Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Чому Манускрипт Войнича – найзагадковіша книга у світі?
 
Цей рукопис привертав увагу багатьох поколінь, але розгадати його досі не вдалось нікому. Манускрипт Войнича – унікальне ілюстроване химерними та яскравими зображеннями видання, створене на початку ХV століття невідомим автором і написане нерозшифрованою досі мовою. 
 
Цей загадковий рукопис отримав назву на честь Вілфріда Войнича - польського книжкового дилера, який придбав його у 1912 році в італійських єзуїтів. До недавнього часу науковці навіть не могли встановити, коли саме рукопис був створений. Вважалося, що текст був написаний англійським філософом Роджером Беконом у XIII столітті. Але дослідження радіовуглецем, проведене 2011 року, спростувало таку думку. Дослідники встановили, що книга була створена між 1404 та 1438 роками.
 
 
На палітурці книги немає жодних написів, які могли б вказати на автора видання чи зміст. На 240 сторінках тонкого пергаменту зібрано чимало різних історій загальним обсягом понад 170 тисяч знаків, розташованих у невідомому порядку. А також книга вміщує багато химерних і барвистих ілюстрацій із зображеннями рослин, астрономічних та астрологічних об`єктів, людей та окремих частин їхнього тіла, а також різних незрозумілих діаграм і об`єктів. Приміром, у 2014 році вчені серед 303 малюнків ідентифікували 37 зображень рослин. Загалом прийнято поділяти ілюстрації з рукопису на шість блоків: ботанічний, астрономічний, біологічний, космічний, фармацевтичний та рецептурний. 
 
 
Розшифрувати текст рукопису десятиліттями намагалися американські та британські криптографи, але ці спроби були малоефективними. Так, над текстом працював американець Вільям Фрідман. Під час Другої світової війни він очолював команду, яка зламала таємний японський шифр, відомий під назвою «пурпурний». Але пропрацювавши над Манускриптом Войнича понад 40 років, Фрідман визнав свою поразку.
 
Також відомі спроби розшифрування тексту, здійснені у 1921 році Вільямом Ньюболдом, у 1976-му - Вільямом Беннеттом та іншими науковцями.  У 1978 році Джон Стойко здійснив спробу зламати код рукопису і розвинув гіпотезу про українське походження тексту, проте гіпотеза досі не доведена. 
 
 
Наразі зображення рукопису доступні для перегляду в Інтернеті, а оригінал понад півстоліття зберігається у сховищі Єльського університету (США). В університет постійно надходять повідомлення від людей, які стверджують, що зламали код Манускрипту Войнича. На сьогодні жодна з цих «розшифровок» не визнана єдино правильною. 
 
А нещодавно стало відомо, що іспанський видавничий дім «Siloe» створить 898 факсимільних копій цієї ексклюзивної книги.  За словами директора видавництва Хуана Хосе Гарсія, відтворення точної деталізованої копії рукопису триватиме 18 місяців, і один примірник такої книги коштуватиме  70-80 тисяч євро.
 
 
Як зазначає куратор Beinecke Rare Book & Manuscript Library Раймонд Клеменс, рішення створити копії книги було прийнято через велику кількість запитів побачити оригінал. «Ми думали, що факсимільне видання відтворить зовнішній вигляд та дозволить насолоджуватися рукописом усім охочим, – каже Клеменс. - Це також дозволить бібліотекам і музеям мати копію рукопису для навчальних цілей».
 
Ця книга досі залишається загадкою як і тоді, коли її було вперше виявлено. Можливо один з примірників факсимільних копій потрапить до людини, котра врешті зможе розгадати код Манускрипту Войнича. 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage