Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Інтерактивні книги для дітей: крок вперед чи назад?
Сучасні діти ледь не з пелюшок забезпечені різноманітними ґаджетами: спершу мобільні телефони, потім планшети, електронні книги, комп’ютери. І давно не секрет, що всі ці девайси популярні саме тому, що їхні і не тільки розробники створюють чимало цікавих та навіть геніальних програм і додатків, у тому числі саме для дітей.
 
Звісно, в такій штуці, як інтерактивна книга, є чимало недоліків. Передовсім, не всі можуть дозволити купити собі той чи інший пристрій, що відтворюватиме таку книгу. Та й крім того, постійне читання з дисплея аж ніяк не покращить зір. Безперервне сидіння за комп’ютером чи планшетом знижує рівень розумової діяльності (а для дітей це явище вкрай негативне), але лише за умови, що це бездумне використання технічних засобів. Якщо мова йде про інтерактивну книгу, то тут є й багато переваг. Таке «видання» зближує дитину з персонажами твору за допомогою різноманітних анімаційних ефектів, відеосупроводу, рухомості візуальних елементів. Така книга дозволяє створювати варіанти дій героїв, змінювати середовище подій, що дуже ефективно можна використати у виховному процесі.
 
У найбільш прогресивних у технічному плані країнах світу інтерактивні книги виходять на національний рівень. Наприклад, у США розпочали програму введення на державному рівні інтерактивних підручників, а дитячі книги інтерактивного характеру є у вільному доступі. В Україні, на жаль, мода на «інтерактивність» лише починається. Подекуди видавництва та різні компанії випускають казки для дітей. Так, маємо «Забавлянки», «Снігову королеву», «Вовченя», «Котигорошка» та ще кілька. І на цьому все. Наче йде мова про введення інтерактивних підручників, але це ще далеко за горами.
 
І взагалі чи готова Україна до такого нововведення як інтерактивні книги? На державному рівні в нас ніколи немає фінансів на подібні експерименти. І чи зможуть взагалі українські читачі дозволити собі придбати таку книгу і девайси, щоб відтворити її? Особисто я думаю, що нам ще рано, дуже хочеться, але рано. Звісно пробувати потрібно, але щоб інтерактивні книги вийшли на національний рівень доведеться почекати кілька років.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage