Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
До дня народження Шарля Перо: чого нас НЕ вчать казки
The Guardian, кадр з фільму «Попелюшка»
 
12 січня 388 років тому народився відомий французький казкар Шарль Перо, який подарував світові «Червону шапочку», «Попелюшку», «Сплячу красуню», «Кота у чоботях» та інші твори. Сьогодні ці казки ще живлять нашу уяву, відносять у зачаровані світи, знайомлять з неймовірними красунями та чарівними принцами. В історії, які відбуваються у магічних царствах, далеких від нашого світу, автор заховав важливі життєві уроки. Але суть у тому, що знання, які несуть ці твори, не завжди можуть бути позитивно трактованими у сучасному світі. «The Guardian»  пропонує свою версію того, чого НЕ вчать казки Шарля Перо. 
 
Перше враження, хоч і не головне, але важливе
 
Пам`ятаєте «Красуню і чудовисько»? Молода дівчина жертвує своєю свободою і повинна залишити сім'ю, щоб жити у будинку монстра. І все задля порятунку родини. Зрештою, вона закохується у чудовисько, і це нове кохання перетворює його на прекрасного принца. 
 
Але тут варто зважати не лише на красиву обкладинку та сюжет, а й на глибинний зміст книги. Монстр, можливо, і став добрішим, але факт, що красуня закохується у свого викрадача – казковий варіант Стокгольмського синдрому. Чудовисько, коли відпускає красуню до своєї родини, насправді не звільняє її, а встановлює межі  та умови її від'їзду.
 
Ви не повинні змінювати себе, щоб бути щасливими
 
Розглядаючи те ж чудовисько, бачимо, що його інакшість розглядається негативно, і наприкінці твору казкові сили його змінюють. Бо поки він відрізняється від інших, красуня не може прийняти його. Цю пару може спіткати щасливий кінець, тільки якщо він відповідатиме нормам краси казкового світу. 
 
Не забувайте, що зовнішність – це не все, і аж ніяк не найважливіше у житті. Любіть себе і людей навколо, і щастя прийде.
 
 
Кадр з мультфільму «Красуня і чудовисько»
 
Не чекайте на фею, рятуйте себе самі
 
Шарль Перо та брати Ґрімм написали дві різні історії про Попелюшку. Якщо у першій історії дівчині допомагає хрещена фея, то у другій – її рятує білий птах. Історії різняться, але в обох випадках Попелюшка отримує допомогу від сторонніх осіб, вона не здатна змінити своє життя самостійно. Ми не повинні чекати, поки добра фея з'явиться і за допомогою чар вирішить наші проблеми. Набагато краще самим намагатися допомогти собі. То ж вибач, Шарль Перо!  
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage