Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Книги: боротьба проти системи
Боротьба людей за свободу – актуальна завжди. І не рідко стає ключовою темою відомих творів літератури: боротьба із власними спокусами, іншими людьми, системою… Пропонуємо кілька книг ХІХ-ХХ століття, які можуть допомогти осягнути глибину цієї проблеми і, можливо, знайти її вирішення.
 
Рей Бредбері «451° за Фаренгейтом». Цей роман-антиутопія відкриває перед читачами страшний світ майбутнього: книги спалюють як найвищу інстанцію зла, людей «зомбують» потоками інформації, а хоча б за думку про непідкорення системі карають електрошоком. Чи зможе головний герой побороти цю систему і звільнитись?
 
Кен Кізі «Політ над гніздом зозулі». Книга, заснована на справжніх дослідженнях у психіатричній лікарні, розповідає про місце, де межує божевілля та здоровий глузд. Усі пацієнти лікарні стають слухняними громадянами. Але один рудий ірландець, який тут уникає ув’язнення, вирішує влаштувати бунт проти цього великого механізму.
 
Джордж Оруелл «1984». Світ поділений між трьома державами-тиранами. Людство бореться за виживання, а влада намагається ще більше посилити свій контроль. У центрі сюжету - Вінстон Сміт, який намагається не втратити самого себе під впливом «Старшого брата».
 
Євген Замятін «Ми». Ця анти-утопія розповідає про тотальний контроль над особистістю. Події переносять читача у ХХVI століття, де кожна людина втратила свою індивідуальність, а голова держави – Благодійник – пропагандує думку: «Щастя і свобода – несумісні».
 
Чак Поланік «Бійцівський клуб». Ця книга викликала шквал емоцій у 90-их роках: перед читачами з’являється «покоління ікс», яке не вірить в ілюзії, побудовані державою. Все, що їм залишається – спробувати востаннє стати вільними.
 
Джером. Д. Селінджер «Над прірвою у житі». Книга про юнака, який тікає від впливу системи, що от-от нависне над усім людством. І все, що у нього є, – можливість замислитись над дійсністю, її вадами та хибами.
 
Харпер Лі «Убити пересмішника» - роман про боротьбу за себе самого. Написана від імені маленької дівчинки, книга розповідає про світ, сповнений злочинів, зла, пригноблення. Але потрібно боротися, навіть якщо думаєш, що нічого не вдасться.
 
Олдос Хакслі «Прекрасний новий світ». У цій книжці читач відкриє дивний світ, де усі люди щасливі. З дитинства тобі призначено місце у цьому світі, яке повинно приносити радість. І навіть найбільші миті смутку можна вилікувати кількома таблетками. Усе навколо – штучно створена гармонія людства. Але що робити, коли у цей світ потрапляє дикун?
 
Франц Кафка «Процес». Якось головного персонажа Йозефа К. арештовують. Його охороняють вдома, відводять на суд. Врешті, через рік, страчують. Увесь цей час герой намагається з’ясувати, чому його арештували, але ніхто з цього бюрократичного світу йому нічого не пояснює.
 
Джоанн Харріс «Джентльмени і гравці». Елітна школа Сент-Освальд відома порядком і дисципліною. Але якось тут починають ставатися різні речі, дрібне хуліганство, яке поступово наростає. Проти школи розпочалась таємна війна.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage