Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Варламова Ірина
Коли книги надихають піклуватися про природу
Навчити дитину читати - це половина доброї справи. Дбайливе ставлення до книг є частиною екологічних знань, які потрібно передавати з покоління в покоління, адже всі книжки раніше були живими деревами, а тепер  в іншій формі є хранителями досвіду.
 
У селах парки для прогулянок малюків з батьками чи вихователями дуже бідні як своїм плануванням, так і багажем знань, які вони можуть забезпечувати дітям на простій прогулянці. Захопленість екологічним правом в студентські роки, мрія працювати в екологічній інспекції Чорного моря чи материнство, яке відкриває в жінці нові можливості, – щось привело мене до створення одного книжково-паркового проекту. Його мета тісно пов’язана з любов’ю до читання з дітьми, тому пропоную вам огляд залучених у проекті тематичних книг.
 
Трішки про проект «Пізнай і доторкнись»
 
Мета проекту - створити зону для формування і обміну знаннями про природу для дітей. Досягнути цього можна об'єднанням контактного парку дитячого садка і тематичної вуличної бібліотечки (за прикладом неперевершених Little Free Library). Мотивацією до створення такої зони було бажання розвивати екологічний рух: щоб малюки могли доглядати за рослинами власного парку, вивчати їх контактно («підійшов-почитав-доглянув»), маючи під рукою цікаві довідники. При чому не сухі трактати «оце граб, його треба поливати» чи просто підручники з природознавства, а живі, захопливі історії, які б піднімали настрій дітками та розвивали теплі почуття до рослин, що ростуть ось тут поруч.
 
Особливим завданням було не тільки підібрати дерева, за якими могли би доглядати малюки (звісно ж з допомогою дорослих), а й підкріпити зону добірною бібліотечкою  шляхом виведення на територію парку компактної вуличної «шпаківеньки» з посібниками та історіями про природу для дітей різного віку.
 
Які книги можуть прищепити необхідну любов?
 
Мою увагу заполонили віммельбухи і книжки-картинки для наймолодших вихованців садка. Мало-помалу було вирішено і підібрано 80 примірників з кращих видавництв України, серед них і книги «Видавництво Старого Лева».
 
 
 
 «Рік у лісі» Емілії Дзюбак
 
Цю книжечку для розглядання та спільного читання (розповідання) я би назвала «історією восьми дерев та безлічі звірят». Дванадцять розворотів забирають вашу увагу аж до приємного запаморочення.
 
Наочно, а значить доступно і зрозуміло, а ще системно, у віммельбусі пояснені етапи життя лісу та його мешканців – взимку, восени, влітку і навесні, а ще – вдень і вночі.
 
Візьмемо, наприклад, сов. На першій сторіночці вони вітаються з малям, коротко дають про себе довідку. А потім їхня домівка – дерево – переживає різні пори року та день і ніч, а відповідно змінюється й поведінка сов на цьому дереві, у цьому лісі.
 
 
Важко переоцінити подані зв’язки в цій дитячій книжечці. Варто якийсь сюжетик закрити долонькою – усе, історія не є цілою. А значить малюкові пояснюється найважливіше в природі – взаємозв’язок всього живого.
 
Найменшим читачам припаде до смаку і цікавий лабіринт наприкінці книги.
 
 
«А я у гай ходила» Павла Тичини
 
На перший погляд проста веснянка-забавляночка для діток у прекрасному оформленні. Але ж нашу увагу картонка заполонила і формою, і змістом.
 
«А я у гай ходила…» - так, просто ходила. Це так захопливо – гуляти на природі, задивлятися на виднокіл, відшукувати нове і пізнавати світ.
 
«По квітку ось таку…» - для сучасних малюків важливо наголошувати на тому, що не всі квіти можна придбати в магазині, а іноді і не треба, адже й милуватися пелюстками та вдихати запах можна, не зриваючи рослину.
 
 
«А там дерева люлі…» - головні герої проекту – дерева у цьому дитячому «довіднику з природи», дуже поважні велетні, заквітчані, вбрані у стрічки – нагадують про те, хто створює у тому гаю левову частку затишку.
 
«І все отак зозулі: Ку-ку..» - ці ж зозулі на тих же деревах, які для них хоч і тимчасова, але домівка, й кують.
 
«Я зайчика зустріла… була б його спіймала, зозуля ізлякала. Ку-ку!» - не траплявся ще мені, молодій мамі, віршик, який би отак ніжно міг виплекати у малят любов до того гаю!
 
 
«Хто росте у парку» Катерини Міхаліциної
 
Про цю книжечку мережі шуміли немало. Трепетна історія малого гінкго, який знайомиться з усіма деревами у парку, чимось нагадує мультфільм «Про малюка мамонта», якому шукали маму, чи про «Гидке каченятко», походження якого шукали за всіма ознаками.
 
 
Проте розповідь має свій шарм та ілюстрації-підказки для малюка. Дитина, вивчаючи їх, може наввипередки з батьками розгадувати сюжет. Книга дуже влучно поєднує у собі роль посібника та захопливої історії, яка запам’ятовується на все дитинство.
 
 
«Що ховається у лісі?» Айни Бестард
 
«Що ховається у лісі?» - знову книжка, на перший погляд, більше про звірят, адже за допомогою скелець дітвора шукатиме саме їх. А на передньому плані все ж ліс – химерний, загадковий, із таємницями та сховками, але такий звичний і рідний для його мешканців. Кольори оформлення дитячої книги тяжіють до «лісових», пастельних, що чудово сприймається дитячими оченятами, а білий фон зосередить та не дасть забути основне завдання – віднайти героя та запам’ятати, де він веде свою активність.
 
 
Додаткові матеріали
 
Проектом передбачений друк пам’яток про кожне дерево у парку, де буде написано, як воно зростає, як його впізнати серед інших, як рослина може хворіти і чим їй може допомогти кожен з нас. Очевидно, що після таких захопливих історій вихованцям садочка закортить познайомитися та попіклуватися про дерева, що є основою парку, лісу, домівкою для багатьох звірят та створіннячок.
 
Про що мріємо?
 
Наразі всі підготовчі роботи сплановано і розпочато. Якщо наш проект стане переможцем премії «Земля жінок-2016», то до наступної осені ми вже зможемо запустити функціонування парку і популяризацію первинних еко-знань в дошкільному виховному закладі шляхом щотижневих «зелених читань» на вулиці. А також - організацію та проведення фестивалю «Жива книга» з лекціями-історіями для дітей просто неба, майстер-класами з висадки дерев і догляду за ними, а також щорічним конкурсом на кращу еко-пам'ятку про дерева та рольове розігрування історій за «зеленими книгами».
 
Радісно, що українські малюки з їхніми батьками можуть обрати собі достойні, шалено цікаві книги. Прикро, що вони часто не доходять до найжаданіших осередків розвитку дітей - до садочків.
 
 
Сподіваємося, що реалізація задуманого вже незабаром, а приклад нашого села і садочку стане поштовхом для нової хвилі «читання на природі».
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage