Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читацький марафон БуквоМама
БуквоМама: Вмісткий посібник усної історії
Марічка Удуд 
 
«theUkrainians II. Історії успіху». – Упорядники: Тарас Прокопишин, Володимир Бєглов, Інна Березніцька. – Львів: Видавництво Старого Лева. – 272 ст. 
 
ХТО –
 
Тут варто згадати як 20-тьох героїв, чиї історії нас надихають, так і журналістів та фотографів, які працювали над виданням. Це люди, які живуть поруч з нами та своїми словами та вчинками допомагають осягнути сучасний вимір буття українців, люди, які не полишають здійснювати Великі справи. А також ті, хто впродовж двох років брали змістовні інтерв’ю, шукали гучні імена та знакові вчинки.
 
ПРО ЩО –
 
Головними якорями 20-тьох інтерв’ю стали запитання: як і чому людина стала такою, якою є сьогодні; як ставиться до порушення правил і за яких обставин; чи вважає персона себе успішною; її думка з приводу цінностей сучасного світу, книжково-кіношні рекомендації тощо.  
 
Коротко зазначу ті моменти, які проговорювали кілька героїв поспіль, що безумовно свідчить про актуальність таких думок. Отже, часто озвучували феномен Майдану, який показав, на що здатні українці; потребу перманентного Майдану, бо досі зостаємося кволими. Висновки - віра у себе та почуття відповідальності були б хорошим вирішенням цих питань. На прикладі Оксани Караванської з її завзятістю, впертістю та вірою в себе хочеться перенести її досвід побудови бізнесу на побудову української правової держави. 
 
Про декого з героїв я чула давно, про декого – вперше. Приємно вразила особистість Олександра Лоскутова, керівника клініки травматології та ортопедії обласної лікарні ім.І.Мечникова у Дніпрі. Його безапеляційність стосовно плагіату, інноваційні думки щодо об’єднання медиків та промисловців, визнання його роботи закордоном – вражають і підбадьорюють. 
 
Непересічні люди, прості робітники, люди з особливими потребами озвучили думку, що успіх і гроші – це полюсні поняття. Щоб досягти успіху, треба зосереджено працювати кожну хвилину свого життя. Але працювати не заради статків, а заради змін у собі та в оточенні. Працювати багато, але користатися малим, щоб не стати залежним від грошей і не втратити істинний сенс земного життя. 
 
 
Здивована була проговореною темою духовності, хоча для кожного з героїв вона означає щось своє, безперечно. Наявність своїх особливих «відносин» з Богом властива не лише військовому капеланові та настоятелю храму Святих апостолів Петра і Павла у Львові Степану Сусу. Свою потребу в співрозмовниках, «які багато думали про Бога і мали більше часу осмислити Його існування», проговорює Святослав Вакарчук, а Тарас Прохасько таки «справді довіряє Божому задуму». 
 
Що ж, одні розмови були оптимістичними та світлими, інші – пахмурними та безжальними. Мені залишається лише скопіювати кілька завершальних порад героїв. 
 
* Щоб дійти до мети, треба перш за все йти. 
* Живіть з усвідомленням того, що дуже велике значення мають абсолютно всі вчинки, все зроблене і незроблене у вашому житті. 
* Дбайте про свою гідність.
* Найцінніше в житті – простота. Думаю, якщо ми почнемо бачити її частіше, вона може стати і метою, й успіхом, і мотивацією для розвитку. 
* Слухайте. Думайте. (Слоган «Громадського радіо»)
 
Як –
 
Книжка, як і репортажі на сайті theukrainians.org, має свою цілісну структуру, яка дає можливість співставити очікувані чи несподівані відповіді письменників, молодих громадських діячів, священнослужителів, кінорежисерів та пожежників. Справді, у цій системності дуже помітними стають відмінності за віком (і жодним чином не за статтю) – більш врівноваженими та спокійними є відповіді зрілих героїв, амбіційні та запаморочливі – молодших. Щодо гендерного питання – 16:4, жінок меншість (два зіркових імені і дві громадські діячки). 
 
Роботі упорядників, а радше дизайнерові, варто висловити слова вдячності. Окрім яскравих та якісних світлин, що справляють враження живого спілкування, додаткова гра ліній для колонування тексту, виділення імен журналіста й фотографа, дати інтерв’ю полегшують читання та запам’ятовування інформації.
 
Звісно, мені до ока впали майстерно написані вступні слова журналістів – презентації героїв. Ось на цьому можна вчитися якісній журналістиці, ось де видно глибину та різнобічність майстра слова.
Ці інтерв’ю дають сучасні люди, а отже відповіді актуальні, свіжі та завжди до теми. Читач може співставити та розділити думки співачки Джамали, режисера Владислава Троїцького, архітектора Віктора Зотова. Це все на часі, тому гортати сторінки книжки вам буде легко та цікаво. Гортати і насолоджуватися новими сенсами та майстерністю верстки. 
 
 
Кому –
 
Усім без виключення – етнічним українцям і не етнічним, дітям замість казки-мотивації на ніч, людям пенсійного віку, українцям-білінгвам і діаспорянам у кількох поколіннях, іммігрантам в Україні та емігрантам з України. Читайте, і обов’язково відкривайте посилання на сайт-джерело.
 
Цитата –
 
«Добро до іншої людини завжди викликає позитив і повертається спокоєм до твоєї душі». 
Олександр Лоскутов (ст. 133)
  
Подяка –
 
«Видавництву Старого Лева» за чергову трансформацію на паперовий носій інтерв’ю, зібраних командою the Ukrainians. Адже це не підручник з історії, а те, що ми нині проживаємо. Те, що творить нас сучасних. 
 
Анонс –
 
Офіційно та із нотками суму оголошую про початок завершального місяця читацького марафону БуквоМама. Останній місяць не міг не кинути виклик нашим амбіціям, тому сповіщаю про жовтневі читання видавничих рукописів. Те, про що ніхто не чув, не очікував і чого раніше не анонсували самі видавництва. Ми читаємо рукописи, аби поділитися своїми блогерськими враженнями та першими заявити про вихід цих книжок. Деякі з них перекладені з англійської, деякі писані українською. Здивували? Тримайте руку на пульсі, бо вже наступної середи Христина Содомора ділитиметься враженнями від прочитання першого рукопису!  
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage