Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
10 ідей до Дня Святого Миколая
Зазвичай грудень видається у більшості людей доволі заклопотаним місяцем – річні звіти на роботі, сесія в університетах і контрольні в школах. Але це не привід відмовляти собі у радості. Святкова атмосфера вирує в повітрі вже з першим снігом. Одразу тягнеться рука до новорічних прикрас, і все важче стримувати себе від перегляду різдвяних фільмів та перечитування книжок. Холодну і непривітну зиму можна полюбити вже тільки за таку кількість душевних родинних свят і приводів зробити рідним приємно. Зволікати більше нема коли – час «запускати» свято! І не кажіть, що ви не вірите в дива!
 
Пропоную 10 зимових ідей, які можна спробувати втілити до Дня Святого Миколая. І чекатиму, як завжди, в коментарях історії про ваші зимові традиції у створенні святкової атмосфери.
 
1. Прикрасити оселю
 
У такі сірі грудневі дні – з дощем, вітрами і туманом, з  постійною зміною погоди, короткими днями і довгими вечорами ‒ так особливо хочеться затишку й тепла, чогось яскравого і доброго. Святковий настрій починається завжди з деталей, із цього казкового передчуття дива, яке можна почати закликати і втілювати самому – дістати улюблений новорічний декор, розвісити гірлянди, оновити мудборд (дошку настрою), прикрасивши його атмосферними зимовими світлинами й листівками, провести з родиною вечір за спільним вирізанням сніжинок, потішити сусідів різдвяним віночком на дверях.
 
 
2. Зробити власноруч новорічні прикраси
 
Гарний спосіб відволіктися від важкого дня й турбот – зайняти чимось руки і дати відпочити голові. А якщо ще й свята на носі, то це гарна нагода поєднати приємне з корисним – відпочинок зі створенням подарунків і прикрас хенд-мейд. Варто лише почати щось робити, і тоді ви раптом виявите, що власноруч можете зробити новорічну гірлянду, різдвяний вінок чи святкову шкарпетку і навіть міні-ялинку! І ось святковий декор для вашої оселі чи оригінальний подарунок готовий!
 
 
3. Запакувати подарунки для близьких
 
Насправді, це особливий різновид щастя – довго підбирати й старанно запаковувати подарунки, а потім спостерігати за емоціями близьких людей. Яка ще пора року така багата на свята, коли всі-всі стають добрішими, щасливішими й вдячнішими. І так приємно хоч на мить стати для дорогих людей чарівником. Не знаю, як ви, а я не менше задоволення ніж від дарування та приймання подарунків, отримую від самого процесу запаковування. Крафтовий папір чи папір святкової тематики, шпагат чи атласна стрічка, бантик чи цікавий декоративний елемент – святкова обгортка є чудовою творчою «платформою», де проявити себе може навіть той, хто сто років не тримав в руках клей і кольоровий папір. І важливо буде аж ніяк не те, чи рівно ви відріжете і чи охайно склеїте, а те, що ви знайшли час зробити людині приємне.
 
 
4. Розпочати книжковий передріздвяний марафон
 
Коли бракує трохи магії зимових свят, часом достатньо всього лиш запалити в кімнаті гірлянду, зварити какао та поринути у світи улюблених новорічних і різдвяних історій. Нарешті в центрі уваги книжки, які рік, забуті, прочекали на полицях свого зіркового часу. Вічна класика – «Різдвяна історія» Діккенса, «Снігова королева» Андерсена, «Лускунчик і Мишачий король» Гофмана, «Ніч перед Різдвом» Гоголя ‒ чи сучасні казки, які вже давно всі полюбили, – «Крамничка тітоньки Мальви» неповторного Сашка Дерманського чи світлі «Казки Різдва» Богдани Матіяш. До речі, отак за принципом адвент-календаря можна розпланувати собі передсвяткове зимове читання на кожен грудневий день. Гарними книжками для цього стануть історії, що ковтаються за вечір, ‒ наприклад, щемка й тепла «Маленька книжка про любов» Ульфа Старка.
 
 
5. Зробити приємне тим, хто найбільше потребує дива
 
На жаль, завжди є ті, хто в такий світлий і щедрий день, як свято Миколая, не чекає отримати бодай найменшого подарунка. Ті, для кого лише наша увага вже може принести багато тепла й щастя. Дитячі будинки, лікарні, геріатричні пансіонати… Покинуті діти, самотні дідусі і бабусі як ніхто інший потребують свята. А зробити це надзвичайно просто – пошукайте в мережі пункти, де збирають такі подарунки, щоб потім передати за призначенням, або зберіться з друзями і самі завітайте в День Святого Миколая до одного з таких закладів і зробіть добру справу. Дива трапляються, але часом ці дива маємо робити ми самі.
 
 
6. Відвідати урочисте відкриття міської ялинки
 
Традиційно в багатьох містах України саме напередодні Дня Святого Миколая або безпосередньо 19-го грудня відбувається урочисте відкриття ялинки. Пригадуєте, як малими ми вголос рахували «Один, два, три, ялинонько, гори!» і з захопленням в очах спостерігали, як запалюють вогники на ялинці? То чому б не взяти собі цей безкоштовний квиток в дитинство і не відвідати святкування. У День Святого Миколая в Києві, на Софійській площі, відбудеться урочисте засвічення головної ялинки країни. У місті Старого Лева, Львові, урочисте запалення вогників на міській ялинці проходитиме 18 грудня біля Національного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької. Вже відчуваю цей запах морозу, глінтвейну, ялинки і посмішок.
 
 
7. Відвідати святкові заходи
 
Грудень – час, коли репертуари театрів переповнені різдвяною тематикою: балети, театральні постановки, святкові концерти і не тільки. Це гарна можливість поринути у святкову атмосферу. Пошукайте обов’язково інформацію про такі заходи на сайтах ваших міст та улюблених закладів, де могли б, наприклад, проходити різдвяні кавер-вечори. Львів’янам до свята прекрасним подарунком собі чи рідним стане, наприклад, квиток на концерт творчості Френка Сінатри, де за новорічний настрій і різдвяну атмосферу відповідатимуть віртуози з «LeoBand Orchestra».
 
 
8. Стати Таємним Святим Миколаєм
 
Всі ми любимо отримувати подарунки. За аналогією до світової традиції Таємного Санти, до Дня Святого Миколая можна з друзями чи колегами пограти в Таємного Миколая. Для тих, хто раптом не знає, Таємний Санта – це західноєвропейська й американська різдвяна традиція анонімного обміну подарунками між групою людей. Зазвичай проходить у вигляді жеребкування, де кожен витягує ім’я людини, якій буде дарувати подарунок. Після чого у визначений день відбувається вручення подарунків – таємне, коли всі подарунки (з ім’ям одержувача) складають в одному місці, де вони знаходять своїх адресатів, або відкрите, коли людина особисто дарує свій подарунок.
 
Фото - ВсіКниги
В Україні напередодні Дня Святого Миколая розпочинається підготовка до Книжкового Санти, перші учасники якого (ті, хто зареєструвався до 10 грудня) отримають свої подарунки вже 19-го грудня; ті, хто зареєструється пізніше (від 10 до 20 грудня), отримують подарунки напередодні Нового року. Залишки коштів від обміну йдуть на благодійність. Уперше серед українських книголюбів Книжкового Санту було проведено минулоріч.
 
Крім того, не менш приємно і самому попрацювати Книжковим Миколаєм і потішити друзів та рідних – тих, хто завжди поряд, і тих, хто хоч і далеко, але завжди в серці.
 
9. Скласти список книжок до прочитання на наступний рік
 
Минулого року письменники Катерина Бабкіна і Марк Лівін організували безпрецедентний #bookchallenge_ua і поставили собі ціль – прочитати 400 книг на двох за рік. Ця ініціатива об’єднала тисячі людей за спільною метою і читанням книжок. Для тих, хто хотів, але не встиг, тих, кого злякали ті масштаби, чи тих, хто любить все планувати, грудень – саме час складати книжкові плани на наступний рік і ставити собі великі цілі, бо «великі цілі досяжні»!
 
 
10. Заглянути вранці 19-го грудня під подушку ;)
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage