Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Книги, написані у в’язниці
На шляху літератури та мистецтва часто стояли різні перепони. Письменників за їхню діяльність переслідували, саджали за ґрати. Але це не завадило їм ще і ще писати свої твори. Деякі з відомих сьогодні книг були створені саме у в’язниці.
 
Микола Чернишевський написав свій найвідоміший роман «Що робити», перебуваючи в ув’язнені за революційні настрої у своїй творчості та діяльності. За кілька місяців у Петропавлівській в’язниці він написав свій твір. Через неуважність цензора роман опублікували у часописі «Сучасник». Коли ж цензура помітила свою помилку, твір уже поширювали серед населення у вигляді переписаних від руки книг.
 
Цикл з восьми романів «Книги про короля Артура і про його доблесних лицарів Круглого столу» англієць Томас Мелорі написав відбуваючи покарання. Письменник сидів за ґратами двадцять років, маючи у своєму розпорядженні чимало літератури про короля та його ближнє оточення. Тож Мелорі мав достатньо інформації та часу для створення артурівських легенд.
 
Образ всесвітньовідомого Дон Кіхота теж народився у в’язниці. Мігеля де Сервантеса, який у 1590 році працював збирачем податків, звинуватили у розтраті державних коштів і заарештували. Вважають, що саме у Королівській в’язниці у Севільє Сервантесу явився образ самотнього ідальго, і саме там він написав першу частину роману про пригоди Дон Кіхота.
 
Англійський державний діяч, письменник, історик та фаворит королеви Єлизавети І Уолтер Рейлі був ув’язнений новим королем Яковом І за державну зраду і приговорений до смертної кари. Через певні обставини виконання вироку було відкладено, і це дало можливість Рейлі розпочати роботу над науковою працею «Всесвітня історія». Нажаль, книга так і не була завершена.
 
Революціонер, теоретик анархізму, літератор, географ та геолог Петро Кропоткін був заарештований за участь у революційному угрупуванні. Перебуваючи за ґратами Петропавлівської в’язниці, він написав «Дослідження про льодяний період», де довів існування групи островів поблизу Баренцового і Карського морів та визначив їхні координати.
 
Коли з 1896 до 1899 року ще молодий Володимир Ленін сидів у царській в’язниці за революційну діяльність, він читав багато економічної літератури. Як результат, зробив детальний аналіз економічного та соціального стану Росії кінця ХІХ століття на написав працю «Розвиток капіталізму в Росії».
 
Свою «Тюремну сповідь» Оскард Уайльд написав у 1897 році в Редінгській в’язниці. У творі, який за структурою нагадує лист до Альфреда Дугласа, йшлося про літературу та мистецтво.
 
Французький письменник Жан Жене написав свій перший роман «Богоматір квітів» у 1942 році у в’язниці Френ, де відбував термін за крадіжку в книгарні. Саме там на прикладі життя свого персонажа показав всю суть дна французького суспільства.
 
Чехословацький журналіст Юліус Фучік написав свою книгу «Репортаж з петлею на шиї», чекаючи смертної кари у в’язниці Панкрац. У цьому творі письменник розкривав проблему антинацистської боротьби та ролі людини в суспільстві.
 
Теолог Дітріх Бонхеффер, ув’язнений з 1943 року за протидержавні дії, записував свої думки щодо влади та релігії. Саме у в’язниці Тегел зародилася його книга «Спротив і покірність», яка зіграла свою роль у формуванні теологічних поглядів ХХ століття.
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage