Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Герман Гессе - про літературу
Герман Гессе увійшов в історію літератури як один із класиків. Його твори, серед яких найвідоміші «Степовий вовк» та «Гра в бісер», принесли автору світову славу. У віці 69 років Гессе отримав Нобелівську премію з літератури.
 
Гессе прожив довге життя і мав колосальний письменницький досвід. Пропонуємо Вам підбірку роздумів письменника про літературу, книги та про читання.
 
Кілька слів початківцю
 
Чи справді потрібно хотіти стати письменником? Оригінальність, чистота серця, чутливість, витонченість почуттів та яскрава емоційність - це ті риси, які, на думку багатьох, мають належати письменнику. Але не обов’язково бути письменником, щоб володіти цими якостями. А якщо ви прагнете стати письменником заради слави, тоді краще податися в актори.
 
 
Як та про що писати
 
Коли я щось пишу, то вимоги, які часто читачі висувають до книг, відходять на задній план. Уся реальність віддаляється, адже для чого писати по неї, якщо вона нагадує про себе щодня. Натомість більше уваги приділяю іншим речам, які оминають буденність дійсності.
 
Щось нове не гарантує створення цікавої книги, а лише рівень її майстерності. Вічна боротьба митця зі спокусами, марнославством і псевдоуспіхом дають можливість творити шедеври. Лише чисте бажання письменника творити дасть книзі довге життя і вона стане вірним другом для багатьох поколінь.
 
Важливі проблеми не завжди користуватимуться популярністю. Іноді розповідь про найменші дрібниці може набути більшої слави, ніж глобальні теми.
 
Читач повинен оцінити не лише книгу, але й майстерність автора: не зміст книги, а те, як автор володіє фактажем та вправляється зі словом. Якість результату повинна переважати над змістом та відображенням почуттів. Мій багаторічний досвід довів, що почуття і сюжет легко скопіювати чи підробити, а от вміння писати - ні.
 
 
Як читати
 
Думки людей часто є протилежними. Для когось - це складна стежка до знань, для інших - можливість використати вільний час, ще хтось просто отримує насолоду від читання. Але є і чимало тих, хто навіть не знає, для чого читає.
 
Той, хто хоче гарно провести час, відпочити чи підвищити рівень знань, вірить у силу книги, хоча й пояснити її не може.
 
І тоді проблема постає лише у виборі книги. Не важливо, скільки книг ти прочитав, скільки з них було поганих чи хороших. Головне - якість читання: книга повинна змушувати мислити, заглиблюватися у своє «я» та розширювати його межі. Бездумне читання – те саме, що похід у гори із заплющеними очима. Книга має стати тією вершиною, яку кожен схоче підкорити. І читач саме так має ставитись до читання.
 
 
Що читати
 
Немає списку книг, які б гарантували самовдосконалення і душевний порятунок. Але у кожного є книги, які приносять задоволення конкретно йому. Протягом життя людина повинна знайти ті книги, які призначені для неї, які гарантують їй духовний розвиток.
 
Книги - не матеріал для безперервного перечитування і обговорення за чашкою кави. Вони призначені для насолоди і задоволення, для збагачення. Тільки тоді ми зможемо побачити їх справжню силу.
 
Openstudy
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage