хотів стати художником, коли  був дитиною, – зізнається Скоттон. – Я малював і малював кожного дня. Я малював все: свої штани, інших людей, я копіював фотографії; просто малював нескінченно. У школі я теж робив це. Коли вступив в інститут, в якийсь момент сподівався, що буду ілюструвати твори інших авторів. Завжди вважав себе художником, а не автором. Так було до недавнього часу, коли з`явилась можливість писати самому. Я обожнюю писати та створювати ці світи».
 
 
Фото - Centerville City Schools
 
«Він був простий, невибагливий і дуже смішний»
 
Почавши як ілюстратор текстів інших письменників, Скоттон часто черпав натхнення із недільних коміксів у газетах. Мабуть, саме це захоплення сформувало книги Роба такими, якими ми їх знаємо та любимо. У той час художник співпрацював з видавництвом «HarperCollins Children Books». Саме там у 2003-му вийшла перша власна книга Скоттона про Баранчика Рассела. На той момент автору вже виповнилося 44 роки. 
 
Надихнуло художника на створення Рассела поїздка на велосипеді повз озеро та чудові краєвиди англійської сільської місцевості. «Я сів за комп'ютер і почав малювати закарлючки, - згадує художник. -  Незабаром персонаж переляканими очима дивився на мене з екрана. Він був простий, невибагливий і дуже смішний».
 
 
Видання мало колосальний успіх не тільки у Британії, а й було перекладено багатьма мовами світу, у тому числі – і українською. У «Видавництві Старого Лева» вийшла не тільки перша історія під назвою «Баранчик Рассел», а й «Баранчик Рассел та Різдвяне Диво» у перекладі Катерини Міхаліциної, а незабаром читачів потішить ще одна оповідка про цього героя – «Баранчик Рассел і загублений скарб».
 
 
Кіт, який брякнувся на дупу
 
Одного літнього дня Роб працював з газонокосаркою на своєму подвір’ї, коли помітив огидне створіння, що сиділо на паркані. Сусідський кіт, напівоблізлий та з обрізаним вухом, мав звичку атакувати Роба, коли той найменше очікував нападу. Тож художник уважно стежив за котом, продовжуючи роботу. Раптом через різкий порив вітру тварина почала падати з паркану. «Нічого, - подумав Скоттон, - він легко та граціозно приземлиться на ноги, як роблять усі коти». Але чотирилапий не тільки не зробив це граціозно, а ще й з усього розмаху брякнувся на дупу. «Splat! (англ. – Ляп!)», - промайнуло в голові у Роба, і він побіг у будинок з надією створити нового персонажа. 
 
 
Тож у 2008 році художник започаткував серію дитячих книжок про іншого героя – кота Сплета, які досі користуються великою популярністю серед маленьких читачів. Українською можна знайти книги «Кіт на ім`я Сплет», «Вдячний Сплет», «Закоханий Сплет» та «Різдво для Сплета».
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage