Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
24 книги для розширення світогляду за версією «Independent»
 
Книги - це чудовий спосіб збагатити свої знання у різноманітних галузях. І не потрібно зациклюватися лише на конкретних жанрах чи темах. Змусьте себе вийти із зони комфорту та взяти до рук книги, які раніше ніколи б наважились читати. Не знаєте з чого почати?  «Independent» пропонує 24 книги різної тематики -  політика, наука, історія, культура тощо, які допоможуть розширити світогляд.
 
Класика: «Убити пересмішника», Гарпер Лі
 
Книга «Убити пересмішника» вперше побачила світ у 1960 році, а вже через рік стала лауреатом Пулітцерівської премії. У перший тиждень  після виходу книги було продано понад мільйон примірників, сьогодні кількість проданих видань по всьому світу сягає 40 мільйонів. Твір перекладено більш ніж 40 мовами.
 
За сюжетом, адвокат Аттікус Фінч погоджується захищати афроамериканця, якого звинуватили у зґвалтуванні білої жінки. Вигадана історія відбувається у місті Мейкомб (штат Алабама), і розказана від імені доньки адвоката - Джин Луїзи Фінч. У романі піднято такі важливі теми, як виховання дітей і расизм в Америці.
 
Класика: «1984», Джордж Оруелл
 
У своїй утопії, що побачила світ 1948 року, Джордж Оруелл описав, як виглядатиме Лондон у 1984 році: тоталітарний режим, де є «Великий брат», уряд, який завжди стежить за тим, що ви говорите, думаєте і у що вірите. Це повчальна історія про те, що відбувається, коли уряд отримує занадто багато контролю над людьми та їхнім життя. І ця історія повинна бути прочитаною.
 
Поп-культура: «Гаррі Поттер і філософський камінь», Джоан Ролінґ
 
Якщо ви не читали книгу «Гаррі Поттер і філософський камінь» або наступні шість книг серії, ви повинні бігти у книжковий магазин негайно. Ця розповідь про хлопчика, який дізнається, що він чарівник, і відправляється на навчання у школу магії Гоґвортс.
 
Кадр із фільму «Гаррі Поттер і філософський камінь»
 
Книги Джоан Ролінґ набули такої популярності, що стали основою для кількох багатомільйонних фільмів, тематичного парку в Орландо (штат Флорида), і спін-офу, заснованого на книзі письменниці «Фантастичні тварини та де їх шукати», який вийде на екрани у цьому році.
 
Поп-культура: «Володар перснів», Дж.Р.Р.Толкін
 
«Братство персня» - перша книга  Толкіна із цієї серії - це те, що варто прочитати усім. Дія цього епічного пригодницького роману розгортається у вигаданому письменником світі - Середзем'ї,  а у центрі сюжету – гобіт Фродо Беггінс, який повинен знищити перстень необмеженої влади, щоб вберегти свій світ від зла та тотальної війни.
 
Історія: «Народна історія США», Говард Зінн
 
Американський історик і політолог Говард Зінн написав цю книгу, щоб представити світові свою теорію:  американську історію можна оцінювати як пригнічення більшості меншістю. Після виходу у 1980 році книга поcіла друге місце Національної книжкової премії.
 
Поки деякі читачі скаржаться, що автор немає достатньої кількості аргументів, ця книга відкриває новий погляд на сприйняття минулого і допомагає заповнити прогалини у своїх знаннях американської історії.
 
Історія: «Щоденник», Анна Франк
 
Цей щоденник 13-річної єврейської дівчинки, яка зникла разом зі своєю родиною під час нацистської окупації Нідерландів у 1940-і роки, має важливе значення з багатьох причин. Одна з них – це те, що її історія олюднює Другу світову війну.
 
Анна Франк
 
Політика:  «Команда суперників: політичний геній Авраама Лінкольна», Доріс Кернс Гудвін
 
Навіть якщо ви не згодні з усіма ідеями Авраама Лінкольна, вам варто прочитати цю книгу. Американський історик Доріс Кернс Гудвін написав про шлях Лінкольна від адвоката до досвідченого політика  та одного з найвідоміших президентів в історії США.
 
Політика: «Гра змінилася», Джон Гайлеман і Марк Гальперін
 
Цю книгу називають одним з кращих видань про політику. Якщо ви завжди хотіли  зазирнути за лаштунки президентської кампанії в США – ця книга дає таку можливість. Твір написали два політичні репортери ще у 2008 році,  проте «Гра змінилася» вийшла лише у 2010-му.
 
Наука:  «Походження видів шляхом природного добору», Чарльз Дарвін
 
Теорії еволюції варто прочитати тому, що завдяки їй Дарвін зробив революцію у світі науки. Навіть якщо ви не згодні з його теорією, ви все одно повинні додати цю книгу в свій список must read, якщо хочете бути ерудованою людиною. 
 
Наука: «Коротка історія часу», Стівен Гокінґ
 
У своїй книзі 1988 року відомий астрофізик пропонує зрозуміле пояснення наукових теорій сучасності - від подорожей у часі і загальної теорії відносності до створення Всесвіту.
 
Стівен Гокінґ , Фото - Jason Bye / PBS
 
Наука: «Коротка історія майже всього на світі», Білл Брайсон
 
Брайсон використовує оптимістичний і розважальний стиль письма, щоб запропонувати вам подорож з часу, коли ще нічого не існувало, аж у сьогодення. Цікаво те, що автор не є вченим. Він просто зацікавлена людина, яка вирішила, що хоче зрозуміти науку. Тож він зробив своє дослідження і написав цю книгу, щоб допомогти й іншим збагнути науку.
 
Письменництво: «Елементи стилю», Вільяма Странк молодший і він Брукс Уайт
 
Від орфографії до граматики і пунктуації, ви знайдете відповіді на всі питання у цьому короткому та цікавому виданні. За допомогою своєї книги «Елементи стилю» Странк і Уайт допоможуть будь-кому суттєво поліпшити свою письменницьку майстерність в англійській мові.
 
Філософія: «Мистецтво війни», Сунь-дзи
 
Трактат «Мистецтво війни» походить з V ст. до н.е., але він залишається актуальним і сьогодні. Книга була написана військовим стратегом Сунь-дзи, щоб допомогти перемогти у війні. Тим не менш, протягом багатьох років люди помічали, що тактики, описані в книзі, допомагають досягти успіху в повсякденному житті. Сьогодні ці поради використовують не лише військові, але й юристи, спортивні тренери, керівники підприємств тощо.
 
Статуя Сунь-дзи (м. Юріхама, Японія) 
 
Філософія: «Дзен і мистецтво догляду за мотоциклом», Роберт Пірсіґ
 
Книга наповнена актуальними порадами про те, як жити краще і більш повноцінно. Легко та ненав'язливо автор розповідає про подорож батька і маленького сина по північно-західній Америці на мотоциклі, накладаючи на цю історію мотиваційні поради.
 
Філософія: «Остання лекція» Ренді Пауш і Джеффрі Заслов
 
Коли  професор інформатики в університеті Карнегі-Меллона Ренді Пауш дізнався, що у нього рак підшлункової залози і йому залишилось три-шість місяців здорового повноцінного життя, він прочитав відому тепер у світі лекцію під назвою «Остання лекція: Справжнє втілення дитячих мрій».
 
Після  того, як виступ набув розголосу по всьому світу, професор вирішив розширити свої думки у книзі  «Остання лекція», в якій дає поради про те, як прожити своє життя «на повну». Книга написана як відповідь на запитання: «Якщо завтра нас не стане, що ми хочемо залишити у спадок по собі?».
 
Мистецтво: «Ромео і Джульєтта» Вільяма Шекспіра
 
Це історія про заборонене кохання, яка часто згадується в культурі у багатьох проявах. Майстерно написана п`єса Шекспіра обертається навколо двох молодих закоханих, чиї сім'ї ворогують. І все, що їм залишається, – змиритися з волею батьків або відвоювати своє право на кохання будь-якою ціною.
 
Кадр із фільму «Ромео і Джульєтта» (1968)
 
Технологія: «Стів Джобс» Волтер Айзексон
 
Ця захоплива біографія побудована на багаторічних інтерв'ю з Стівом Джобсом та свідченнях більше сотні друзів, колег та членів сім'ї. Книга розповідає про те, як Джобс допоміг побудувати компанії «Apple» і «Pixar»  та перетворити їх на величезні бренди, якими вони є сьогодні. Ця книга дасть вам поглянути зсередини на  світ технологій  і  розкриє цікаву історію життя неймовірної людини.
 
Технології:  «Хакери: Герої комп'ютерної революції» Стівен Леві
 
Якщо ви хочете зрозуміти, як ми перейшли від поштових відділень і бібліотек до електронної пошти та Wikipedia, читайте цю книгу.
 
Психологія: «Ви не такий розумний» Девід МакРані
 
Ця книга показує, як принципи психології впливають на нас кожного дня, навіть якщо ми не усвідомлюємо цього. І незалежно від того, що ви робите, ви можете впоратися з усім.
 
Гумор: «Гіпербола з половиною» Еллі Брош
 
Еллі Брош почала публікувати  ілюстровані гумористичні оповідання про повсякденні події в її житті у своєму блозі. Вони стали настільки популярними, що авторка написала і проілюструвала цілу книгу  з 18 епізодів. Тут вона розповідає про різні ситуації - від депресії до того, як вона вкрала торт, коли була дитиною. Білл Гейтс назвав цю книгу «смішною і розумною, як пекло».
 
Бізнес:  «Як здобувати друзів і впливати на людей»,  Дейл Карнегі
 
Безліч уроків і порад, які дає Дейл Карнегі у своїй книзі, допоможуть вам стати успішним в особистому та професійному житті.  З неї ви дізнаєтеся, як вести людей за собою та навчати їх.
 
Дейл Карнегі 
 
Загальний наклад цієї книги у всьому світі становить більше 15 млн примірників.
 
Бізнес: «Від хорошого до великого» Джим Коллінз
 
Якщо ви хочете дізнатися, як покращити роботу своєї компанії та зробити її більш успішною, - ця книга для вас. Цей класичний бізнес-порадник побудований на дослідженні 28 американських компаній і пояснює, чому деякі підприємства розвиваються, коли інші занепадають. 
 
Гроші: «Мільйонер по сусідству: Дивовижні секрети американських багатіїв», Томас Дж. Стенлі і Вільям Д. Данко
 
Книга «Мільйонер по сусідству» базується на 20-річному дослідженні того, як люди перетворили 1 млн. доларів на 10 млн. і змогли втримати фінансову стабільність і надалі.  У книзі зібрані поради, які допоможуть вам направити ваші кошти у правильне русло та  зробити ще один крок до кращого життя. 
 
Гроші: «Розумний інвестор» Бенджамін Грем
 
Вперше книга вийшла у 1949 році як вступ до інвестування для любителів. Філософія «інвестування» Грема вчить людей приймати мудрі рішення щодо своїх грошей, які можуть принести прибутки у перспективі. Цю книгу рекомендують як обов'язкову для читання інвесторами на всіх рівнях.
 


Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage